Medya
09 Mar 2017 11:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:32

New York Times'tan çok sert eleştiri: Erdoğan'ın ağzı açık bırakan ikiyüzlülüğü...

New York Times, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya Nazi göndermesi yapması üzerine bir başyazı yayımladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Almanya'ya yönelttiği "Nazi uygulamaları" suçlamasına, New York Times'tan yanıt geldi.

"Bay Erdoğan'ın ağzı açık bırakan ikiyüzlülüğü" başlıklı bir yazı yayımlayan NYT, Erdoğan'ın Türkiye'de "on binlerce insanı hapse attığı, 150'den fazla medya şirketini kapattığı ve Nisan ayında gücünü artırmak için referandum çağrısı yaptığı" hatırlatılarak, bunların ardından Almanya'yı "Nazi uygulamaları" ve "demokrasi hakkında hiçbir şey bilmemek" ile suçlaması eleştirildi.

Yazıda, Erdoğan'ın Almanya'da konuşturulmaması durumunda "dünyayı yakacağını" söylemesi de hedef aldı. NYT, bunların hepsinin Die Welt muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanmasının ardından söylenmesinin, durumu daha da kötü yaptığını belirtirken, Erdoğan'ın Yücel'i "Alman casusu" olmakla suçladığı da vurgulandı.

'MERKEL ERDOĞAN'IN SEVİYESİNE İNMEK İSTEMİYOR'

NYT, kimi siyasetçilerin Almanya Şansölyesi Angela Merkel'e, Erdoğan'ın "Almanya'da istenmediğini söylemesini" söylediği kaydedilen yazıda, Merkel'in "bilgece" davranarak bunu yapmadığı ve meseleyi Almanya yasalarına bıraktığı kaydedildi.

Merkel'in kendisini tutması için sebepleri olduğu belirtilen yazıda, Almanya'nın Türkiye'deki NATO üssünü kullandığı, ayrıca Merkel'in Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan sığınmacı anlaşmasında anahtar güç olduğu kaydedildi.

Ancak bunlardan daha önemlisinin, "Almanya'nın Erdoğan'ın seviyesine inmek istememesi" olduğu iddia edildi.

Yazıda, Almanya "en çok kurallara uyan ve hoşgörülü Avrupa demokrasilerinden biri" olsa da, Almanya'ya sıklıkla Nazi geçmişinin hatırlatıldığı belirtilirken, bunu özellikle AB baskıları altında olan Yunanistan, Polonya veya Macaristan'ın yaptığı söyleniyor.

Ancak böyle bir hakareti "büyük bir devletin lideri ve bir NATO müttefikinin ve özellikle de Erdoğan'ın kendisinin yapmasının rezilce olduğu" söyleniyor.

'ERDOĞAN'A VERİLECEK EN İYİ CEVAP...'

Almanya'da 1.5 milyon kadar Türk seçmen olduğu bildirilen yazıda, "Almanya'nın bu kadar Türk'e yaşam alanı sağlamasının kendisinin bile Erdoğan'ın suçlamalarına karşı cevap olduğu" öne sürülüyor.

New York Times, en iyi cevabın Erdoğan'a ve yanındakilere, "pek çok Türk'ün Almanya'da bulduğu özgürlüklerin Türkiye'de sistematik olarak ve utanmadan yok edildiğini hatırlatmak" olduğunu iddia ediyor.