Medya
30 Ağu 2023 22:24 Son Güncelleme: 31 Ağu 2023 00:40

Artı Gerçek yazarı gazeteci Doğan Özgüden trafik kazası geçirdi

Artı Gerçek yazarı gazeteci Doğan Özgüden ve eşi İnci Tağsavul, Belçika'da trafik kazası geçirdi.

Türkiye’deki 12 Mart 1971 darbesinden kısa süre sonra hakkında istenen 300 yıllık hapis cezası nedeniyle yurt dışına çıkan ve yaklaşık 50 yıldır Avrupa’da yaşayan gazeteci Doğan Özgüden, eşi İnci Tuğsavul ve İnfo-Türk yöneticisi Luccia Saponara, 26 Ağustos cuma günü "şüpheli" bir trafik kazası geçirdi. 

Kazada ciddi şekilde yaralanan Özgüden çiftinin sağlık durumu iyiye gidiyor.

Tedavi süreciyle ilgili bilgi veren Doğan Özgüden, dostlarına dayanışma duyguları için teşekkür etti. Özgüden kazanın "tuhaflığına" da dikkat çekti ve "Motorun durduk yerde çıldırmasının ve aracın böylesine cehennemi bir koşuya çıkışının nedenlerini bulmak, sorumlularından hesap sormak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

Kazanın arka planını anlatan Özgüden, "20 Ağustos 2023 tarihinde Bakü merkezli bazı Azeri internet siteleri, Azerbaycan ablukası altındaki Karabağ halkıyla dayanışma bildirisine Türkiye'den ve sürgünden imza koymuş olanlara karşı 'Azerbaycan'a saldıran 'Türk aydınları' kim?" başlığı altında provokatif bir kampanya başlattı. Hedef gösterilen imzacılar arasında Info-Türk'ün iki yayın yönetmeni, Doğan Özgüden ve İnci Tuğsavul da vardı" ifadelerini kullandı.

Özgüden kazayı şöyle anlattı:

"Belçika'da yeni yasaya uygun olarak noter tarafından hazırlanmış olan İnfo-Türk’ün yeni tüzüğünü imzalamak üzere, 25 Ağustos 2023 Cuma günü, İnfo-Türk Vakfı'nın yöneticileri olarak ben, İnci Tuğsavul ve Iuccia Saponara, benim kullandığım WV Polo marka araçla Wavre'a hareket ettik. Son derece kötü hava koşullarına, şiddetli sağanak ve fırtınaya rağmen 30 kilometreye yakın yolu sorunsuz kat ederek Wavre'da noterliğin yakınındaki Indigo otoparkına giriş yaptık.

Saat tam 9.47'de 1840516 numaralı bileti çektikten sonra bariyerin açılması üzerine hemen yakındaki boş bir yere park etmek için yavaşça hareket etmemizle birlikte, araba çılgın bir hızla ileri atıldı, fren pedalına basmama ve el frenini çekmeme rağmen birkaç saniye içinde kontrol edilemez hale geldi.

Hemen karşıdaki arabaya çarpmamak için direksiyonu sola çevirince araba aynı cehennemi hızla otoparkın bariyerini parçalayarak caddeye fırladı ve o hızla karşıda park etmiş bir arabaya bindirerek intihar etti."

Özgüden, "Üzerinden beş gün geçmiş olmasına rağmen üçümüz de hâlâ normal yaşama ve çalışma koşullarına kavuşabilmiş değiliz. Sağ olsunlar, çalışma arkadaşlarımızın ve dostlarımızın örnek dayanışması ve desteği sayesinde İnci, Luccia ve ben bu kabus durumundan bir an önce kurtulmaya çalışıyoruz" dedi.

DOĞAN ÖZGÜDEN KİMDİR

1952’den itibaren İzmir’de Ege Güneşi, Sabah Postası, Milliyet, Öncü gazetelerinde çalıştı, 60’larda İstanbul’da Gece Postası ve Akşam Gazetesi genel yayın yönetmenliği yaptı. 1967’den itibaren eşi İnci Tuğsavul, Yaşar Kemal ve Fethi Naci ile birlikte sosyalist Ant Dergisi’ni yayınladı. Gazeteciler Sendikası, Gazeteciler Cemiyeti, Basın Şeref Divanı ve Türkiye İşçi Partisi yönetimlerinde bulundu. 12 Mart 1971 darbesinden sonra Türkiye’den ayrılarak yurt dışında Demokratik Direniş Örgütü, İnfo-Türk Haber Ajansı ve Güneş Atölyeleri, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Demokrasi İçin Birlik örgütü kurucuları arasında yer aldı. Evren Cuntası tarafından 1982’de eşiyle birlikte Türk vatandaşlığından çıkartıldı. 12 Mart rejimine karşı Türkiye Dosyası, 12 Eylül rejimine karşı Kara Kitap adlı İngilizce, Türkiye’deki ve sürgündeki yaşamını ve mücadelelerini anlatan iki ciltlik “Vatansız” Gazeteci ve altı ciltlik Sürgün Yazıları adlı Türkçe ve Fransızca kitapları bulunuyor. Kurulduğu tarihten beri Artı Gerçek'e yazıyor.