Medya
06 Ara 2013 14:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:47

Cemaatin yerel seçim sürprizi ne?

Radikal gazetesi yazarı Cüneyt Özdemir, cemaatin ne Sarıgül'ü ne de cemaati memnun edeceğini yazdı

Cemaatin yerel seçim stratejisi, boykot (mu?)
 
Dün telefonum acı acı çaldı, açtım, hattın ucunda sevdiğim ünlü bir işadamı var. “Cüneyt yurtdışındayım, dershaneler krizinde son durumu takip edemedim. Hükümet ile cemaat arasındaki durumu bana iki cümle ile özetler misin?” dedi. 
 
“Dershaneler krizi ertelendi, ancak hesaplaşma bitmedi” dedim. Şaşırdı. Pek çok kişi gibi o da dershaneler tartışmasının şimdilik ertelendiğini, hükümet ile cemaatin arasının düzeldiğini düşünüyordu. Her iki kesimi de yakından takip etmeyen pek çok kişi için zaten neyin krizi olduğunu anlamak bile kolay değil. Oysa görülen o ki kriz bırakın bitmeyi, büyüyerek devam ediyor. Krizin çözümü için yeni hesaplaşma alanları oluşuyor. 
 
İsterseniz önümüzdeki en somut hesaplaşma arenasında yerel seçimlerden başlayalım. Vazo kırıldığına göre cemaatin AK Parti’yi yerel seçimlerde desteklemeyeceği de netlik kazanmış durumda. Tabii bu durum CHP’nin içinde, başta Mustafa Sarıgül olmak üzere, pek çok farklı kesimde dışa vuramadıkları bir sevinç çığlığına dönüşmüş durumda. Öyle ya, eğer cemaatin oyları AK Parti’ye gitmeyecekse kime gidecek? 
 
Mustafa Sarıgül’ün henüz aday bile olmadan sevincini kursağında bırakmak istemem ama dün cemaat adına bir açıklama yapan Gazeteciler Yazar Vakfı da cemaatin oylarının herhagni bir partiye gitmeyeceğini açıkça belirtti. Yani cemaat yerel seçimlerde sandığa gitmek yerine boykot uygularsa sürpriz olmaz. Yani cemaat yerel seçimde sandığa gitmeyebilir. Sadece gitmemek ile kalmayıp gidilmemesi yönünde de tüm etkisini kullanabilir. Bu boykot AK Parti cephesi için de sürpriz olmayacaktır. Onlar da zaten cemaat ile ilgili planlarını seçim sonrasına ertelemişe benziyorlar. Sandıkta bu boykotun etkisinin AK Parti oylarını nasıl etkilediğini görecekler ve ona göre hareket edecekler. Böylesine bir boykot girişiminin farklı sonuçları olacaktır. AK Parti’yi canla başla savunan kalemlere göre “Boykot etsinler de boylarının ölçüsünü görelim” şeklinde seslendirilen sonuçlar, aslında cemaatin bir şehir efsanesine dönüşmüş olan siyasi güçlerinin veya siyasete etkilerinin de bir testi olacaktır. 
 
Aslında cemaatin gücü sandık dışında da test edilmeye bu dershaneler krizi sırasında başlandı. Bu testin ilk yapıldığı yer sosyal medya oldu. 
Bildiğiniz gibi Gezi olaylarından sonra hükümet biraz da panikle sosyal medyada aktif olacak bir birim oluşturdu. Sayılarının 6000 kişiyi bulduğu tahmin edilen AK Partili sosyal medya timi Gezi olayları sonrasında aktif olarak Twitter’da yer alıyor. AK Parti adının resmi olarak kullanılmamasına rağmen mesela AKKulis gibi hesaplar etkin bir şekilde güncel olaylara tavır koyuyor, hashtag belirliyor, AK Parti’ye gönül vermiş kitleleri güncel konular karşısında yönlendiriyor hatta muhalif yazarlara laf sokuşturuyor, çatır çatır tartışıyor. Dershane krizinden sonra cemaatin de Twitter’da etkin olduğunu gördük.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN