Medya
11 Ara 2015 09:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:14

Cengiz Çandar'dan Dündar ve Gül tepkisi: "İpe sapa gelmez mektup yazacağınıza..."

Radikal yazarı, Türkiye'nin Can Dündar ve Erdem Gül'le ilgili Avrupa Konseyi'ne gönderdiği mektuba sert tepki gösterdi.

Cengiz Çandar, Radikal'deki köşesinde Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması sonrası Türkiye'nin Avrupa Konseyi'ne gönderdiği “Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasının basın özgürlüğüyle ilgisi yok” ifadelerinin yer aldığı mektupla ilgili, "Andrew Cutting, böyle bir açıklamayı muhtemelen cevap vermeye değer bulmadan, çöp tenekesine atar" diye yorumladı.

"Türkiye'nin isminin üzerinde dünyanın her yerinde görülen lekeyi kaldırın" diye yazan Çandar, "Can Dündar ve Erdem Gül'e özgürlüğünü iade edin" çağrısı yaptı.

"Bilmeyenler varsa belirteyim: Can Dündar ve Erdem Gül olayı, dış dünyada Nedim Şener ve Ahmet Şık olayından çok daha büyük ölçüde ve ağırlıkta Türkiye’nin boynuna geçirilmiş bir “utanç verici pranga” olmuştur." diyen Çandar

Hal bu iken, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ne bir mektup gönderdiğini ve mektupta “Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasının basın özgürlüğüyle ilgisi yok” denildiğini, üstüne üstlük, alay edercesine, Türkiye’de “hak ve özgürlüklerin korunması için azamî özen gösteriliyor” denmiş olduğunu dün öğrendim. Şaşkınlık ve öfke karışımı bir duyguyla."

"ORAYA BURAYA..."

Çandar şöyle devam etti:

Yandaş basının bu durumu ‘Ama Wikileaks belgelerinin bir kısmını tedarik eden er Ben Bradley de, Wikileaks’in kurucusu Julian Assange da, NSA belgelerini bir gazeteciye veren Edward Snowden da yargılanıyor’ diye meşrulaştırmaya çalıştığını söylüyorum.

Avukat arkadaşım izan sahibi bir insan gibi şunu hatırlatıyor: ‘Assange’ın verdiği belgeleri basan El Pais, Der Spiegel, New York Times, Guardian, Le Monde’un yayın yönetmenleri yargılanıyor mu? Ya da Snowden’ın belgelerini haber yapan Glen Greenwald casusluk suçlamasıyla karşılaşıyor mu?’”
Bu kadar basittir.

Avrupa Konseyi de, Türkiye’nin “Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmalarının basın özgürlüğüyle ilgili olmadığı”na ilişkin mektubunu alınca, ne yapacaktır?

“’Türk devlet kafası’na ya da mevcut iktidarın zihniyetine göre, “El Pais, Der Spiegel, New York Times, Guardian ve Le Monde gazetelerinin genel yayın yönetmenlerinin şu anda ‘casusluk’ suçlamasıyla içeri atılmaları gerektiğine, Wikileaks ve NSA belgelerini yayınlamanın ‘basın özgürlüğü’yle ilgisi olmadığına hükmedecektir.”

Böyle bir şey olmayacak.
Zırva tevil götürmez.

Oraya buraya ipe sapa gelmez mektup yazacağınıza…
Türkiye’nin isminin üzerinde, dünyanın her yerinden görülen “kara leke”yi kaldırın.
Türkiye’nin “Can Dündar ve Erdem Gül ayıbı”na son verin!
Can Dündar ve Erdem Gül’ün özgürlüğünü iade edin!