Medya
14 Eki 2010 08:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:42

''BU SUÇ İÇİN ŞİKAYETÇİ OLMAYA GEREK YOK Kİ, NEDEN SORULUYOR?''

"Telefonların yasadışı dinlenmesi bir kamu suçu ve bu suç için şikayetçi olmaya gerek yok ki?"

Bu suç için ‘şikâyetçi olmak’ gerekmiyor!

HANEFİ Avcı’nın, Emniyet Müdürlüğü’ndeki odasında bulunduğu iddia edilen telefon dinleme kayıtları ile ilgili olarak İstanbul’da bir soruşturma yürütülüyor. Gazeteciler ve iş adamlarından oluşan “dinleme mağdurları”na “şikâyetçi misiniz” diye soruluyor.
Buna neden gerek duyulduğunu anlayamıyorum.

Telefonların yasadışı dinlenmesi bir kamu suçu ve takibi şikâyete bağlı değil. Savcılığın bir şikâyet olmasa da bu suçu soruşturması, suçluları bulup, mahkemeye çıkarması gerekiyor.

Telefonlar o tarihte yasal izinle dinlenmiş olsalar bile, içlerinde bir suç bulunup soruşturmaya konu edilmediğine göre imha edilmiş olmalıydı.
Bunun yapılmamış olması da bir suç ve onun için de kimsenin şikâyetine gerek yok.

Şurası çok açık: Türkiye’de yasa dışı olarak telefon dinlemek ve mahkeme izniyle yapılan dinlemelerde yasanın istediği şartlara uymamak bir gelenek haline geldi. Sadece bu iktidar döneminde olmadığını da ortaya çıkan son kasetlerden de anlaşılıyor, zaten hepimiz de bunun yapıla geldiğini biliyoruz.

Bu suçun takibi için yasalarımız yeterli. Ama kimse bu suçu ciddiyetle takip etmiyor.
Hatırlayacaksınız, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nın telefonu da mahkeme izniyle dinlenmiş ama dinleme sonrasında yasanın istediği şartların yerine getirilmediği ortaya çıkmıştı.

Bizzat savcının kendisine karşı işlenen bu suç ile ilgili bir dava açıldığını da duymadık.
Bir başsavcı bile kendisini bu suçtan koruyamıyorsa, biz sıradan vatandaşlar ne yapacağız?

Mehmet Y. Yılmaz / Hürriyet