Medya
16 Haz 2013 16:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:13

HÜLYA AVŞAR O GÖRÜŞMEDE BAŞBAKAN'A KİTAP VERECEKTİ AMA...

İşte Hülya Avşar'ın 'Başbakan'a hediye etmek istedim ama...' başlıklı yazısı..

Hülya Avşar, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası kaleme aldığı yeni yazısında 'ŞİDDETSİZ iletişim' adlı kitaptan alıntı yaptı. Avşar, 'Başbakan'a hediye etmek istedim ama...' başlıklı yazısını acunn.com'da yayınladı.

İşte Hülya Avşar'ın yazısı:

Şiddetsiz iletişimin birinci bileşeni değerlendirme yapmadan gözlem yapmak, ikinci bileşeni ise hissettiklerimizi ifade etmektir. Psikanalist ROLLO MAY'in önerdiği gibi, "Olgun insan tıpkı bir senfoninin farklı bölümlerindeki gibi güçlü ve tutkulu deneyimlerden ince ve hassas olanlara kadar farklı duygu nüanslarını yakalama becerisini geliştirebilir." Ancak çoğumuz için duygularımız May'in de belirttiği üzere bir borazanın notaları kadar sınırlıdır.

İnsanlara hakaret etmek için kullandığımız kelimeler, çoğunlukla ruh halimizi net bir şekilde ifade etmeyi sağlayan sözcük dağarcığımızdan çok daha geniştir. Ben 21 sene boyunca çeşitli ABD okullarında okudum ve bu süre içinde kimsenin bana neler hissettiğimi sorduğunu hatırlamıyorum. Açıkçası duygular önemsenmiyordu. Önemli olan itibar ve makam yetkili kişilerin tanımladığı doğru düşünme biçimi idi. Kendimizle bağlantıda olmak yerine dışa yönelik başkalarına odaklı olma yönünde eğitildik. Hep zihnimizde akıllı olmayı ve "Başkaları neyi söylememi ve yapmamı doğru bulur? diye kafa yormayı öğrendik.

DUYGULARI DÜŞÜNCEDEN AYIRALIM

Dili kullanış biçimimizin yarattığı karışıklıklardan biri de "hissediyorum" sözcüğünü kullanırken aslında hislerimizi dile getirmemekten kaynaklıyor. Bana adil davranılmadığını "hissediyorum" sözcüğünü "düşünüyorum" ile değiştirmek ifade etmek istediğimiz şeye daha uygun olur. "Hissediyorum" sözcüğünü aşağıdaki kalıplar içinde kullandığımızda gerçek duyguları netlikle ifade edemeyiz.

Nasıl olduğumuz hakkındaki hislerimiz ile düşüncelerimizi birbirinden ayıralım.

Sn. Başbakanımıza götürüp hediye etmeyi son anda vazgeçtiğim kitaptan bölümleri şimdi sizlere hediye ediyorum daha doğrusu ben dahil herkese.

Kitabın adı ŞİDDETSİZ iletişim, MARSHALL B.ROSENBERG

"Bu kitaptaki tekniklerin, sözün tam anlamıyla dünyayı değiştireceğine inanıyorum" JACK GARNFIELD (Tavuk suyuna çorba kitabının yazarı)