Medya
08 Nis 2011 08:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:13

MEHMET ALİ BİRAND'DAN TARAF'A WIKILEAKS ÖVGÜSÜ!

"Taraf Gazetesi'nin hergün yayınladığı Wikileaks'lerine ben belgesel dizisi adını koydum."

Wikileaks belgeseli çok şey öğretiyor

TARAF Gazetesi’ndeki yayına ben Wikileaks Belgeseli adını taktım. Her bölümü, sadece ABD diplomatlarının çalışmalarındaki titizliği değil, aynı zamanda bazı değerlendirmelerin, yerli uzmanlardan daha derinlemesine yapıldığını da gösteriyor.

TARAF'ın hergün yayınladığı Wikileaks'lerine ben  belgesel dizisi adını koydum. Her şeyin başında, herkesten önce böyle bir anlaşma yapıp, bizleri ilgilendiren yazışmaları yayınlayarak, sadece gazetecilik açısından son derece başarılı bir iş yapmakla kalmadı, Türk-Amerikan ilişkilerine ve Amerikan diplomasisinin nasıl çalıştığından başlayarak, Türkiye'nin içine ayna tuttu.
 
En dikkatimi çeken, belgelerin çeviri dili. Son derece dikkatli ve yayınlanan belgenin hangi kontekst içinde okunması gerektiği de yorumlarla anlatılıyor. Yani sizin önünüze bir çuval belge atıp, işte istediğinizi okuyun, denmiyor. Gereksiz bölümler temizlenmiş, spekülasyona yol açacak ve ihbarcı gibi yorumlanabilecek isimler silinmiş.
 
Okuyucuya özünün özü veriliyor.
          
Son derece sorumlu ve yapıcı bir yayın. Üstelik seçilen belgeler de, yakın tarihte yaşadığımız birçok olayı aydınlatıyor. Her gelişmeyi, Amerikan komplosuna bağlayanları da hayal kırıklığına uğratıyor.
          
Ben bütün bu yayında Yasemin Çongar’ın kalemini- yorumunu ve sorumlu yaklaşımını hissediyorum, ancak mutlaka başkaları da yardım ediyordur.
          
Bu arada eklemeden edemeyeceğim.
          
Bu belgeler, ABD diplomasisinin nasıl dikkatli, olayları nasıl yakından ve gerçek arayışıyla incelediğini de gösteriyor. İsviçre saati gibi çalışıyorlar.  Zamanında hata da ediyorlar, ancak Washington' u hiçbir zaman yanıltmayan bir mekanizma oluşturulmuş.
          
İnsan gıpta ediyor...

Mehmet Ali Birand / POSTA