Gündem
03 Şub 2015 12:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:01

'Ertuğrul Faciası' Japonya'da çekiliyor

Ertuğrul Faciası'nı konu alan 'Ertuğrul / Kainan 1890' adlı filmin çekimleri Japonya'nın Wakayama şehrinde başladı.

Ertuğrul Faciası'nı konu alan 'Ertuğrul / Kainan 1890' adlı filmin çekimleri Japonya'nın Wakayama şehrinde başladı.

Türk-Japon ortak yapımı filmde 1890'daki facia ile 1985'te Tahran'da mahsur kalan Japon vatandaşlarının kurtarılması olayı birlikte anlatılıyor.

Türk oyuncu kadrosu henüz kesinleşmeyen filmin Türkiye çekimleri martta yapılacak. Japonca adı Kainan 1890 (Facia 1890) olarak belirlenen filmin Japonya ayağı büyük oranda tamamlandı.



Mitsutoshi Tanaka'nın yönettiği filmin Türkçe adı ise Ertuğrul olacak. İki ülke kültür bakanlıklarının ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen filmin Türkiye'deki yürütücü yapımcılığını ise Böcek Yapım üstleniyor.

NE OLMUŞTU?

Ertuğrul Fırkateyni, Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış ve 19 Ekim 1863 Pazartesi günü Padişah huzurunda denize indirilmişti. Ertuğrul 79 metre boyunda, 15,5 metre genişliğindeydi ve kömürle 10 mil süratle 9 saat seyredebiliyordu.  Gemi zamanına göre modern araçlarla donatılmış, elektrikle aydınlatılmıştı.

II. Abdülhamid, 1887 yılında Japonya İmparatoru Komeii'nin yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ardından Japonya'ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmişti. Gemi, II. Abdülhamid'den Japon İmparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeleri götürecekti.
Bazı uzmanların bu geminin çürük olduğu ve böyle bir seferi tamamlayamayacağı yönündeki raporlarina rağmen Ertuğrul Fırkateyni, Temmuz 1889'da İstanbul'dan yola çıktı. İlk arızasını Süveyş kanalında yaptı. Kafile, uğradığı ülkelerin halkları ve Müslümanlar tarafından görkemli sevgi gösterileriyle karşılanıyor, gemiyi kimi zaman binlerce kişiden oluşan gruplar ziyaret ediyordu. Gemi, 11 ay sonra 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya'nın Yokohama Limanı'na vardı.
Ertuğrul Fırkateyni, Japon sularında kaldığı üç ay boyunca etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler verdi. Geri dönüş için yola çıkılacağı 15 Eylül 1890 günü Japon Deniz Kuvvetlerinin tayfun uyarısına rağmen, Ertuğrul Fırkateyni planlandığı Yokohama Limanı'ndan ayrıldı.
Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1890'da kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi, geminin kaptanı Amiral Osman Bey de dahil diğer mürettebat hayatını kaybetti.
Yöre halkı, kazadan kurtulanlara büyük yardım ve yakınlık gösterdi. Torajiro Yamada isimli bir Japon, şehit yakınları ve kazazedeler için yardım kampanyası düzenledi. Toplanan para aynı kişi tarafından Abdülhamid'e teslim edildi.
Hayatta kalan 69 denizci, Japonya İmparatorunun talimatıyla Hiei ve Kongō isimli iki askeri gemi ile İstanbul'a gönderildi.