Medya
25 Ara 2012 17:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:32

BARBAROS ALTUĞ'DAN BOMBA HABER; AMAZON TÜRKİYE'YE GELİYOR!

Dünyada yayıncıların korkulu rüyası Amazon Türkiye'ye geliyor.Hangi büyük medya grubu ile işbirliği yapacak?

Son yıllarda okur sayısı düşen, elektronik kitapla gelen okuru da dev holdinglere kaptıran Batılı yayıncılar Sultanhamam dükkanlarının duvarlarında asılı eski tüccar posterlerindeki  veresiye veren usulü ağlayadursun Türk yayıncılar aman efendim kazandıkları paraları yatıracak yer bulamıyorlar. O deri koltuk senin bu bakır sini benim yayıncılığa yaptıkları yatırımlar (editörlerin sayısını artırmak ya da daha kaliteli teknik eleman çalıştırmak gibi önemsiz detaylara sıra gelmedi elbette henüz) tam yerine oturmadan ama, korkarım onlar da posterlerin ağlayan tarafına geçecekler birdenbire…

Tekellerden tekel beğen

Bizim de Yapı Kredi gelsin Doğan Holding gitsin kendi çapımızda bir holding sermaye elele yayıncılığımız vardı çok şükür tüm mini-kapitalist-sonradan görme ülkelerde olduğu gibi. Bu kendi çapında büyüklerle hasbelkader başa çıkabilen yayıncılarımıza kötü haberim başa çıkamayacakları rakiplerinin nihayet piyasaya giriyor olması.

Evet, bütün dünyada yayıncıların korkulu rüyası Amazon ülkemize teşrif ediyor. Üstelik yalnız başına da değil; sürdürülen görüşmeler son aşamada ve önemli bir pürüz çıkmazsa Türkiye’ye yalnız değil, Doğan Holding ile elele geliyor. İdefix ve dağıtım şirketi Prefix’in alımıyla başlayacak olan süreç Amazon’un 2013 yılında tr uzantısıyla açılacak sitesi ile  resmileşecek.

Bunun için Doğan Holding’in yayıncılık kolu (kırıla kırıla başka kolu da kalmadı gerçi pek ama) Doğan Kitap elinde avcunda ne varsa çok satan Türk yazarların önüne dökerek elindeki pazar payını da genişletmeye çalışıyor bu sıralar; neticede tekelin sonu yok, insan yedikçe yemek istiyor.

Kimler geldi kimler geçti…

Prensip olarak Doğan Kitap’ın ilk anlaştıkları ismin ise çok satan listelerinin gediklilerinden biri olduğu konuşuluyor. Daha öne Ahmet Ümit’ten Perihan Mağden’e pek çok gözde yazara gül bahçesi vaat ederek kitaplarını yayınlayan bu yayınevinde hesapların çarşıya uymadığı biliniyor. Yazarlar da bir-iki denemeden sonra soluğu yine bağımsız yayınevlerinde alıyorlar.

Her yazarın gönlünde yatan milyon satma, Nobel alma ve de üstüne dünya çapında yayınlanma cennetinde satılan arsalar başta çekici görünse de  alınacak yegane arsanın (cennette de olsa) eninde sonunda holdinge ait olacağı biliyorsunuz okunması zor harflerle yazılan alın yazısı. Hele bir de bizimkilerin yanına dünyanın en iştahı açık holdingleri gelince masaya yazarlara pek de mama kalmayacağını anlamak için kahin olmak gerekmiyor.

O nedenle diyeceğim o ki, Forbes listesinin ilk onundaki yazarlara yayıncıları sahip çıkıversin bu aralar: listede bir numaradaki Ayşe Kulin, üç numaradaki İskender Pala, beş numaradaki Sinan Yağmur, altıda Ahmet Ümit, yedi numaradaki Canan Tan, dokuzda Serdar Özkan ve 10 numaradaki Demet Altınyeleklioğlu hala bağımsız yayıncılar cephesinde. Bunların yanında gümbür gümbür gelecek olan ve 2013 yılında ilk onda kendine yer açması kesin Ahmet Altan da yeni romanı ile (umuyoruz) bağımsızlar tarafında. 

Ama hepsi şimdilik. Deniz manzaralı bir cennet arsası vaadine kadar şimdilik diyelim.  Yazarlara son söz ise; aman dikkat! Bu arsaların ödemesi bazen çok pahalıya çıkabiliyor; kariyere mal olan arsalar bile var. Demedi demeyin. Dedim.

BARBAROS ALTUĞ

b_altuğ@yahoo.com