Gündem
26 Şub 2014 13:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:57

İktidara yakın medya ses kaydını nasıl gördü?

Star, Sabah, Yeni Şafak ve Yeni Akit gazeteleri Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarının montaj olduğunu ileri sürdü

Hükümete yakın medya bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtların montaj olduğunu ileri sürdü.

Sabah gazetesi haberi "TC Başbakanı'na Alçakça Saldırı" başlığıyla manşetten verdi. Haberde Erdoğan’ın grup toplantısındak konuşmasından alıntılar yapılarak "Kendi kurguladıkları dublajını da yaptıkları bir piyes servis ettiler" cümlesi öne çıkartıldı.


Star gazetesi sürmanşetinde "Dublajlı montajlı piyes" başlığını kullandı. Haberde Başbakan Erdoğan’ın "Bir hafta içerisinde onların karşıtlarını, aynı teknolojiden hareketle sizlere izleteceğiz. Senaryo yazmak zor bir şey değil" cümlelerine yer verildi. Kapaktaki “ABD'li uzmanlar inceledi, Kelime kelime üretilmiş kaset” başlıklı bir diğer haber ise şöyle: “Başbakan ile oğlu arasında geçtiği iddia edilen ses kaydı, ABD'de dünyanın en gelişmiş stüdyolarından birinde analiz ettirildi. Ulaşan ön rapor şöyle: Kayıttaki seslerin tamamı kesilip yapıştırılmış ve eklemeler yapılarak kurgulanmış. Kayıttaki ses kırılmalarının tek tek ayrıştırıldığı kayıtta bazı yerlerde iki kelimenin tek kelime haline getirildiği de ortaya çıktı. Stüdyonun AK Parti 'ye ulaştırdığı ön raporda eksik kelimelerin bilgisayar seslendirmesi ile tamamlandığı tespit edildi. Saniye saniye not tutulan ses kaydı ile ilgili yazılı bir rapor hazırlanırken raporun çok kısa bir süre içinde Başbakan'a teslim edileceği öğrenildi.” Haberde ayrıca “Montaj ses kaydıyla ilgili gazeteciler de şüphelerini dile getirdi" denilirken Ahmet Şık, Mehmet Faraç, Ayşenur Arslan ve Birgül Ayman Güler'in kayıtların gerçek olmama ihtimaline dair görüşlerine yer verildi.


Yeni Akit haberi "İşte montajın belgesi" başlığıyla manşetten gördü ve Başbakan’ın o sırada Konya’da olduğu yazıldı. Haber şöyle: "Paralel Yapılanma'nın, oğlu Bilal Erdoğan ile Ankara'dan 15.39'da görüştüğünü iddia ettiği Başbakan Erdoğan'ın o saatlerde Konya'da Şeb-i Arus törenlerinde olduğu ve konuşmasının cemaatin yayın organı Bugün TV'de canlı olarak yayınlandığı ortaya çıktı." Gazete 15:15 saatli Bugün TV yayınından bir de görsel paylaştı. "Erdoğan iddia edilen saatlerde Ankara'da değil Konya'daydı. İnternet sitelerine servis edilen ses kaydında Erdoğan ile oğlunun görüşme saati olarak 15:39 gösteriliyor. Ancak, Başbakan o saatlerde Şeb-i Arus törenleri için Konya'daydı. Erdoğan'ın soruları cevapladığı program cemaate ait Bugün TV'de canlı olarak yayınlanıyordu. Paralel yapılanmanın Erdoğan'ı, 24 dakika içinde Konya'dan Ankara'ya nasıl getirdiği merak konusu."


Yeni Şafak ise haberi "Alçakça montaj" başlığıyla ilk sayfadan gördü. Haberde Başbakan Erdoğan’ın “Dublajını kendileri yaptıkları piyesi piyasaya sürdüler. Alçakça, edepsizce montajla servis ediyorlar” ve "Bir hafta 10 gün içerisinde bunların aynılarını biz de size izleteceğiz. Senaryo yazmak kolay bir şey. Yapılan T.C. Başbakanı'na alçakça bir saldırıdır" sözlerine yer verildi.