Medya
27 Şub 2022 09:15 Son Güncelleme: 27 Şub 2022 09:18

İlber Ortaylı’dan Montrö bildirisi değerlendirmesi! ‘Gayet gerekli, işe yarayan hükümlerdir…’

İlber Ortaylı, emekli amirallerin yayımladığı Montrö bildirisine ilişkin olarak dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.

Tarihçi-yazar Prof.Dr. İlber Ortaylı, emekli amirallerin yayımladığı Montrö bildirisine ilişkin olarak, "Bir müddet evvel emekli amirallerimiz Montrö Antlaşması üzerine bir bildiri yayımladılar ve kendilerine adli takip yapılıyor. Adalete güvenimiz vardır. Fakat bu bildiride ileri sürülenler gayet gerekli, bilinmesi gereken ve işe yarayan hükümlerdir" değerlendirmesini yaptı.

Ortaylı yazısında, "Şimdi mücadele gününde Ukrayna, Ankara’daki seferi aracılığıyla Türkiye’nin Boğazlar’ı Rus bahri güçlerine kapatmasını öneriyor. Bu mümkün değil. Anlaşmanın ihlalidir, iyi sonuçlar doğurmaz. Hiç şüphesiz Ukrayna’nın durumu itibarıyla bize yakınlığı malumdur. Ama bu yakınlık Rusya Federasyonu için de geçerlidir. Arada hassas bir politika yürütmeliyiz. Sadece Dışişleri Bakanlığı’nın değil, bütün devlet teşkilatımızın, sivil kuruluşların, Ukrayna ve Türkiye’deki ticari grupların da bu zorunluluğa dahil olduğunu belirtmek gerekir" ifadesini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın!