Medya
29 Ara 2010 08:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:55

GAZETECİLER BU YAZIYI OKUMALI!

Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer, üç gazetecinin başına geleni köşesine taşıdı ve her gazetecinin okumasını istedi!

Gazeteciler bu yazıyı okumalı

BATI Trakya’nın Meriç iline bağlı Büyük Derbent Türk İlkokulu’nda öğretmenlik yapan Hara Nikopulu, azınlık basınında yer alan ve kendisinin ilkokul birinci sınıf çocuklarından ‘Allah’ın resmini çizmesini” istemesine ilişkin haberlerin asılsız olduğunu iddia ederek Gündem, Millet ve Birlik gazetelerinden davacı oluyor.

Yaklaşık bir yıl önce her bir gazete aleyhine 1 milyon Euro’luk tazminat davası açıyor. ‘Millet’in davası İskeçe’de, ‘Gündem’in davası da Gümülcine’de Çok Hakimli Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görülüyor.

Aleyhine dava açılan diğer azınlık gazetesi olan Birlik’in sahibi İlhan Tahsin ise gazetesinde yer alan haberi daha sonra yalanlayarak Hara Nikopulu’dan özür diliyor.

Gümülcine Çok Hakimli Asliye Hukuk Mahkemesi, Gündem gazetesiyle ilgili kararını 20 Aralık günü açıklıyor. Karar bir gün sonra gazeteye tebliğ ediliyor. Mahkeme, haftalık yerel bir gazete olmasına rağmen Gündem gazetesine 90 bin Euro gibi yüksek bir tazminat cezası veriyor.
Mahkemenin kararında, gazetenin ekonomik durumu ve kısıtlı gelirlerinin dikkate alınmadığı görülüyor.

Mahkeme ayrıca cezanın 20 bin Euro’luk kısmının derhal ödenmesine karar veriyor. Gazete, davayı bir üst mahkemeye götürse bile 20 bin Euro’luk cezanın Nikopulu’ya ödenmesi gerekiyor. Ayrıca tazminatın ödenmemesi durumunda Yazı İşleri Müdürü Cemil Kabza’ya 10 ay hapis cezası öngörülüyor.

İskeçe’deki davada da, Millet gazetesi de 60 bin Euro tazminat ödemeye mahkum ediliyor. Bunun 30 bin Euro’sunun derhal ödenmesi gerektiği belirtiliyor. Sözkonusu meblağın ödenmemesi durumunda gazete sahibi Cengiz Ömer’in 10 ay hapis cezasına çarptırılacak. Millet kararı temyiz ederek, istinafa başvurduğu kaydedildi.

Gündem gazetesi avukatı Halil Mustafa 90 bin Euro’luk tazminat öngören karar için “Hukuk öç alma duyusunu savunamaz” dedi. Mustafa şöyle konuştu:

“Bu miktarda bir ceza Türkçe yayınlanmasından ötürü, bölgemizde sınırlı ve belirli bir kitleye hitap eden, sınırlı basım yapan, tamamen bölgemize yönelik yayın yapan, varlığını neredeyse tamamen abonelik sistemine dayanarak destekleyen ve bu yüzden de çok kısıtlı olanaklarla ayakta kalabilen bir gazetenin kolaylıkla altından kalkabileceği bir miktar mıdır? Hukukla ilgili bazen biz hukukçuların bile unutabildiği bir nokta var. Hukuk ve davalar, bir kişi veya kuruluşu cezalandırmak için oluşturulmamışlardır. Hakkaniyeti ve eşitliği sağlamak için oluşturulmuşlardır. Hukukun mantığı cezalandırıcı olmak değil, taraf hakları arasında eşitliği ve adaleti sağlamaktır, ya da öyle olmalıdır.

Gündem’in sahibi Hülya Emin “Davanın gazeteye haberle ilgili bir açıklama veya tekzip göndemeden 1 milyon Euro’luk tazminat davası açması dikkat çekicidir” diyor.

Bu davalar dikkatlice izlenmelidir.

YALÇIN BAYER / HÜRRİYET