Medya
17 Ara 2013 09:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:49

2013’ün en kötü yerli komedi filmleri

Düğün Dernek gişe rekorları kırıyor ama komedi filmi çekmek her zaman çok para kazandırmıyor. Murat Tolga Şen yılın kötü komedilerini seçti.

Yapımcılar için komedi filmleri her zaman “altın yumurtlayan tavuk” oldu. Yeşilçam zamanlarından beri değişmez bir formüldür bu; komedi filmi ucuza çıkar ama gişesi boldur. “Hap yap para kap” olarak adlandırdığım bu yapımcılık anlayışı elbette günümüzde de uygulanıyor. Yeşilçam bitti zihniyet değişti sanmayın sakın!

Çünkü herkesin önünde bir Recep İvedik örneği duruyor. Recep İvedik serisi maliyet kazanç hesabı yapıldığı zaman tüm yapımcıların rüyasına girmeyi başarıyor ve bu uğurda yüzlerce film çekiliyor. İşin acıklı tarafı bu filmlerin çoğu batıyor ama bir şekilde bu piyango sürekli oynanıyor. Komedi çekmek bu kadar mı kolay geliyor bazılarına?

Geçen ay Hükümet Kadın 2, bu ay Düğün Dernek salonları doldurdu. Düğün Dernek bir rekora dahi gidebilir çünkü izleyenler filmden çok mutlu ayrılıyorlar. Gülmek istiyorlar ve koltuktan düşürecek kadar güldüren bir film oynuyor. Daha ne olsun! Fısıltı gazetesi de çalışıyor haliyle… Düğün Dernek, gösterime girdiğinin 9. Gününde 1.714.000 seyirciyle 2013’ün en çok izlenen 4. Filmi oldu bile!

Bu yıl gösterime giren yerli yapımların tümünü izledim. Aşağıdaki liste komedi filmi çekerek seyirciyi de parayı da bulacağını sanan ama umduğunu bulamayan, seyircinin de “keşke hiç çekilmeseydi” dediğim filmlerin listesidir.
İzlemeseydik de olurdu top 10


1- Koğuş Akademisi

Senenin en kötüsü… Neden yapıldığı hakkında hiçbir fikrim yok, tam bir ham film israfı…



2- İki Kafadar: Chinese Connection

Kötü film ama asıl sorun İlker Aksum gibi yetenekli bir oyuncunun kendini bu projede harcaması… Hala soruyorum, cevabı bulamıyorum. Para için her şeyde oynayan biri değil çünkü…



3- Vay Başıma Gelenler!

Aslında çok kötü değil ama TV’de izlediğimiz şeylere çok yakın, sinema duygusundan uzak. En iyi esprileri zaten fragmanda var, film görmenize gerek yok.



4- G.D.O Karakedi

Tipik bir Şafak Sezer komedisi… Senaryo bir yerden sonra o kadar absürtleşiyor ki! Ama bunu Leyla ile Mecnun’daki gibi iyi bir şey sanmayın. Finalde drama bağlaması da ayrı bir tuhaflıktı.



5- Bir Hikayem Var

Bu filmi yapanlar havalı bir şeyler yapmak istemişler ama bunu yapalım derken hikayeyi öyle bir elden kaçırmışlar ki, seyirci de nereye gittiğini bilemiyor.  Seyrettikten sonra insanın içine tuhaf bir boşluk hissi yerleştiriyor, başka da bir faydası yok.



6- Muhalif Başkan

Finalde Ferhan Şensoy’un yaptığı gereksiz cinsel espri ile hatırlanacak, hicvetmek için yola çıkıp çıktığı yerde de kalan bir film.



7- Süper İncir

Elimizde bir Yüksel Aksu var, bir taneye daha gerek var mı? Bence yok. Fantastik kafasıyla komedi filmi yapmak da henüz bizim sektörün hazırlıklı olduğu bir şey değil. Şive komedisi sevenlere sevimli görünebilir ama bir Dondurmam Gaymak değil, hiç değil!



8- Tepenin Uşakları

Şive komedileri tutuyorsa herkes yapmalı öyle değil mi! Ama bu mahalli türkücülere kaset çıkarmaya benzemiyor. Oynayanların akrabaları dışında kimse bu filmi sevmedi.



9- Şevkat Yerimdar

Bir Recep İvedik klonu daha… Karakter bazlı komedi tutar mı tutar ama önce o karakteri herkesin bilmesi, sevmesi ve ortada iyi senaryo olması lazım. Dizi bölümünden hallice bir senaryo ile çok da fenomen olmayan bir komik karakterin üzerine oynamak bir kez daha zarar ettirdi. Bu “biz de Recep İvedik olacağız” denemeleri azalarak bitsin istiyorum.



10- Sabit Kanca

Bir TV fenomenini daha beyazperdede tutturma projesi ama tutmadı. Alper Mestçi artık bunu denemeyi bıraksa iyi olur. Başrol oyuncusuyla tanıştım 10 numara bir adam ama senaryo yoksa film çıkmaz. Youtube skeçlerinden fazlası gerek…

MURAT TOLGA ŞEN / murattolga@gmail.com