Gündem
27 Mayıs 2011 15:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:23

BASIN KONSEYİ'NDEN SALDIRIYA KINAMA, YAZIYA İNCELEME!

Basın Konseyi Star gazetesinin köşe yazarı Ergun Babahan'ın yazısı dolayısıyla protesto edilmesine tepki gösterdi. Konsey yazı için ise inceleme başlattı.

Konsey, Ergun Babahan’ın yazısı ile ilgili inceleme başlatmayı da ihmal etmedi.

Konsey, konuyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yaptı:

"26 Mayıs 2011 Perşembe günü akşam geç saatlerde, Star Gazetesi’nin Güneşli’deki binası önünde bir siyasi partiye (MHP) mensup olduklarını  ifade eden kalabalık bir grup tarafından bir protesto eylemi gerçekleştirilmiştir.
Bu eylem, Star Gazetesi yazarı Sayın Ergun Babahan’ın günlük köşe yazısında,Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin özel hayatına ilişkin yakışıksız imalarda bulunulmasını protesto etmek üzere gerçekleştirildiği  ifade edilmekle birlikte; akabinde eylemin amacından saptığı ve  Star Gazetesi binasına yönelik taşlı ve yumurtalı bir saldırıya dönüştüğü  gözlemlenmiştir.
Öncelikle ifade etmek gerekir ki, bir siyasi partiye mensup insanların, genel başkanlarının özel hayatına ilişkin uygunsuz imalar içeren bir köşe yazısına ilişkin tepkilerini ifade etmek üzere barışçıl bir şekilde toplanmaları, demokratik bir haktır ve bu hak gerek 1982 Anayasası’nın 34. Maddesi gerekse de bağlayıcı iç hukuk normu değeri taşıyan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. Maddesi ile teminat altına alınmıştır. Bununla birlikte, hiçbir hak ve özgürlük gibi, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı da sınırsız değildir ve bu hakkın sınırları evrensel hukuk normları ile belirlenmiştir. Bu çerçevede, söz konusu demokratik hakkın kullanılmasındaki temel kriter, ölçülülük ilkesine riayet edilmesidir. Ancak dün Star Gazetesi önünde toplanan göstericilerin eylemlerinin  önce barışçıl bir şekilde başlamak ile birlikte, sonrasında gazete binasının camlarının kırılması ile sonuçlanan taşlı ve yumurtalı bir saldırıya dönüşmesi  ise kesinlikle kabul edilemez bir durumdur.
Bu şekilde şiddet içeren bir eylem hem toplantı hakkını meşru kılan evrensel hukuk sınırlarının aşılması hem de daha önemlisi basın özgürlüğüne yönelik ağır ve haksız bir saldırı niteliği taşır. Bu çerçevede, her ne kadar Sayın Ergun Babahan’ın köşe yazısında gündeme getirdiği iddialar, bir siyasi parti genel başkanının özel hayatına ilişkin olması nedeniyle son derece çirkin ve yakışıksız olsa da, bu çirkin ve yakışıksız iddialar ile hesaplaşmanın yolu ilgili yargı yollarını işletmek yada Basın Konseyi’ne başvurmaktır.  Somut olaydaki gibi aksi bir yaklaşım geliştirilmesi ise, hukuk devletinin gerekleri ve Basın Meslek İlkeleri ile asla bağdaşmaz.
Basın Konseyi olarak ayrıca bu vesileyle, önümüzdeki genel seçimler öncesi, özellikle belirli bir siyasi partiye mensup yöneticilerin özel hayatlarının hukuka aykırı bir şekilde mercek altına alınarak, bu siyasetçiler hakkında gayet planlı ve programlı bir itibarsızlaştırma operasyonunun açık bir biçimde yayın yolu ile yürürlüğe konulmuş olması karşısında, Konsey genel sekreterliği, şikâyetçileri beklemeden Sözleşme Hükümlerimiz uyarınca resen harekete geçmiş bulunmaktadır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur…"