Açlık sınırındaki haberciler...Kendi söküğünüzü dikebiliyor musunuz?

Milyonlarca memurun beklediği zam enflasyon oranlarına göre netleşti. En düşük Memur maaşı 22 bin 17 liraya çıkarılacak... Peki ya basın emekçilerinin durumu ne olacak?

Terzi kendi söküğünü dikemez derler, peki biz basın emekçileri kendi hakkımızı arayabiliyor muyuz?

Koca bir ‘HAYIR’ dediğinizi duyuyorum…

Evet sevgili dostlar ne kadar uzman olursak olalım ne kadar özel bir görev yapıyor olursak olalım ne acıdır ki, ‘kendi söküğümüzü dikemiyoruz!’

Milyonlarca memurun beklediği zam enflasyon oranlarına göre netleşti. En düşük Memur maaşı 22 bin 17 liraya çıkarılacak... Peki ya basın emekçilerinin durumu ne olacak?

Bugün art arda gelen zamlarla birlikte derinleşen hayat pahalılığına karşı basın emekçilerinin çalışma şartları giderek zorlaşmakta.

Asgari ücret bugün 11.402 TL… Basın emekçilerinin büyük çoğunluğu asgari ücretin bir miktar üstünde maaş almakta… Ve işsiz kalma korkusu ne acıdır ki medya sektöründeki emekçilerin sesini kesiyor.

Dolgun maaşlı, banka hesapları kabarık, makamlarında ve makam arabalarında hayatlarını sürdüren küçük bir azınlık dışında meslektaşlarımız adeta ucuz iş gücü haline geldi. Dizginlenemeyen enflasyon Türk lirasındaki değer kaybı sanki basın emekçilerini etkilemiyormuş gibi davranan medya patronları 3 maymunu ustalıkla oynamakta…

Bugün anlı şanlı kanallarımızda program yapan meslektaşlarımız memur, emekli ve işçi maaşlarının düşük kaldığını yaptığı haberlerle duyurmakta. Çarşı Pazar gezen ve halkın nabzını tutan haber kanallarımızın emekçi muhabirlerine mikrofon tutsak acaba onlar bize neler anlatır? Uzun çalışma saatlerini, haftada bir gün yaptıkları izinleri, ev kirasını ödemekte zorlandıklarını, yemek paralarının azlığını, ulaşımlarını anlatır da anlatır. Hayatın cilvesi olsa gerek bu!  Toplumun kangren haline gelen geçim sıkıntısı sanki kendi sorunları da değilmiş gibi davranmak! İnsanlar bazen bir başkası için çareler bulur, yardım eder ve hayatlarını kolaylaştırır. Fakat söz konusu kendileri olduğu zaman, işler o kadar da kolay yürümez.

Ve değerli okurlar sizlere fikir versin diye medyamızdaki ortalama maaş skalalarını derlemeye çalıştık…

Demirören Medya:

CNN Türk’te kameramanlar 13 bin TL ile 19 bin TL arasında

Muhabirler ise 14 bin TL ile 17 bin TL arasında

Kanal D’de durum bir nebze de olsa daha iyi.

Kanal D’de kameramanlar 16 bin TL ile 20 TL

Muhabirler ise 16 bin TL ile 25 bin TL arasında ücret alıyor.

DHA’da ise durum daha vahim… Muhabir ve kameramanlar 13 bin TL ile 17 bin TL arasında ücret almakta.

Albayrak Grubu:

Kameraman maaşları 13 bin TL ile 15 bin TL

Muhabirler ise 12 bin TL ile 15 bin TL  

İHA ve Türkiye Gazetesi:

Asgari ücret yani 11 bin lira ile 15 bin TL arasında maaş skalasında çalışıyor emekçiler.

Turkuvaz Medya Grubu:

Muhabir ve kameraman maaşları 13 bin TL ile 20 bin TL arasında değişiyor.

Türk Medya Grubu:

Ortalama maaşlar 12 bin lira ile 17 bin lira arasında değişiyor…

Halk TV:

Ortalama maaşlar asgari ücret ile 15 bin lira arasında değişiyor.

NTV, TRT ve Ciner Medya Grubu çalışanlarına diğerlerine oranla değer veren medya organları olarak ön plana çıkıyor. Bu kurumlarda ortalama maaşlar 15 bin lira ile 25 bin lira arasında değişmekte.

Anadolu’da görev yapan meslektaşlarımızın durumları ise vahim ötesi bir boyutta. Asgari ücret alabilenler kendilerini şanslı hissediyor.

Ve çuvaldızı kendimize de batıralım!

İnternet medyasındaki maaş ortalamaları da asgari ücretten biraz hallice…

Evet, Gazetecilerin enflasyon karşısında ezdirilmemesi için gerekenin yapılması ‘mesleğin geleceği ve itibarı’ için son derece önemlidir. Bu konuda meslek örgütleri ivedilikle harekete geçmeli.