DİSK de 1 Mayıs’ı Galata Köprüsü’nde kutlayabilecek mi? İstanbul Valisi’nden yanıt bekleyen sorular

DİSK bu yıl yapacağı 1 Mayıs kutlamaları için aynı alanları, yani Sirkeci, Eminönü ve Karaköy meydanlarıyla Galata Köprüsü’nü istedi… Onlara hangi gerekçeyle “Olmaz” denilecek?

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) dün sabah, “Şehitlerimize Rahmet, Filistin’e Destek, İsrail’e Lanet” isimli bir gösteri gerçekleştirdi.

Bu gösteriye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aile üyeleri de katıldı.

Oğul Bilal Erdoğan zaten TÜGVA’nın Yüksek İstişare Konseyi Üyesi… Eşiyle birlikte yürüyüşteydi. Ayrıca Erdoğan’ın damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da oradaydı… Elbette yeni damat Selçuk Bayraktar ve Sümeyye Bayraktar da…

Yürüyüş, yerel seçimler öncesinde AKP tarafından bir gövde gösterisi haline getirildi.

Buraya kadar her şeye eyvallah!

İsteyen, istediği mitingi, gösteri yürüyüşü düzenleyebilir… Bu bir anayasal haktır…

*

Benim ilgimi çeken ama kimsenin üzerinde durmadığı konu ise bu yürüyüşün yapıldığı yer…

İstanbul Valiliği, TÜGVA yöneticilerinin hatırını kırmadı ve yılbaşı sabah İstanbul’un göbeğini bu gösteri için trafiğe kapattı.

Sirkeci, Eminönü ve Karaköy meydanları ile Galata Köprüsü, TÜGVA’ya tahsis edildi.

Emniyet görevlileri de yürüyüşün huzur içinde geçmesi için TÜGVA’ya yardımcı oldu.

Şimdi gelelim kritik sorulada:

Yıllardır 1 Mayıs dahil olmak üzere kentte yapılmak istenen her türlü mitinge ve yürüyüşe; Yenikapı ve Maltepe meydanlarından başka bir yerde izin vermeyen iktidar, kentin göbeğindeki bu tarihi mekanları AKP Şovu’na açmakla kendi yasağını delmiş olmadı mı?

Şimdi gösteri yapmak isteyen diğer sendikalara, derneklere nasıl, “Gidin gösterinizi Maltepe’de, Yenikapı’da yapın. Miting ve gösteriler, kent güvenliği ve düzeni için, sadece bu iki alanda yapılabilir” diyecek?

Derse…

Açıkça AKP ve Cumhurbaşkanı’nın ailesi lehine ayrıcalık yapmış olmayacak mı?

Diyelim ki DİSK de bu yıl yapacağı 1 Mayıs kutlamaları için aynı alanları, yani Sirkeci, Eminönü ve Karaköy meydanlarıyla Galata Köprüsü’nü istedi…

Onlara hangi gerekçeyle “Olmaz” denilecek?

Ya da DİSK’in ve diğer kitle örgütlerinin bu meydanlarda yürüyüş yapmaları için ille de Erdoğan ailesinden birini yönetici ya da üye mi yapması gerekiyor?

*

Şimdi, İstanbul Valisi Sayın Davut Gül’e sormak istiyorum:

Daha düne kadar her türlü eyleme, gösteriye, yürüyüşe ve mitinge kapalı olan, aksi halde göstericilerin polis tarafından yerlerde sürüklenerek gözaltına alındığı bu tarihi yerler, artık her türlü gösteriye açıldı mı?

Yani Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Kamu Emekçi Sendikaları Konfederasyonu, Türk Tabipler Birliği ve Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği bu semtlerde yürüyüş yapabilecek mi?

İstanbul Emniyeti göstericileri dövmek yerine güvenliklerini sağlayacak mı?

Yoksa oralarda gösteri yapma hakkı, sadece Cumhurbaşkanı’nın ailesine yakın derneklere mi ait?

Bu meydanları birkaç saatliğine de olsa TÜGVA’ya açmanız konusunda size İçişleri Bakanlığı’ndan ya da Cumhurbaşkanlığı’ndan bir talimat geldi mi; yoksa bu kararı bizzat siz mi verdiniz?

Ve son soru:

Bu meydanları herkese kapatıp TÜGVA’ya açmakla büyük bir eşitsizlik ve ayrımcılık yaptığınızın, bunun da suç olduğunun farkında mısınız?