Magazin
13 Ara 2017 17:39 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 01:51

"Alın o parayı bir yerinize sokun" demişti! İsmail Türüt için karar çıktı!

Katıldığı bir televizyon programında söylediği sözler yüzünden MESAM’dan ihraç edilen Karadenizli türkücü İsmail Türüt, açtığı davayı kazandı.

Katıldığı bir televizyon programında “MÜYORBİR ve MESAM’da hırsızlar var.. alın o parayı müsait bir yerinize koyun. Ananıza babanıza verin” dediği iddiasıyla MESAM’dan ihraç edilen Karadenizli türkücü İsmail Türüt, açtığı davayı kazandı. Türüt’ün davasını kısmen kabul eden mahkeme, iki yıl önce MESAM’dan ihraç cezası verilen sanatçının bu cezasının iptaline, uyarı, kınama ve hak mahrumiyetine ilişkin talebinin ise reddine karar verdi.

“HAKARET AMACIYLA KONUŞMADIM”

Hürriyet'ten Özge Eğrikar'ın haberine göre; İhraç edilmeden önce savunma isteyen İsmail Türüt, MESAM’ın 20 yıldır hak ettiği telifleri toplayamadığını, yaptığı lisans anlaşmalarını tahsil edemediğini ve üyelerin haklarını asgari düzeyde bile koruyamadığını söyledi. Telif dağıtımlarının hiçbir zaman adil ve şeffaf olmadığını, teliflerin yüzde 85’inin editör, dizi, reklam ve jenerik yapanlara verildiğini belirten İsmail Türüt, bu nedenle söz yazarı ve bestecilerin hep mağdur olduğunu dile getirdi. Tahsil edilen paranın yüzde 65’inin havuza atıldığını belirten İsmail Türüt programdaki sözleri için “Ben yaptığım eleştiri ile küfür etmedim. Halk dilinde sıkça söylenen bir deyimi kullandım. Söylediklerim karalama amaçlı değil. Hakaret amacıyla konuşmadım. Konuştuğum sözler, yıllardır hakkını alamamış ve içinde biriken mağdur eser sahibi psikolojisi ruh haliyle konuştuklarımdan ibaret. Sözlerim kişilere ve kurumlara hakaret nitelikli değildir” dedi.

ÜYELİĞE GERİ DÖNDÜ

8 binin üzerinde üyesi bulunduğunu ve 80 milyondan fazla müzik eserini ve Türkiye’de temsil etmekte ve korumakta olduğunu cevap dilekçesinde anlatan MESAM’ın avukatı da yönetim kurulu kararıyla İsmail Türüt’ün ihraç edildiğini belirterek davanın reddini istedi.

Kararını açıklayan mahkeme, İsmail Türüt’ün açtığı davayı kısmen kabul etti. Mahkeme, sanatçının 11 Haziran 2015’te MESAM’dan ihraç cezasını iptal etti. Sanatçının uyarı, kınama ve hak mahrumiyetlerine ilişkin taleplerinin ise reddine karar verdi.