Medya
21 Ara 2014 17:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:00

Oray Eğin Hasan Cemal'e verilen ödülü sordu! "O ödülü niye verdiniz?"

Sözcü yazarı Oray Eğin, Hasan Cemal'e Har­var­d‘­ın pre­sij­li Nie­man Vak­fı­’n­dan verilen ödülün, neden verildiği sordu.

Sözcü yazarı Oray Eğin, Hasan Cemal'e verilen ödül hakkında Nieman Vakfı ile konuştuğunu, Vakıf'tan gelen "Ha­san Ce­mal bi­rey ola­rak de­ğil, bas­kı al­tın­da­ki di­ğer tüm ga­ze­te­ci­le­ri tem­sil et­me­si açı­sın­dan se­çil­di"yanıtını da okurlarıyla paylaştı.

Ha­san Ce­mal şim­di de ‘in­teg­rit­y’ ödü­lü al­dı Har­var­d‘­ın pre­sij­li Nie­man Vak­fı­’n­dan. Türk­çe­de tam kar­şı­lı­ğı yok in­teg­rit­y’­nin; ‘sağ­lam­lı­k’ de­ne­bi­lir. Bel­ki Türk­ler­le de in­teg­rity ol­ma­dı­ğı için… Ha­san Ce­ma­l‘­de hiç ol­ma­dı­ğı­nı bi­li­yo­ruz.

Ame­ri­ka­’dan ve dün­ya­dan seç­me ga­ze­te­ci­le­rin bir se­ne­li­ği­ne eği­tim gör­dü­ğü Nie­man Prog­ra­mı­’n­da­ki­ler bu se­ne onu ödü­le la­yık gör­müş­ler. Ara­la­rın­dan hiç­bi­ri Türk de­ğil, Türk­çe bil­mi­yor.

İs­ter is­te­mez Nie­man Vak­fı­’na sor­dum. Siz Ha­san Ce­ma­l‘­i ne ka­dar iyi ta­nı­yor­su­nuz di­ye…

Me­se­la es­ki­den dar­be­ci ol­du­ğu­nu (gü­nah çı­kart­tı­ğı­nı) bi­li­yor mu­su­nuz… Ya da il­le­gal din­le­me­le­re des­tek ve­rip ‘i­çe­ri­ğe ba­ka­lı­m’ de­di­ği­ni… 28 Şu­ba­t’­ı des­tek­le­di­ği­ni… Bu­gün­kü oto­ri­ter Tür­ki­ye­’nin te­me­lin­de kat­kı­sı bu­lun­du­ğu­nu… 2015 yı­lı Nie­man burs­lu­la­rı adı­na Wah­yu Dhyat­mi­ka açık­la­ma yap­tı.
‘E­vet Bay Ce­ma­l‘­in geç­miş­te­ki iş­le­rin­den ha­ber­da­rız. Onun iş­le­ri­nin, özel­lik­le ik­ti­dar­da­ki­le­re kar­şı dü­rüst­çe ger­çek­le­ri yaz­ma­sı­nın, ye­ter­li ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­ruz. Ay­rı­ca bu ödül bir şah­sa ve­ril­me­di­ği­ni de tek­rar ifa­de et­me­li­yiz.Ha­san Ce­mal bi­rey ola­rak de­ğil, bas­kı al­tın­da­ki di­ğer tüm ga­ze­te­ci­le­ri tem­sil et­me­si açı­sın­dan se­çil­di. Tür­ki­ye­’de­ki ba­sın ve ifa­de öz­gür­lü­ğü­ne da­ir da­ya­nış­ma­mı­zı sim­ge­le­me­si­ni is­ti­yo­ruz bu ödü­lün.”