Medya
17 Mar 2013 09:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:05

MELİH AŞIK'TAN ÇARPICI BİR RAHMİ TURAN ANISI; "BELİNE SİLAHI TAKIP GELDİ"

"Faruk Mangırcı'nın kaleme aldığı “Tirajların Efendisi”nde bugün basında çalışan herkese önemli dersler var.."

Tirajların Efendisi

Bir kitap bizi aldı eski yıllara, sislenmiş anılara götürdü...
Rahmi Turan’ın hayat hikâyesini anlatan “Tirajların Efendisi” bir dönemine bizim de tanık olduğumuz yılları anlatıyor.

Rahmi Turan Babıali’nin gerçekten tiraj kralıdır... Bizim de içinde olduğumuz Günaydın 1980’lerde 1 milyon tirajı yakalamıştı. Tan gazetesi 1,5 milyon tiraja ulaştı. Rahmi Turan bugünkü Sabah dahil 9 gazetenin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Hepsi tiraj şampiyonu oldu.

Şimdilerde Sözcü gazetesinin başyazılarını yazıyor. Önümüzdeki sonbaharda çıkartacağı yeni gazetenin hazırlıklarını sürdürüyor.

Faruk Mangırcı’nın kaleme aldığı “Tirajların Efendisi”nde bugün basında çalışan herkese önemli dersler var...

Örneğin Bülent Ecevit, Rusya gezisine çıkarken Günaydın’dan da gazeteci istemiş ancak bu ismin Ertuğrul Akbay olmamasını rica etmişti. Çünkü Akbay’ın daha önceki bir haberini beğenmemişler. Günaydın bu isteğe karşı tavrını koydu: Geziye ya Ertuğrul Akbay gidecekti ya hiç kimse. Nitekim Akbay gitti.

Başbakanların beğenmediği gazeteciler iyi gazeteci sayılırdı Günaydın’da... Gazetenin patronu Haldun Simavi de, Rahmi Turan da sözcüğün tek anlamıyla “şövalye ruhlu” adamlardı. Rahmi Turan özel yaşamında da cesur adamdı. 1978’de terörün zirveye ulaştığı dönemde bir gece evimin önünde saldırıya uğradığımda yardım istemek için tek aklıma gelen kişi Rahmi Turan olmuştu. Beline tabancasını takıp tek başına yardıma geldi. Hastaneye götürdü. Sabaha kadar yanımda kaldı. Kendisine ödenmesi zor bir teşekkür borcum vardır.

“Tirajların Efendisi” renkli anılar ve derslerle dolu bir kitap... Okuyunuz...

Melih Aşık'ın yazısının tamamı için tıklayın