Demirören, CNN Türk'teki 'vurgun çarkı'nı nasıl atladı? Murat Yancı'nın görmek istemediği haber...

Radar Operatörü, CNNTÜRK'ü ve medya dünyasını sarsan CNN Türk Programlar Servisi üzerinden iki üst düzey yöneticinin içinde yer aldığı vurgun çarkının nasıl işlediğini gözler önüne seriyor.

Değerli MedyaRadar okurları, sizlerin çok da ilgi alanınız içinde olmasa da medyanın nabzını tutan bir site olarak bu haberi nakletmek durumundayız. Demirören Medya’nın gazetelerinde yer alan habere göre CNN TÜRK Haziran’da AB ve ABC1 kategorisinde tüm günde ve prime time kuşağında en çok izlenen Haber kanalı oldu. 'Çok sesli ve objektif yayın anlayışı...!' içinde olduğunu iddia eden CNN TÜRK’ü tebrik ederiz…

Madem konu CNN Türk’ten açıldı… Bize düşen ve yakışan da 'Çok sesli ve objektif’ haber kanalı hakkında iki çift yazmak olur…

Yazalım o zaman…

DEMİRÖREN'İN KANALI MI, ALİ BABA'NIN ÇİFTLİĞİ Mİ?

Bilirsiniz o meşhur 'Ali Babanın Çiftliği' hikayesini ve oradaki şarkıyı… Mırıldanmaya başladınız değil mi?

Ali Babanın bir çiftliği var! Çiftliğinde antin kuntin işler ve ‘para, paraa!’ diyenler var! diyeyim ve siz anlayın lütfen…

CNN TÜRK’ün sistematik olarak nasıl dolandırıldığı konusundaki iddiaları belgeleriyle sizlerle paylaşmıştık… Hatta muhataplarına bazı sorular bile sormuştuk!

Ama sizlerin de tahmin edeceği üzere herkes başını kuma gömdü ve başta Demirören Medya TV Grup Başkanı Murat Yancı olmak üzere kimse belgeler karşısında açıklama yapma gereği duymadı! Açıklama yap(a)madılar ancak telaş içinde hemen mahkemeye koşarak iddiaların kamuoyu tarafından duyulmasını engellemek için 'erişim engelleme kararı' aldırma yolunu seçtiler. 

Belgeler karşısında ne mi diyeceklerdi? 

Aslına bakarsanız suçluluk psikolojisi içinde ‘yalan, bunlar hep dış mihrakların oyunu’ demeleri sanki olurdu gibi…

Varsın cevap vermesinler biz o 'vurgun perdesini’ biraz daha aralayalım ve medyanın sicil amiri görevimiz ile tarihe not düşmeye devam edelim!

Bu kez yazımızda koskoca CNNTÜRK haber kanalının Tüzemen kardeşlerin nasıl çiftliğine döndüğünü ve Programlar servisi asistanı Ecem Büşra Mol’un onurlu meslektaşlarını nasıl yoldan çıkardığından bahsedelim…

Evet, Demirören medyanın onuruyla çalışan emekçileri gecelerini gündüzlerine katarak hem ekmek parası kazanma hem de kanallarının ratinglerini yükseltme çabası içindeler. Ama bilmiyorlar ki, yükselen o ratingler Tüzemen kardeşlerin ekmeğine yağ değil ballı kaymak olarak sürülmekte.

Çünkü CNNTÜRK programlar servisi müdürü Yasemin Tüzemen, kanalı Demirören Medya TV Grup Başkanı Murat Yancı’dan aldığı güçle adeta kendi çiftliğine çevirmiş durumda. Ve mimar kardeşi Erdem Tüzemen ile birlikte iddialara göre kanalı rant kapısı haline getirdi.

Nasıl mı?

Her şey CNN TÜRK’e genel müdür olarak atanan Murat Yancı’nın ilk iş olarak Yasemin Tüzemen’i kanala Programlar Müdürü olarak atamasıyla başladı. Çünkü Yasemin Tüzemen göreve başlar başlamaz dışardan iş yapan yapım şirketlerinin nasıl paralar kazandığını gayet iyi biliyordu!

TÜZEMEN KARDEŞLER-YANCI ELELE

İddialara göre bildiklerini de uygun bir dille kendisini oraya atayan şimdilerin Demirören Medya TV Grup Başkanı Murat Yancı’yla paylaştı. Ardından da mimar kardeşi Erdem Tüzemen ile...

