Medya
23 Eyl 2011 09:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:50

''DÜN DUŞTA MEMEMİ ELLEDİM!'' BU YAZIYI AYŞE ARMAN YAZMADI!

Hürriyet yazarı Facebook'ta yürütülen bir kampanyayı eleştirirken ilginç bir üslup kullandı...

12 haftadır mememi ellemedim!

Facebook’ta birkaç yıldır bir akım var. Eylül ortası gibi kadınlar kendi aralarında, sözümona, meme kanseri için farkındalık olsun diye, profillerine ilginç kodlamalar yazıyor.

Bir sene herkes sutyen rengini yazdı; pembe, mor, dantelli vs. gibi, bir sene herkes ayakkabı numarasını yazdı filan falan.
Bu sene de herkesin doğum yılı için verilmiş bir rakam, doğum günü için de verilmiş bir besin maddesi var ve herkesin profilinde şöyle bir cümle yazıyor mesela: 12 haftadır baklava yemedim, 6 haftadır süt içmedim, 9 haftadır simit yemedim gibi.
Ben bu uygulamaya biraz gıcığım. Bu kodlamanın neresi kadınlara meme kanseri hakkında farkındalık hissi veriyor anlamadım.
Ne uyarı var kodun içinde, ne bir önlem fikri. Erkekler de dalga geçip duruyorlar. Hatta bir arkadaşım “20 yıldır dayak yemedim” yazmış, karısı da altına “E belli kaşınıyorsun” demiş mesela. Gülsem gülemem, ağlasam ağlayamam.
Keşke bu kodlar yerine kadınlar açıkça “En son dün mememi elledim, kitle yok!” yazsa da meme kontrolünü yapmayanların aklına gelip kontrol yapsalar mesela! Bir başkası da “mamogram çektirdim, erken teşhisle iyiyim!” yazsa bari de başka birileri de ayılsa.
Açık ve direkt olsak ya!
Bu arada, meme kanseri olup tedavi gören veya bu süreci yaşamış kadınlardan ve yakınlarından bir mail aldım: www.umitliyiz.com Kanser Hastaları Platformu.
Dört yıldır hastaları meme kanseri konusunda bilgilendiriyorlar, morallerini yükseltmek için çabalıyorlar.
Hasta hakları konusunda çalışmalar yapıp hazırladıkları dokümanlarla Sağlık Bakanlığı Onkoloji Daire Başkanı Dr.Orhan Karakoç ile toplantılar düzenliyorlar.
24 Eylül günü saat 12.00’de, Türkiye’nin pek çok ilinde, tıpkı İzlanda, Almanya, Norveç, New York, Cape Town, Tunus, İspanya ve Danimarka’da da yapıldığı gibi kansere veda anlamında kanser hastası ve yakınları olarak buluşup gökyüzüne balonlar uçuracaklar. Hatta aralarında benim de tanıdığım meme kanseri arkadaşlarım varmış.
O gün 12.00’de İnciraltı Turkuaz ve eş zamanlı olarak İstanbul Taksim Meydanı’nda olursanız, belki kanser hastaları ve yakınlarına destek vermiş, Facebook’ta profillere yazılan o abidik gubidik geyik muhabbetten bir adım ileriye gitmiş olursunuz.
Yonca
“Dün duşta mememi elledim, elime kitle gelmedi”,

Yonca Tokbaş/Hürriyet