Medya
18 Oca 2008 08:25 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:53

BEYİN KANAMASI GEÇİRDİ!... SOL GÖZÜ VE BEYNİ DIŞINDA TÜM BEDENİ ÖLMÜŞTÜ!.... AMA O İNANILMAZI BAŞARDI!... İŞTE SADECE HAYAL GÜCÜ VE BİR GÖZÜYLE KİTAP YAZAN GAZETECİNİN İBRETLİK YAŞAM ÖYKÜSÜ!....(VİDEO)....

Milyonlarca satan bir derginin başarılı editörüydü. Geçirdiği beyin kanaması sonucu bütün bedensel fonksiyonlarını kaybetti.

Gözlerini açtığında derin bir karanlığın içine hapsedilmiş gibi hissetti. Doktorun kendisine "Adınız ne" dediğini duyuyordu. Cevap da veriyordu aslında. "Adım, Jean Dominuque Bauby." Ama doktor onu duymuyor gibiydi, hiç durmadan sorusunu tekrar ediyordu: "Adınız ne ?" "Bana adınızı söyleyebilir misiniz ?"


Dünyanın en çok satan dergilerinden biri olan Elle'in Fransa baskısının başarılı ve karizmatik editörü Jean Dominuque Bauby, o an başına korkunç ve beklenmedik bir şey geldiğini fark etti. 


Beyin kanaması geçirmişti ve sol gözü dışında bedeninin hiçbir yerini kullanamıyordu. Felaketin ardından ona kalan tek şey beyni ve işitme duyusuydu. Jean Dominuque Bauby, sadece 43 yaşındaydı.


Yaşadığı ilk şokun ardından hayattan kolay kolay vazgeçmeyeceğini de ortaya koydu Bauby. Terapistinin hazırladığı özel bir alfabe ve sekreterinin de yardımıyla sadece sol göz kapağını hareket ettirerek anılarına ve biraz da hayal gücüne dayanan bir kitap yazdı.


Bauby'nin"Kelebek ve Dalgıç Giysisi" (Le Scaphandre et le Papillon) adını verdiği bu kitap, Türkçe dahil bir çok dile çevrildi ve satış rekorları kırdı.


1995 yılının 8 Aralık günü geçirdiği beyin kanaması sonucunda bütün hayatı değişen Jean-Dominique Bauby, 2 yıl sonra 9 Mart 1997'de hayata veda etti.


Jean-Dominique Bauby'nin imkansızı başararak yazdığı kitabı  sinemacılığının yanısıra bir ressam da olan Julian Schnabel tarafından beyazperdeye uyarlandı.


Altın Küre ödüllerinde daha önce çektiği Basquiat ve Karanlıktan Önce (Before The Night Falls) gibi filmleriyle tanınan Julian Schnabel'e en iyi yönetmen dalında bir ödül getirdi. Aynı zamanda yabancı dilde en iyi film ödülünü de kazandı.


Türkiye'de Kebelek ve Dalgıç adıyla 18 Ocak'ta gösterime girecek olan filmde, Jean Dominuque Bauby'yi Mathieu Amalric canlandırıyor.


Roman Polanski'nin eşi Emmanuelle Seigner ile Marie-Josée Croze ve Anne Consigny filmin diğer oyuncuları.