Medya
06 Eyl 2023 08:59 Son Güncelleme: 06 Eyl 2023 09:02

Cumhuriyet'ten iddialara yanıt

Cumhuriyet Gazetesi'ni çıkarmakla yükümlü Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş. hakkında ortaya çıkan iddialar ile ilgili Cumhuriyet Gazetesi'nden açıklama geldi.

'Para karşılığı manipülatif haber' iddialarıyla ilgili Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Turan Karakaş, Birol Başaran ve Prof. Dr. Barış Doster; Vakıf Başkanı Alev Coşkun, İrfan Hüseyin Yıldız ve Işık Kansu'ya istifa çağrısında bulunmuştu.

"Cumhuriyet'i itibar, siyasi gelecek ve maddi çıkarlarına kavuşmak için kullanan bu kişiler, etikten, gazetecilik ahlâkından, Cumhuriyet değerlerinden bahsedemezler" ifadelerini yer aldığı çağrı metninde "Cumhuriyet'in yakasından düşün ve bir an önce istifa edin" denildi.

Bu çağrının ardından Cumhuriyet Gazetesi ortaya atılan iddialara yanıt verdi.

Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Son birkaç aydır, Cumhuriyet Vakfı ve Cumhuriyet gazetesini çıkarmakla yükümlü Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş. yöneticileri hakkında belirli internet siteleri ve sosyal medya hesaplarından sürekli olarak benzer kimi asılsız iddialar gündeme getirilmektedir.

Söz konusu iddialarla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiş olmasına karşın, vakıf ve şirket yönetimine yönelik yalan ve iftiralara dayalı bu itibar suikastı operasyonu aralıksız devam ettirilmek, kamuoyu bu asılsız iddialarla yanıltılmak istenmektedir.

Tek bir merkezden yürütüldüğü konusunda hiçbir kuşku bulunmayan ve önce vakıf yönetimini, sonra da şirket yönetimini ele geçirerek Cumhuriyet gazetesinin Atatürk ilke ve devrimlerinden taraf olan yayın politikasına, yüz yıllık kurumsal hafızasına zarar vermek isteyen, ancak bu amaçlarında başarılı olamayan kişilerce tasarlanmış, belirli internet haber siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden kamuoyuna servis edilmiş bu iftira niteliğindeki iddiaların tümü asılsızdır.

Cumhuriyet Vakfı ve Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş. yöneticileri ile gazetenin kimi çalışanlarına yönelen sistemli saldırılara karşı bu iftiraları kurgulayan, kamuoyuna servis eden, haber yapan kişi ve kurumlar hakkında gerekli yasal başvuruların başlatıldığını ve kurumumuzun bu süreçlerin sonuna kadar takipçisi olacağını kamuoyuna saygıyla duyururuz."

NE OLMUŞTU

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni (GYY) Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında, bir e-ticaret firmasından Ocak 2023’te yürürlüğe giren e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında "kayıt dışı para aldıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet gazetesi ile Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, söz konusu iddia ile yapılan suç duyurusuna ilişkin farklı tonlarda açıklamalar yaptı. Mollaveisoğlu, "Kendim ve ekibim adına bizden önce yapıldığı iddia edilen, bizimle hiç ilgisi olmayan iddiaların tespitini ve gerçek ise gazetecilik etiği açısından asla kabul edilemez bu durumla ilgili gereğinin yapılmasını istedim" dedi. Cumhuriyet gazetesinin açıklamasında ise söz konusu iddialar yalanlanarak, "içeriden bir saldırı" yapıldığı savunuldu.

'Para karşılığı manipülatif haber' iddialarıyla ilgili dün de Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Turan Karakaş, Birol Başaran ve Prof. Dr. Barış Doster; Vakıf Başkanı Alev Coşkun, Yenigün A.Ş.'nin mali müşaviri İrfan Hüseyin Yıldız ve Işık Kansu'ya istifa çağrısında bulundu.