Medya
01 Tem 2012 10:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:51

ANKARA'YA İKİNCİ WALL STREET JOURNAL ÇALIMI!

Wall Street Journal, Suriye krizinde kritik bir noktada Ankara'nın tezlerini alt üst eden bir habere imza attı.

Ankara’ya 2. Wall Street Journal çalımı

Geçen ay önce Uludere faciasıyla ilgili yaptığı haberle Türkiye’deki tartışmayı alevlendiren Wall Street Journal, bu kez de Suriye krizinde kritik bir noktada yine Ankara’nın tezlerini alt üst eden bir habere imza attı.

Gazete, Uludere’deki sivil konvoyun ABD predatorleri tarafından düşürüldüğü haberini yapan iki muhabirin de imzasını taşıyan haberde, geçen hafta vurulan Türk uçağıyla ilgili Türkiye değil Suriye’nin açıklamalarını doğruladı. Haberde adını açıklamayan ABD savunma kaynakları, istihbarat raporlarına dayanarak Türk uçağının Ankara’nın iddia ettiği gibi füze ile ve uluslararası hava sahasında değil, Suriye yakınında uçaksavarla vurulmuş olabileceğini iddia etti. Hafta sonuna denk gelen haber, her iki başkent ve Ortadoğu’da büyük yankı yarattı.

Milliyet’in görüştüğü Dışişleri ve hükümet kaynakları, WSJ haberinin Türkiye’ye yönelik ‘kasıtlı’ ve ‘kafa karıştırıcı’ olduğunun altını çizerek, “Bu iddiayı ilk kez duyuyoruz. Bu zamana kadar ne ABD, ne NATO, ne de diğer müttefiklerimiz düşen uçakla ilgili elimizdeki bilgilere itiraz etmedi. Bize farklı bir bilgi veren de olmadı” dedi.
ABD’li bir yetkili ise, WSJ haberini doğrulamayarak, ”Olayla ilgili çok bilinmeyen var. Şu ana kadar gördüğümüz hiçbir şey Türkiye’nin söyledikleriyle çelişen nitelikte değil” dedi.

Aynı yetkili şöyle devam etti: “Bilinmeyen çok şey var. Ama Türkiye’nin var olan gerçekler ışığında yaptığı çıkarımlar, inandırıcı. Temel gerçek Suriye açısından bile tartışma götürmez: Suriye, kendi karasuları içinde ya da yakınında dahi olsa, bu tarz durumlarda alışılagelmedik bir şekilde bir Türk uçağını düşürmüştür. Bu kabul edilemez.”

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da geçen hafta sert bir dille Suriye’nin tavrını eleştirmiş ve kabul edilemez bulduğunu söylemişti.

Ankara’da hâkim görüş, WSJ haberinin Obama yönetiminin bakışını değil, Washington’da Türkiye’yi Suriye krizinde ‘frenlemek’ isteyen ‘belli bir çevrenin’ görüşünü yansıttığı yolunda. Ama hangi çevre ve ne amaçla?
Üst düzey bir Dışişleri yetkilisi, düşürülen uçakla ilgili Washington’la yapılan birebir görüşmelerde Türkiye’nin tezini sorgulayan bir ‘havanın’ olmadığı belirterek, haberin zamanlamasının Türkiye’nin iddialarına yönelik soru işaretlerini arttırmaya yönelik olduğunu söyledi. (Cuma akşamı WSJ’nin internet sitesine konan haber, gazete Pazar basılmadığı için hafta sonu boyunca gazetede yer aldı. Ayrıca haber 4 Temmuz bağımsızlık tatili nedeniyle de birçok ABD’li yetkilinin şehir dışında olduğu zamana denk geldi.)

Ankara, cuma öğle saatlerinde vurulan uçakla ilgili elindeki bilgileri, önce telefon yoluyla, ardından da hafta başındaki NATO toplantısında harita ve grafiklerle ABD ve diğer NATO müttefiklerine aktarmıştı. NATO toplantılarında Türkiye’nin sunum yaptığı birinci bölümde, diğer üye ülkelerden uçağın düşürülmesiyle ilgili herhangi bir itiraz ya da soru gelmediği öğrenildi. NATO genel sekreterinin katıldığı ikinci bölümde ise canlı bir tartışma yalandı. Türkiye olayın tekrarlanması halinde neler yapılması gerektiği konusunda kimi NATO ülkelerinin sert bulduğu önlemlere işaret etti. Ancak diplomatik kaynaklar, ne bu toplantıda, ne de ABD yönetimiyle yapılan temaslarda uçağın düşürülüş anıyla ilgili Türkiye’nin tezlerine karşı çıkan görüş ya da verilerin ortaya atılmadığını söyledi.

Ayrıca Ankara, İngiliz makamlarıyla yaptığı görüşmelerde Güney Kıbrıs’ta bulunan İngiliz istihbarat ve dinleme üssünden de aksi yönde bir bilgi olması halinde paylaşılması talebinde bulunmuştu.
Yine de WSJ haberi, iki başkent arasındaki tansiyonu yükseltme ve güvensizlik tohumları aşılama potansiyeline sahip. ABD, uçağın Suriye tarafından kasten düşürüldüğü tezini sorgulamıyor olsa da, uçağın sadece eğitim değil aynı zamanda ‘keşif’ amaçlı uçuyor olabileceği düşüncesinde.

Washington ve NATO’da, Türkiye’nin, haklı olsa da, kritik bir dönemece girilen Suriye krizinde fevri bir harekette bulunmaması gerektiği görüşü hâkim. Bu yüzden Batılı yetkililer, yaptıkları her açıklamada, adeta mesaj verircesine Türkiye’nin ‘itidalli‘ davrandığı övgüsünde bulunuyor.

Aslı Aydıntaşbaş / MİLLİYET




·        TEKNİK YAPI DELUXİA DRAGOS’TA KAMPANYA! 72 AY SIFIR FAİZ!

·        VİAGREEN ANKARA’DA METREKARESİ 3 BİN 500 LİRAYA!

·        DURUPARK PENDİK’TE 102 BİN LİRAYA! HAZİRAN 2014’TE TESLİM!

·        TOKİ MAMAK’TA 4 BİN TL PEŞİNATLA! 217 TL TAKSİTLE!

·        YENİTTK KAFALARI DAHA ÇOK KARIŞTIRACAK!

·        KONUT KREDİSİ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

·        SİVASPARK CİTY AVM İCRADAN SATIŞA KONDU!

·        KENTSELDÖNÜŞÜM İÇİN FLAŞ AÇIKLAMALAR !

·        MAXİMOON ÇARŞI’DA METEREKARE FİYATLARI 3 BİN
         LİRADAN  BAŞLIYOR !

·        MARMARA CONCEPT’TE KONUT FİYATLARI 70 BİN LİRADAN BAŞLIYOR!

·        İZ TOWER KARTAL’DAUÇACAK !
 
·        REFERANS BAKIRKÖY’DE FİYATLAR 220 BİN LİRADAN !
 
·        ARİSPARK RESİDENCE’TA 24 AY 0 FAİZLİ KONUT !
 
·        NOVATRİUM RESİDENCE’TA KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLMA

·        YEŞİL GYO YATIRIM YAPILABİLİR KREDİ NOTUNU ALARAK,
         GYO’LARARASINDA BİR   İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ.