Medya
19 Mar 2021 06:48 Son Güncelleme: 19 Mar 2021 10:16

Mehmet Akif'in kirasını ödeyemeyen kızına hangi gazeteci sahip çıktı?

İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un hüzünlü bir hayat hikayesi var. Kızı Suad Ersoy'un da babası gibi hüzünlü yaşantısı içinde ev kirasını ödeyemediği dönemde usta bir gazetecinin kendisine yardım elini uzattığı ortaya çıktı.

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un kızı Suad Ersoy'un evinin kirasını ödeyemediği dönemde usta bir gazetecinin kendisine yardım eli uzattığı ortaya çıktı. Ertuğrul Özkök, Hürriyet gazetesindeki köşesinde bugün Safahat ile ilgili bir yazı kaleme aldı. 

Farklı anektodları paylaştığı yazısında Ertuğrul Özkök, milli şairimizin kızı Suad Ersoy'un yaşadığı hüzünlü bir anıyı da aktardı. Suad Ersoy'un kirasını ödeyemeyip ev sahibinin evden çıkaracağı anda usta gazeteci Hasan Pulur'un kendisine nasıl yardım eli uzattığını Özkök şu satırlarla okurlarına ulaştırdı: 

Gazeteci Hasan Pulur’a iletilen bir aile dramı

Mehmet Âkif’in kızı Suad Ersoy sanatçı bir kadındı. Çok iyi yabancı dil konuşurdu. Resim yapma dersleri almıştı...

Hayat ne yazık ki ona da güzel bir yol çizmedi. Mehmet Âkif’in ölümünden sonra o da büyük bir yoksulluk içinde yaşadı. Sonunda oturduğu evin kirasını ödeyemez hale gelince ev sahibi tarafından evinden çıkarılmak istendi. İşte tam o sırada bir gazeteci ona sahip çıktı.

Kızı Selma Ersoy, annesinin durumunu köşe yazarı rahmetli Hasan Pulur’a açtı. Böylece yardım edenler çıktı ve başını sokabileceği bir evde yaşamaya devam etti. 2000 yılında vefat ettiğinde çevresi çok tenhaydı. Cenazesinde kimse yoktu.

HASAN PULUR KİMDİR?

1932 İstanbul doğumlu olan Hasan Pulur, babası subay olduğu için öğrenimini çeşitli okullarda tamamladı. Ortaokul ikinci sınıfta, biyoloji dersinde atmacanın kafa kesitini renkli tebeşirle kara tahtaya çizemediği için belge aldı. Üç yıl, çeşitli işlerde çıraklık yaptıktan sonra, tekrar öğrenime karar verdi. Oratokul bitirme sınavlarına dışarıdan girdi, kazandı. Kabataş Lisesi’nde yatılı okudu. Sırasıyla, Son Saat (1954), Yeni İstanbul (1955), Vatan, Havadis, Akşam (1957), Milliyet (1 Mart 1958- , YİM Yrd; 1968-79, YİM); Hürriyet (1979-86, Yayın Koordinatörü), Güneş (1986-88), Milliyet (Temmuz 1988 ve halen) gazetelerinde çeşitli kademelerde çalışmıştır. Yazıları Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın yarışmalarında başarı ödülleri kazandı. 30 yıldır gazetecilikten başka herhangi bir yan işi olmadı. 13 Şubat 2007’de 50 yıllık hayat arkadaşı Meral Pulur’u kaybetti. Oğulları Korkut ve Bülent’tir. Oğullarından Korkut Pulur 17 Ağustos 2010 tarihinde kanser hastalığı nedeni ile 53 yaşında vefat etmiştir.

1961 yılında, Milliyet Gazetesi’nde Olaylar ve İnsanlar adlı köşesinde okurlarının ilgisini çeken yazılar yazan Hasan Pulur, aynı köşeyi 1979-86 yılları arasında Hürriyet Gazetesi, 1986-88 yıllarında Güneş Gazetesi’nde sürdürdü. 1988’den vefatına kadar Milliyet gazetesinde köşesine devam etti. 29 Kasım 2015 tarihinde 83 yaşında hayata veda etti.