Medya
17 Ağu 2011 05:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:41

KIZILAY BAŞKANI TEKİN KÜÇÜKALİ NEDEN İSTİFA ETTİ? İŞTE PERDE ARKASI!

Akşam yazarı Funda Özkan, Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali'nin ani istifasının "perde arkasını" köşesine taşıdı.

İHH baskısı istifayı getirdi

Kızılay Başkanı Tekin Küçükali, cuma günü İstanbul'da Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Başbakan Erdoğan ile 'program dışı' görüşme yaptı ve çıkışta cep telefonunu kapatıp, Trabzon'daki köyüne gitti. Kızılay'ın üst düzey yöneticisine 'perde arkasını' soruyorum, şunları söylüyor:
'Küstüm, bırakıyorum diyen çocuk gibi bıraktı gitti.'
Yanlış anlaşılmasın, Tekin Küçükali'ye yönelik 'çocuksu' davranış eleştirisi yok. Aksine koltuğu bırakma pahasına, tutumundan taviz vermeme tavrı var. Tekin Kaçükali'nin yaşadığı sorun büyük mü büyük. Elbette gerçek, istifasının resmi gerekçesi olan 'yoğun çalışma temposu' ve 'sağlık sorunları' da değil.
'Yoruldu' diyor, Kızılay yetkilisi 'Bir sürü olayın üst üste birikiminin sonucu.'
Olayların en büyüğü de hükümet kanadından gelen İHH başta olmak üzere AKP döneminde adları öne çıkan bazı yardım kuruluşlarının Kızılay'a eklemlendirme baskısı.
'Mavi Marmara gemisinde Kızılay'ın da olması için epey baskı gelmişti' diyor yetkili.
Tekin Küçükali, karşı çıkmış, Kızılay'ın kurumsal kimliğini ayakta tutmak için epey mücadele vermiş.
Son dönemin Somali'ye yardım kampanyası gibi birçok kampanyada özellikle İHH ile birlikte hareket edilmesine yönelik 'hükümetten' gelen baskılara da 'Türk Kızılay'ı uluslararası tanınırlılığı ve güvenirliliği olan bir örgüt. İHH ise uluslararası alanda 'aktivist örgüt' olarak biliniyor' diyerek, karşı çıkmış.
Bu sözler 'politik cevap.'  Cümle arasında da şu fikir yatıyor: 'Aktivist bir örgüt ile hareket edilirse, Kızılay misal İsrail'e, Filistin'e artık gidemez.'
Dahası da var: Mavi Marmara gemisi olayından sonra İsrail, ABD'den İHH'yı yasaklı örgüt listesine almasını rica etmişti. Geçen yıl haziran ayında 87 ABD senatörü, 'İHH için terörist tanımlamasının uygun olup olmadığının incelenmesini' istemişti. Bu yıl temmuzda da yine ABD'li senatörler Başkan Obama'dan İHH'yı resmen terörist örgüt ilan etmesini istedi.

FUNDA ÖZKAN'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