Daha önce defalarca şirket kuran ve her seferinde batıran Erdem Tüzemen’de ablasını can kulağı ile dinleyerek ballı kapıyı aralamaya karar verdi. Ve vakit kaybetmeden organizasyon yapıldı…

İddialara göre yapılan planlar en ince detayına kadar Murat Yancı’ya anlatılarak onayı alındıktan sonra düğmeye basıldı…

İlk iş olarak o dönem dışardan CNN TÜRK’te sağlık programı ve üniversite tercih döneminde “Tercih Zamanı” adlı programı sunan Serra Taşkıran’ın üzerine Kaktüs isimli şirket kuruldu. Şirketin tek çalışanı da tabii ki Erdem Tüzemen’di.

Zaman kaybetmeden vurgun sisteminin ikinci aşamasına geçildi.

Plana göre CNN TÜRK ekranlarına çıkmak isteyen başta belediye başkanları olmak üzere doktorlar, üniversite sahipleri gibi ekonomik durumu iyi olanlar Kaktüs Yapım'a yönlendirilecekti. Tepeden gelen bu talimata program servisinin emekçileri de harfiyen uydu. Başka ne yapacaklardı ki zaten?

Kazanılan her bir kuruş iddia o ki, Yasemin Tüzemen tarafından Demirören Medya TV Grup Başkanı Murat Yancı’ya da bildirildi. Sonra ne mi oldu?

Lütfen hayal gücünüzü kullanın!

Sonuçta vurgun sistemi ‘tıkır tıkır’ çalışıyordu.

YANCI TALİMAT VERDİ, SİSTEM DEĞİŞTİ

Ama bir süre sonra mimar kardeş Erdem Tüzemen, iddialara göre Murat Yancı’nın talimatıyla sistemde değişikliğe gitti!

Çünkü paraların kontrolü her ne kadar Tüzemen kardeşlerde olsa da şirket Serra Taşkıran’ın üzerineydi. Yani istendiği zaman kazanılan paraların izi sürülebilirdi. İlerde yaptıkları vurgun ortaya çıkabilir korkusuyla Kaktüs’ün yerine başka bir yapım şirketinin kurulmasının talimatı verildi.

O şirkette yine Tüzemen ailesi içinden birinin üstüne olacaktı. Yani para dışarı çıkmasın diye de Kaktüs şirketinin yerine, Yasemin Tüzemen’in ablasının kızı Fikriye Eylül Korkmaz’ın üzerine ERA isimli şahıs şirketi kuruldu.

Şirketin tüm kontrolü yine Kaktüs şirketinde olduğu gibi Erdem Tüzemen’deydi…

Vurgun kaldığı yerden daha da büyüyerek devam etti ve kısa süre içinde şirketin kasasına milyonlar akmaya başladı.

Çünkü CNN TÜRK’e iş yapmak isteyen herkesi programlar servisi çalışanları Erdem Tüzemen’e yani ERA şirketine yönlendiriyordu.

HABER MASKELİ REKLAMLAR!

Koşarak Era’nın kapısını çalan yapım firmalarından biri de kendini Murat Yancı’nın arkadaşı olarak tanıtan Popüler Medya firmasının sahibi Oktay Irmak idi. Irmak elinde Kahramanmaraş, Konya ve Gaziantep’teki bazı belediyelerin olduğunu söyleyerek başkanların yayına çıkartılması için Era şirketi ile anlaşma yaptı. Ardından da Belediye Başkanları yüksek meblağlar karşılığında CNN TÜRK ekranlarında boy gösterdi.

Başkanlar yayına çıkmak için yüksek paralar ödese de o paraların sadece cüzi miktarı CNN TÜRK’ün kasasına girmekteydi! Anlayacağınız pastanın büyük dilimi Era şirketinde kalıyordu.

CNN TÜRK’e nasıl iş yapacağını duyan piyasadaki yapım şirketleri de tek tek Yasemin Tüzemen’in kapısını çalmaya başladı. Görev icabı Tüzemen’de herkesle görüştü ve gözlerinin içi parlayarak hepsini Era şirketinin kasasını tutan kardeşine yönlendirdi. O kişilerden biri de cumartesi günleri yayınlanan “Her şeyden Önce” isimli sağlık programının yapımcısı Eylem Keser’di. İddialara göre, Eylem Keser de Era şirketine faturasız yüksek meblağlar ödedikten sonra CNN Türk’te yayınlarına başladı.

Ama dikensiz gül bahçesi olmuyordu ve işler her zaman Tüzemen kardeşlerin istedikleri gibi gitmedi.

Haber maskeli reklam haberlerde sıkıntılar yaşanmaya başladı!

