Medya
14 Mayıs 2012 17:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:39

DERSİM İNSAN HAKLARI FİLM FESTİVALİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Uluslararası Dersim İnsan Hakları Film Festivali'nin ikincisi bu yıl 25-29 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek.

Dersim belediyesinin ev sahipliğinde, Türkiye’nin ilk insan hakları temalı film festivali geçen yıl başladığı yolculuğuna bu yıl da devam edecek. Geçen yıl 20 - 29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen festival toplamda 64 uzun, belgesel, kısa ve animasyon film ile birçok yönetmen, yapımcı, oyuncu ve panelisti ağırlamıştı. 

Festivalin bu yılki danışma kurulunda; Belgesel ustası Enis Rıza, akademisyen profesör Selahattin Yıldız, genç belgesel yönetmeni Bingöl Elmas, Mezopotamya Sinema Kolektifi çalışanlarından Memet Dalmaz ve Dersim Belediyesi çalışanlarından Mahmut Nizam Özlütaş yer almaktadır. Festival bu yıl da “insan hakları, çocuk, kadın ve doğa” temalı filmler ile oluşturduğu güçlü programı ile sineması olmayan bir kentte izleyicisi ile buluşmaya devam edecektir.

Yerli ve yabancı film gösterimlerinin yanı sıra film ekipleri ile söyleşiler, paneller, kent gezisi, çocuklar için sinema atölyesi gibi birçok etkinlikte festival kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklerin ardından 2. Uluslar arası Dersim Film Festivali 29 Mayısta sona erecek.

2.Uluslararası Dersim İnsan hakları film festivali; Türkiye’de İlk insan hakları temalı film festivali özelliğinin  taşıyor. Dersim gibi küçük bir ilde sinema salonu olmamasına rağmen,  İnsan hakları ihlalerine gönderme yapan bir film festivalinin yapılması organizasyonu daha da anlamlı kılmaktadır. Kocaman dağlar arasına kurulmuş; doğal güzellikleriyle göz dolduran Dersim, Munzur suyu üzerine kurulan barajlarla da çokça gündeme gelmişti.

2.uluslararası İnsan hakları Dersim Film Festivalinde; gösterilecek yerli ve yabancı uzun metraj film, belgesel ve kısa filmler arasından: Gösterimi yapılacak yerli filmler arasında; Zeynel Doğan: Babamın Sesi, Özcan Alper: Gelecek uzun sürer,  M. Caner, Mehmet Binay: Zenne, Yüksel Aksu: Entel köy Efe köye karşı, Çiğdem Vitrinel: Geriye kalan, Yabancı filmlerden: Asqahar Farhadi: Bir Ayrılık, Danis Tanovic: Güzel Bir Hayat Düşlerken, Denis Villeneuve: İçimdeki Yangın, Mei Hu: Konfiçyüs,Ahmed İmamovic: Belvedere gibi birçok önemli film Dersimli sinemaseverlerle buluşacak. Yerli ve yabancıu uzun metraj filmlerin yanısıra birçok belgesel ve kısa film gösterimleri de festival programında yer alıyor.