Medya
24 Nis 2011 08:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:16

DÜNYA MEDYASININ SORUNLARI AYNI ; SPOR KANALI BİR ÜLKENİN HUZURUNU BOZAR MI?

Dünyanın her yerinde bizdeki gibi aynı başlıklar atılıyor. Aynı hikayeler. Farklı desenlerde. İşte örnekler:

DÜNYA MEDYASININ SORUNLARI AYNI

Biz çok severiz “Dünyanın hiçbir yerinde” diye başlayan cümleleri. Çetin Altan keşfetmiştir bunu; Türklerin ‘dünyanın hiçbir yerinde yoktur’ tespitini.  Ama bazen de tutuyor sanki. Dünyanın her yerinde bizdeki gibi aynı başlıklar atılıyor. Aynı hikayeler. Farklı desenlerde.  İşte örnekler:

Spor kanalı ülke güvenliğini tehdit etmiş!
Pakistan’ın spor kanalı Geo TV nisan başından beri yayında değil. Ülke güvenliğini tehdit ediyor gerekçesiyle hükümet tarafından yayını sansürlendi. Ama asıl hikaye başka. Asıl suçlu, bu kanalın bağlı olduğu grup! Büyük bir suç işliyor. İktidarın yolsuzluklarıyla ilgili soruşturmaları bir bir açıklıyor. Bu nedenle defalarca kapatıldı. Spor yayını yapan bir kanalın ülke huzurunu nasıl bozacağı konusunda Pakistan basınında yazılar çıkıyor. Çıkıyor da ne oluyor?

Reklamverenleri kızdırdı FOX onu sildi!
Glenn Back 2008 yılında CNN’den Fox’a geçen ve kendi adıyla yaptığı programı çok izlenen isim. New York Times’ta çıkan habere göre, Fox’un onu silme kararının nedeni ‘yüzlerce reklamverenin kendi isimlerini Glenn Back’in programında görmelerinden duydukları rahatsızlık’! Gazete Back’in Fox’a geçtikten sonra Obama’nın kazanmasından rahatsızlık duyan memnuniyetsiz Amerikalının sözcüsü rolüne soyunduğunu vurguluyor. Fox gibi bir kanalda program yap, muhafazakâr politikayı savun, en çok izlenen program ol, ama reklamvereni memnun etmeyince kovul!

Meksika’da medya uyuşturucu şiddetine karşı birleşti
Güney Amerika’nın başbelası uyuşturucu trafiği ve bunun yarattığı şiddet ortamı. Meksika’da 700 medya kuruluşu geçen 24 Mart’ta uyuşturu baronlarına ve onların ülke içinde yarattığı, basın özgürlüğünü de engelleyen şiddete karşı halkla birlikte ortak tavır almaya karar verdi. Bu konular yazılı ve görsel basında özgürce yazılacak, buna karşı gelecek tehditlere birlikte karşı konulacak.

Ülke isimlerinin yerine Türkiye yazın
Bu üç haberin bizdeki karşılıkları yok mu? Dünyanın her yerinde  benzer baskılar, benzer iktidar-medya savaşları var. Hani globalleşen dünya diyorlar ya. Ama onların anladığı anlamda değil. Sorunların, buna karşı savaşın globalleştiği bir dünya bu üç haberde kendini göstermiyor mu? Alın ülke isimlerini, konu başlıklarını, cümleleri aynı şekilde kurarak getirin Türkiye’ye yerleştirin. Sırıtmayacaktır.

Sina Koloğlu / Milliyet Cadde