Medya
24 Ağu 2013 14:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:21

MELİH AŞIK HÜRRİYET'E ARKA ÇIKTI; 'MANŞETİ SİZ Mİ ATACAKSINIZ?'

Milliyet yazarı Melih Aşık, bekir Bozdağ'ın Hürriyet'e yönelik eleştirilerine Nazi Almanyası'ndan örnekle yanıt verdi..

Manşeti kim atacak?

Basını baskı altına almaları yetmedi şimdi gazetelerin haber değerlendirmesine karışıyorlar. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Suriye’deki katliam iddialarını manşet yapmayan Hürriyet’e çatıyor ve aşağılıyor:

- Size kim baskı yaptı, Esad yönetiminden mi baskı var?
Gazeteleri zapturapta almakta Nazi Almanyası güzel örnektir...

William Shirer, “Nazi İmparatorluğu” kitabında anlatıyor: (S. 319)

“Berlin’de çıkan gazetelerin yazı işleri müdürleriyle Almanya’nın başka şehirlerinde çıkan gazetelerin muhabirleri her sabah Propaganda Bakanlığı’nda toplanırlardı. Orada Dr. Goebbels kendilerine ya da yardımcılarına hangi haberlerin yayımlanacağını, haberleri nasıl yazacaklarını, nasıl başlık atacaklarını, ne gibi kampanyaların açılacağını ve nasıl bir başyazı yazılacağını anlatırdı. Herhangi bir yanlış anlamayı önlemek üzere de sözle anlatılana ek olarak yazılı bir günlük emir verilirdi. Şehir dışındaki küçük gazetelerle dergilere bu emirler telgrafla veya mektupla ulaştırılırdı.”

Alman Basın Odası Başkanı Max Amann, istediği zaman bir gazeteyi ya da dergiyi resmen kapatabiliyor, kapattığı yayını ucuz bir fiyata satın alabiliyordu... Eher Verlag kısa zamanda dev bir yayın imparatorluğu haline gelmişti. (S.321)

Yalakalık öylesine alıp yürümüş ki Amann ile Goebbels bir ara partiye aşırı derecede dalkavukluk eden gazetelerin monotonluğundan yakınmışlar...

Gruene Post dergisi yazarı Ehm Welke, bu sözleri fazla ciddiye alıp Propaganda Bakanlığı’nın baskılarını eleştirmeye kalkınca dergisi kapatıldığı gibi kendisi de toplama kampını boylamış...

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN