Gündem
27 Haz 2011 22:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:30

ZAFER İŞARETİNİ NEDEN YAPTI? NTV'DEKİ PROGRAM NEDEN APARTOPAR BİTTİ?

Habertürk'e konuk olan Nuray Mert, seçim otobüsünde neden zafer işareti yaptığını ve gelen yorumlara cevabını anlattı...

Habertürk ekranlarında Akşam Raporu’na konuk olan Milliyet yazarı Nuray Mert, Ece Üner’in sorularını yanıtladı. Kürt sorunundaki yazıları ve aldığı tavır sonrası Başbakan’ın ’namert’ suçlamasıyla tartışma konusu olan Mert, ’Barış Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun seçim sonrası yaptığı kutlamada otobüsten yaptığı zafer işaretiyle eleştirdi almıştı.

Son dönem aldığı eleştirilere de yanıt veren Mert, zafer işareti için ’Ben gizli saklı bir şey yapmadım. ’Bağımsız Adayları Destekleme Platformu’ üyesiyim, seçim çalışmalarına aktif olarak katıldım, bunu da yazdım’ dedi.

SEÇİM ZAFERİNİ KUTLADIK, NEDEN ÖZÜR DİLEYEYİM?
 
Ece Üner: Size dair söylenen eleştiriler de var. Otobüsün üstünde zafer işareti yaptığınıza pişmanlığınız var mı?

Nuray Mert: Tabi ki yok... Ben çocuk değilim ki her gittiğim yerde havaya girip de sonradan pişman olduğum şeyler yapayım. Ya da bu gizli olan bir şey değil ki. Kimlerin bunu olay haline getirmiş olduğunu da anlamış değilim. Gizli saklı yapılacak bir şey olsa böyle ulu orta yapmazsınız değil mi? Benim en çok rahatsız olduğum şey bunun gizli bir şey yapılmış da suç üstü yakalanmış şekilde verilmiş olmasıdır. Bizim ’Bağımsız Adayları Destekleme Platformu’muz var bizim. Epey de yazıldı çizildi basında. Bir çok aydın var platformda. Seçim çalışmalarına bu adayları destekleme amacıyla katıldık. Basın açıklamları yaptık, imzalar verdik... Ayrıca burası özgür ülke. Aklım yatarsa gider BDP’ye de üye olurum. Böyle bir seçim de yapmış değilim, yaparsam da savunurum. Bu habere konu olan toplantı bağımsız adayların teşekkür toplantısıydı bölgede. Ben de bu vesileyle onlarla birlikte ziyarete gittim. Ve de evet seçim zaferini kutladım, bunda özür dilenecek bir şey falan da yok.

GİZLİ SAKLI DEĞİL NE YAPIYORSAM AÇIK AÇIK YAPIYORUM!

Ece Üner: İnterneti taradığınız vakit, ’gazeteci değil PKK sözcüsüdür, PKK projesidir’ denilen çok yayın var. Bir karalama kampanyası mı var, siz neye bağlıyorsunuz?

Nuray Mert: Bir kere şunu tekrar söyleyeyim. Ben bu yaptıklarımın çoğunu gazeteci olarak yapmıyorum. Ben ’Bağımsız Adayları Destekleme Platformu’nun çalışmalarına katılan, bu arkadaşlarla birlikte hareket eden birisiyim. Yıllardır başka sivil aktivizim çalışmalarının da içinde oldum. Şimdi geçmişe dair sayılıyor, daha önce başörtüsüyle ilgili eylemlerde de yer aldım... Öteden beri sadece yazar çizer akademisyen olarak davranmam, sivil, siyasal aktivizm çabalarının içindeyim. Bunu da çok önemserim. Herkesin de böyle yapması gerektiğini düşünüyorum. Demokrasimiz gelişecekse insanların sadece bir köşede yazı yazmaması gerekir. Sizvil aktivizim içinde olmaları da gerekir. Ben şu mazarete asla sığınmam; ’Ay ben sadece dışardan bakıyorsum, gözlemek izlemek için ordaydım’ demem. Bir sosyal bilimci olarak yakınında bulunmak önemli ama o başka. Bunun dışında bir siyasi yapıya destek vermek için yaptığım işler var. Bunların hangilerini desteklemek için yaptığımı da açıkça yazıyorum. Kimsenin bulup buluşturmasına gerek yok. Yani ’gazetecilik kisvesiyle gitti de aslında ...’ falan yorumlara gerek yok. Ben zaten açıkça söylüyorum, desteklediğimi zaten yazıyorum. Çok net izah ediyorum. Bir şeye yormaya gerek yok. Bunun sınırları nedir, neden destekliyorum bunları çok açık yazıyorum zaten. Yani PKK destekçisi gibi yorumlara gerek yok, spekülasyona gerek yok. Bu spekülasyonları yapanlar merak etmesin benim mizacım öyle saklamaya dolandırmaya müsait bir mizaç değil. Çok daha uç şeyleri desteklesem onu da yazarım, çekinmem.

BASIN ODASI İÇİN HEM NTV’YE HEM MEDYAYA ÇATTI!

Mert, NTV’nin Basın Odası’nı erken tatile sokmasıyla gündeme gelen iddiaları da yorumladı. Ekranda program yapıp yapmayacağı konusunda kesin bir şey söylemeyen Nuray Mert, bu noktada bazı baskıların olduğunu ve kanalların bu nedenle zor durumda kalabildiklerini söyledi. Bunu saygıyla karşıladığını söyleyen Mert, eğer ekranda ifade şansı bulamazsa bunun kendisi için bir bedel olacağını ama bunu göze almak gerektiğini söyledi.

Mert, Basın Odası’nın yayından kaldırılma biçimini eleştirirken benzer durumların medyanın genelinde yaşandığını vurguladı.

"Bir program zaten yaz sezonu gelirken, program doğal bir şekilde bitecekken böyle tuhaf bir şekilde bitirilmesi hoş değil. Bunu NTV için söylemiyorum, öyle bir atmosfer var ki bu sonuca gidebiliyor. O hafta da programa katılmadım zaten. O kurum bu kurum değil, her canlı bunu tadabiliyor. Ben, sen değil bütün yayın kuruluşları bunu kolluyor. Bence bütün kamuoyunun buna sahip çıkması duyarlı olması gerekiyor."

ŞAHSİ HAKARETİN KARŞILIĞI ŞAHSİ ÖZÜRDÜR!

Nuray Mert, Başbakan Erdoğan’ın helalleşme çağrısına daha önce verdiği cevabı tekrarlayarak ’şahsım üzerine bir yıldırma ve baskı geliştirmiştir, böyle bir talebim olduğu için değil sorduğunuz için söylüyorum. Daha önce de dediğim gibi bana edilmiş bir hakaret adıma yapılmış bir özürle düzeltilebilir’ dedi. ’Şahsi hakaretin karşılığı şahsi özür’dür diyen Mert, Başbakan’ız sözlerini ’baskı’ ve ’yıldırma’ adımları olarak tanımladı