Medya
13 Oca 2011 22:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:57

MEDYA ÇALIŞANLARINA KALEM OYUNU! RTÜK YASASI'NIN 23.MADDESİNDEKİ TEHLİKE NE?

Habertürk yazarı Umur Talu, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen RTÜK Yasa Tasarısı'nın 23. maddesiyle gazetecileri bekleyen tehlikeyi yazdı.

Talu, "Demokratik hukuk devletinden haberler" başlıklı yazısında, yapılan değişiklikle medya çalışanlarını bekleyen hak gaspını şöyle yazdı: 

HABER 2: Medya çalışanlarına kalem oyunu
RTÜK yasasının 23’üncü maddesi Meclis’te AKP oylarıyla kabul edildi.
Daha önce zaten "büyük medya siparişi"yle çıkan RTÜK kanunu, "radyo ve TV haber merkezlerinde çalışanların, eski adıyla 212, yeni adıyla 5953 sayılı Basın İş Kanunu’na tabi olduğuna; asgari basın kartlı miktarını RTÜK’ün belirleyeceğine" hükmediyordu.
AKP’nin yaptığı değişiklik şöyle oldu: "Haber birimlerindeki basın kartlı personelin asgari sayısını RTÜK belirler. Bu personel Basın İş Kanunu’na tabidir."
Fark şu: Eskiden haber merkezinde her çalışan Basın İş Kanunu’na tabi iken, şimdi sadece "asgari basın kartlı" personelin öyle olması yetecek. Zaten basın kartı için de şart, Basın İş Kanunu’na tabi olmak. Böylece, diğer çoğunluk personel, fiilen "gazeteci" bile sayılmayacak. AKP’nin reddettiği teklifteki diğer "gazetecilik birimleri" çalışanları da öyle.
Başbakan geçen yıl Çalışan Gazeteciler Günü’nde şöyle demişti:
"Gazetecilerin haklarının korunması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi önceliklerimiz arasındadır."
Gazetecilerin kırk yıllık yıpranma hakkını da, büyük medyayla uyum içinde AKP kaldırmıştı!

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ 

 

ETİKETLER
#umur talu