Medya
09 Ara 2013 17:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:48

Doktor Goebbels kimdir? Hasan Pulur'dan anlamlı yazı!

Milliyet yazarı Hasan Pulur, bugünkü köşesinde Hitler'in Propaganda bakanlığını yapan Doktor Goebbels üzerinden günümüze gönderme yaptı.

İşte duayen yazar Hasan Pulur'un bugünkü  yazısı...

Doktor Goebbels kimdir?
 
Sabahın körü, artık bizim için körü filan kalmadı ya, arkadaşımızın sevimli torunu...
“Amca siz Hitler’e yetiştiniz mi?”
“Ne Hitler’i oğlum, biz Napolyon’a yetiştik!”
Bir kahkaha attı:
“Yok canım, o kadar da değil”
“Eee, söyle bakalım ne istiyorsun?”
“Göbels’i arıyorum!”
“Ansiklopedilere bak, internette araştır, atınca mangalda kül bırakmıyorsunuz, burnunuzdan kıl aldırmıyorsunuz!”
“Haklısın ama nasıl yazıldığını bile bilmiyorum ki, hoca söyledi!”
***
Anladık uluslararası ilişkiler okuyor, kimi aradığı belli.
“Sen bizi yarım saat sonra ara!”
Nazi İmparatorluğu’nun, Hitler’in sadık adamı:
“Dr. Paul Joseph Goebbels...”
Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı...
***
Bizimki hemen araya girdi:
“Hitler’in Başdanışmanı mı?”
“Nereden karıştırıyorsun danışmanlığı! Dinle!”
“Bedensel engelli olduğu için askere almadılar, geri hizmette çalıştı, Alman filolojisi ve felsefe okudu, felsefe doktoru oldu. Değişik sosyal kurumlarda görev aldı ve 1933 yılında Nazilerin iktidara gelmelerinin ardından 13 Mart 1933’te Propaganda Bakanı oldu. İlk işlerinden biri Yahudiler ve Nazi karşıtı yazarlar tarafından yazılmış tüm kitapları Berlin’in Bebel Meydanı’nda yaktırmak oldu. Sonrasında giderek Almanya’daki bütün haber kaynakları üzerinde tam kontrol sağladı.
***
Savaşın ilk ve en istekli savunucularından olan Goebbels, Alman halkını büyük ölçekli bir askeri çatışmaya hazırlamak için elinden gelen her şeyi yaptı. II. Dünya Savaşı sırasında diğer Nazi liderleri ile değişen ittifaklar kurarak gücünü ve nüfuzunu artırdı. Reich Kültür Odası ve Reich Kültür Senatosu başkanlığını yürüttü. 1942’den itibaren Büyük Berlin Bölgesi Reich Savunma Komiseri görevini aldı. 1943’te Hava Savaşı Sivil Savunma Önlemleri Reich Müfettişi oldu. 1943 yılı sonlarında savaşın Almanya aleyhine dönmesinden sonra propagandalarını artırdı.
***
Goebbels savaşın son yıllarında ilan edilen topyekun savaş projesinin de mimarıdır. 25 Eylül 1944’te Büyük Berlin bölgesinde Deutsher Volkssturm komutanı oldu. Goebbels son ana kadar Hitler ile Berlin’de kaldı.
Hitler’in intihar etmesinin ardından bir günlüğüne Üçüncü Reich’ın Şansölyeliğini yaptı.
Son saatlerinde karısı Magda Goebbels, önce altı çocuğunu zehirleyerek öldürdü. Kısa süre sonra Goebbels, önce karısını, sonra da kendisini vurdu. Karısının ve kendisinin cesetleri vasiyeti üzerine yakıldı.
Bugün bazı üniversitelerde, iletişim bölümü öğrencilerine Goebbels’in ses kayıtları dinlettirilir. Hemen her görüşteki insan, onun bu alandaki dehasını kabul etmiştir.”
***
Sessiz sedasız dinledi, belli ki ilgilenmişti.
“Amca” diye lafa girdi:
“Bunu hoca niye bize verdi! Sanki, ortada Hitler veya Goebbels var ya da haber kaynaklarına, gazetelere, televizyonlara el konulmuş gibi! “
Güldük:
“Kim bilir; birini, birilerine benzetmiştir!”

Hasan Pulur / Milliyet