Medya
27 Mayıs 2012 14:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:42

HÜKÜMET BİK ELİYLE GAZETELERİN 3. SAYFALARINA SANSÜR MÜ UYGULUYOR?

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, Basın İlan Kurumu'nun 3. Sayfalara uygulamaya çalıştığı sansürü yazdı!

3. sayfa sansürü

SON yıllarda Türkiye’de yeni bölge müdürlükleri açarak büyüyen Basın İlan Kurumu’nun (BİK) önderliğinde, Samsun’da yayın yapan 9 gazetecinin temsilcisi bir araya gelip ‘tehdit, şantaj, şiddet, dolandırıcılık, kapkaç, hırsızlık, kaza, adam öldürme, intihar, cinsel istismar, tecavüz, toplumu psikolojik baskı altına alabilecek haber, ahlaki değerleri sarsıp insanlığı erozyona uğratacak’ haberlere 3. sayfalarında yer vermeme kararı aldı. Dün bu haberi ibretle okuduk. Amaç, 3. sayfa algısını değiştirip benzer haberleri gazetenin diğer sayfalarında yayınlamak(mış)...

Dokuz gazeteden sadece ‘Hedef Halk’ gazetesi bu ‘anlaşmaya’ karşı çıkıyor. Bunun öncesi de var. Gazetenin imtiyaz sahibi Sebahattin Poyrazoğlu, belki de ‘Basın İlan Kurumu ilanları keser’ endişesiyle anlaşmaya önce katılıyor. Patronunun bu kararını duyan çoğu sol görüşlü olan 33 çalışanı ‘Sansüre hayır’ diyerek topluca istifa etme kararı alıyorlar. Gazete geçen perşembe günü bu nedenle yayınlanmıyor. Patron, zorda kalınca imzasını geri çekmek zorunda kalıyor. Çalışanlar da işbaşı yapıp gazetenin cuma günkü sayısında, gelişmeleri anlatarak, bu uygulamanın açıkça ‘sansür’ olduğunu vurguluyorlar.

Basın İlan Kurumu ne yapmak istiyor?
Bu ‘baskı’ yarın Türkiye genelinde yayılır mı? Ulusal basını da kapsar mı?
Bu ince tertipler kimin aklına geldi? BİK Bölge Müdürü, önerinin gazetelerden geldiğini savunuyor, ancak aksini söyleyenler de var ama lafını ‘ortalama’ söylemek zorunda kalıyor. Hissettirilen ‘ince ve zekice bir korku’... Basın özgürlüğüne karşı tehlikeli bir gidiş!

Peki ‘sansür’den sonra ne mi oldu?
‘Muhafazakârlığı’ ile bilinen ‘Denge’, BİK’in duyurusuna katılan gazetelerden. Ulusal basında da yer alan ‘Mezarlıkta karısına tecavüz eden adam’la ilgili haberi fotoğraflarıyla birlikte manşet üstüne çıkarıp 1. sayfadan kullanıyor. Prensip itibariyle 3. sayfada kullanılmayacak ya... Haberin devamı da 5. sayfada geniş şekilde yer alıyor. (Belki de, BİK’e ders vermek istiyor.)

Diğer 7 gazete, 3. sayfa algısını ‘değiştirmek’ için haberi değişik sayfalarda kullanıyorlar.
3. sayfalarda da BİK’in hazırladığı ilanları yayınlıyorlar. Hedef Halk ise yayımlamıyor ve “Dün nerede isek bugün de oradayız” başlığını atıyor. Birçok kurum ve kuruluş ile okurları, gazete çalışanlarını kutluyor. Samsunlu bir gazeteci bize dedi ki: “Ayakta alkışlıyoruz”.

Yalçın Bayer / HÜRRİYET

MEDYARADAR YAZARI VAROL ERSOY DA YEREL GAZETELERE UYGULANAN GİZLİ SANSÜRÜ KÖŞESİNE ALMIŞTI ; TIKLAYIN



Halit Dumankaya: Laz MüteahhitlerDeğişti!

Emlak Konut’tan İkiProje İçin Avantajlı Kampanya

Boydak Diyarbakır’a Fabrika Kuruyor

Sabiha Gökçen’e UluslararasıÖdül Geldi

İzmitAsma Köprüsü Testi Geçti Yıldırım, ‘Koşarak Geçeceğim’ Dedi

Fenerbahçe ŞükrüSaracoğlu Stadı İçin Müthiş Proje

Dap Yapı Konutta YeniDalga Hareketi Başlattı

Metropolİstanbul  Konutların Fiyatları 360 Bin

Propa Aura Residence’ta Son 10Daire

New Ada Residence’ta 36Ay Sıfır Faiz Avantajı

Evora İstanbul Adalar’daSatışlar Başladı

Karpediem Çekmeköy Evleri HemenTeslim