Politika
23 Haz 2022 10:21 Son Güncelleme: 23 Haz 2022 10:25

İlber Ortaylı'dan Bakan Nebati'yi üzecek sözler: Partisi de alay ediyor

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Sözcü’den Ruhat Mengi’ye gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ortaylı, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati hakkında “Bırak muhalifleri kendi adamların en başta onu iğneliyorlar” dedi.

Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İlber Ortaylı, Türkiye'nin devam eden iç ve dış sorunları; Irak, Suriye, ABD ve Yunanistan'la Ege'de artan gerginlik, Suudi Arabistan Prensi Selman'ın, İngiliz, İsrail Dışişleri Bakanı ve ABD Hazine Bakanı'nın Türkiye ziyaretleri, Osmanlı ile bugünkü bazı olayların karşılaştırması, en değerli koylarımızın, zeytinliklerimizin “sit alanı olmasını da dinlemeden” imara açmalarını nasıl önleyebiliriz gibi konuları Sözcü’den Ruhat Mengi’ye değerlendirdi.

İlber Ortaylı’nın röportajında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile ilgili söyledikleri ise dikkat çekti.

Ortaylı, Bakan Nebati ile ilgili “Bırak muhalifleri kendi adamların en başta onu iğneliyorlar ve ben bunu çok ayıp buluyorum” dedi.

Ruhat Mengi’nin söyleşisinden ilgili kısım şöyle:

“NEBATİ FELAKETİN ÜZERİNE OTURDU ZATEN”

– İktidarın Osmanlı hayranlığı var ama Osmanlı'da var olan üretimi taklit etmediler. Türkiye üretmiyor, her şeyi dışardan aldığı için de iki yakası bir araya gelmedi. 

Yapamadı, yeni ekonomi politikası olmadı, kadrolarını iyi kuramadı, rekabeti kaldırdı, rekabetin kalkması çok kötü, “Ben bu işleri şu kişilere vereceğim dersen” ve verirsen böyle olur işte. Bakan Nebati maliyecilerin belki en kötüsü değil ama onunla alay edenler sadece muhalifler mi, kendi partisindekiler de alay ediyor, sonra da adamı oraya koyuyorlar, bu dürüst bir davranış mı? Yani sen birini “Bu benim bakanım” diye koyuyorsun, bırak muhalifleri kendi adamların en başta onu iğneliyorlar ve ben bunu çok ayıp buluyorum.

– Ama geldiği günden beri ekonomi giderek daha beter olmadı mı? 

Batmış ekonomi, adam geldiği gün felaketin üstüne oturmuş zaten, farkında değil, o başka. Kaç lirayla devraldılar, neredeyse dolarla TL eşitti, değil mi, 20 yılda geldiğimiz yer belli, Nebati'yi mi bekliyordu o yani. Her memlekette az bulunan iki cins adam vardır; birisi hariciye memurlarıdır, en önemlisi de maliye memurlarıdır. Hitler bile Almanya ekonomisi batık olduğu için kendisine önerilen maliyecinin bütün şartlarını kabul etmiştir. “Emirleri sizden alırım, muavinim Yahudi'dir” dediğinde bile sesini çıkarmamıştır. Her memlekette bunların sayısı çok azdır. Kıymetini bilmediğiniz zaman böyle başınız dertten kurtulmaz.”