Yüksek rakamlara anlaşılmış olan Kocaeli belediyesi ile birçok kez göze hoş gelecek haberler yapıldı. Ama ödemelerde aksaklık yaşanınca ipler koptu! İddialara göre Yasemin Tüzemen bu durumu Demirören Medya TV Grup Başkanı Murat Yancı’ya bildirdi. Ondan aldığı güçle de sadece programlar servisine değil, haber merkezinin tamamına bundan sonra Kocaeli belediyesi ile ilgili hiçbir olumlu habere yer verilmeyeceği söylendi. Yani belediye paraları ödeyinceye kadar ambargoluydu.

Canı sıkılan ve dolandırıldığını düşünen Yasemin Tüzemen’in imdadına farkında olmadan Cem Seymen yetişti.

Ünlü sunucu da bir sponsorun Toprak Ana'dan isimli program yapmak istediğinden bahsetti. Ve CNN TÜRK para kazansın diye de bilgiyi Yasemin Tüzemen ile paylaştı. Tabii ki Tüzemen kardeşler de sponsorlu işi CNN TÜRK üzerinden değil, Era şirketinden yaparak tek taş atmadan milyonlar kazandılar.

48 bölüm yayınlanan Toprak Ana'dan isimli program Tüzemen kardeşlerin keyfini yerine getirdi. Sırada CNN TÜRK’ün kasasına sokulmayan paraların dağıtımı vardı. Erdem Tüzemen bazı kişilere gider makbuzu imzalatmak gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Yasemin Tüzemen’in asistanı Ecem Büşra Mol gönüllü olarak devreye girdi.

PARA KARŞILIĞI GİDER PUSULASI İMZALATILDI

Şimdi sıkı durun…

Stajyerliğini de kanalda yaptığı için birçok kişiyi tanıdığını belirten Ecem Büşra Mol önce kendi arkadaşlarına sonra da samimi olduğu kanal çalışanlarına para karşılığında gider pusulasını imzalattı. Başarılı çalışmasından dolayı da Ecem Büşra Mol’a 2022 yılı sonunda Era şirketi tarafından iki kez astronomik ödemeler yapıldı.

Sırada pastanın büyük diliminin paylaşımı vardı. Tüzemen kardeşler sistem içinde üst yönetimden altta kademeye kadar herkese hak ettikleri paraları ödedi. Ve pastadaki çilek yine kendilerinde kaldı.

İddialar o ki, Tüzemen kardeşler ballı gelirler sonrası Kıbrıs’a yatırım yapmaya karar verdi. Paraların bir kısmı ile Perle isimli bir mağaza açtılar. Hem güzellik hem de turistlik eşyaların satıldığı mağazanın tanıtımı da tabii ki yine CNN TÜRK tarafından yapıldı.

Era yapım şirketinin yaptığı ve Serra Taşkıran’ın sunduğu “Çalışan Türkiye” isimli programda Erdem Tüzemen’e yer verilerek mağaza tanıtıldı. Ekranlarda Erdem Tüzemen’i gören kanal çalışanları ise "Koskoca kanal Tüzemen kardeşlerin çiftliğine döndü" yorumunu yapmaktan kendini alamadı.

Biliyorsunuz ki, daha önceki yazılarımızda bu iddialarla ilgili Murat Yancı’ya ve Serra Taşkıran’a bazı sorular sormuştuk. Fakat çok basit sorularımıza bile cevap alamamıştık. Sayın Yancı, Cumhurbaşkanımızın uçağında ‘öz çekim’ yaptığından sorularımızı okumamış olabilir! Sanırız bu yazıdan sonra şayet ayakları yere basıyorsa cevap verebilir!

YASEMİN TÜZEMEN'E ZOR SORULAR!

Şimdi gelelim bir türlü cevabını alamadığımız soruların bir diğer muhatabı Yasemin Tüzemen’e;

1-    Çalışanınız Serra Taşkıran’ın üstüne kayıtlı Kaktüs şirketinde tek çalışanı neden mimar kardeşiniz Erdem Tüzemen? Ve bu şirketin sadece size iş yapması etik mi?

2-    Hayatında hiç medyaya dair iş yapmamış olan Era şahıs şirketinin sahibi Fikriye Eylül Korkmaz ile ilişkiniz ne?

3-    Mimar kardeşiniz Erdem Tüzemen neden Era yapım şirketinde çalışıyor

4-    Era yapım şirketi neden sizin yanınızda çalışan, CNN TÜRK personellerine 20 bin liradan 600 bin liraya kadar ulaşan paralar ödedi?

5-    Kurduğunuz paralel şirketlerle CNN TÜRK’ün kasasına girmesi gereken paraları yeğeninizin şirketine aktardınız mı?

Başka sorularımız daha olacak ama şimdilik bu soruların cevaplarını sizden bekliyoruz

Ve okuyucularımıza son bir not;

Kanal içindeki vurgunu yazmaya devam edeceğiz.