Medya
13 Kas 2008 08:50 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:23

ALİ KIRCA KORCAN KARAR'I NASIL IŞINLADI?.. IŞINLAMA GERÇEK Mİ DÜZMECE Mİ?.. İŞTE ALİ KIRCA'NIN AÇIKLAMASI!..

Kimse Ali Kırca'ya inanmadı. "Yapamaz, bu bir kandırmaca" dedi. Ama Kırca ekrandan dedikodulara bakın nasıl cevap verdi?

Ali Kırca muhabirini stüdyoya "ışınlayınca" dedikodu mekanizması durmadı. "Işınlamadı, kandırdı" diyenlere karşı Kırca ekrandan işlemi tüm detaylarıyla açıkladı....

ÖNCE CNN, ARDINDAN ALİ KIRCA

ABD seçimlerinden CNN muhabiri Jessica Yellin, hologram tekniğiyle 3 boyutlu olarak stüdyoya getirilmişti. Yani "ışınlanmıştı". Hemen iki gün sonra aynı şeyi Ali Kırca yaptı. Ankara'daki Korcan Karar'ı CNN'in kullandığı teknikle İstanbul stüdyosunda görünür hale getirdi.

TELEVİZYONCULAR İNANMADI


Ama kimi televizyonculara göre bu bir kandırmacaydı. Hem CNN, hem de Show Haber çok televizyonda çok kullanılan bir bluebox sistemiyle stüdyoya getirilmişti. Yani biz ekranda her ikisini karşı karşıya dururken görüyorduk ama aslında Ali Kırca boş bir stüdyoda duruyordu. Korcan Karar'ın görüntüleri rejinin marifetiyle ekrana veriliyordu.

KIRCA TÜM DETAYIYLA AÇIKLADI


Bu konuşulanlar Ali Kırca'nın da kulağına gitmiş olacak ki ekranda "ışınlama" olayını nasıl gerçekleştirdiklerini ekranda anlatma gereği duydu. BlueBox sistemi sadece onun görüntülerinin çekilmesi için kullanılmıştı.


Kırca şöyle anlattı:

"İç kısmı yeşil renkle kaplı çadır içine 35 tane yüksek kaliteli çekim yapan kamera yerleştirildi. 6 kamera hareketli hedefe sabitlendi. Odada bulunan diğer kameralar da yarı daire oluşturulacak şekilde ayarlandı. Kameralar farklı açıdan muhabirin görüntüsünü elde ederek tüm boyutları yakaladı. Bilgisayarlar da toplanan bilgilerle görüntüyü 3 boyutlu hale getirdi. En iyi açı ve görüntü stüdyoda belirlenen bir noktaya 3 boyutlu olarak aktarıldı. Böylece binlerce kilometre uzaklıktaki bir kişi sanki stüdyoda gibi canlandı. Greenbox ya da Bluebox adı verilen ortamda, kamerayla çekilen görüntü, özel bir sistemle istenen noktaya konuldu."