Televizyon
07 Oca 2012 15:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:12

YUNANLILAR ACILARINI TÜRK DİZİLERİYLE UNUTUYOR!

Türk dizileri Arap ülkelerinden sonra Yunanistan'da da en çok izlenen televizyon yapımları arasına girdi.

Türk dizileri Arap ülkelerinden sonra Yunanistan’da da en çok izlenen televizyon yapımları arasına girdi. Aşk ve Ceza ile Ezel gibi diziler reyting rekorları kırarken Reuters, “Umutsuz Yunanlılar, acılarını Türk dizileriyle unutuyor” yorumunu yaptı.

Uzun süredir Arap ülkelerinde büyük bir izleyici kitlesi oluşturan Türk dizileri, Yunanistan’da da bağımlılık yarattı. Ekonomik krizle boğuşan ülkedeki Türk dizisi çılgınlığı uluslararası haber ajansı Reuters’a da konu oldu. “Umutsuz Yunanlılar, acılarını Türk dizileriyle unutuyor” başlığını kullanan ajans, reyting rekorları kıran bu dizilerin ülkedeki Türk tabusunu kırdığına da dikkat çekti. Ajans haberinde şu ifadeleri kullandı: “Yunan TV kanalları, yasak aşk, cinsellik, aşiret ilişkileri ve ihanet gibi konuları ele alan bu gösterişli öyküleri satın almanın böyle bir dizi yaptırmaktan daha ucuza geldiğini gördü. Yunanca altyazıyla Türkçe olarak yayınlanmalarına rağmen bu diziler reyting piyasasını ele geçirdi ve ülkenin yaşadığı en büyük ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’ın umutsuz halkında bağımlılık yarattı. İki ülke 1999’dan sonra yakınlaşmaya başlasa da hala birçok Yunanlı kentli Türklerin günlük yaşamları hakkında pek az şey biliyor ve genellikle eleştirel bir bakış açısına sahipler.”

Depresyondan kurtarıyor

“Bir blog yazarına göre, ‘Türkler 400 yıl ordularıyla yapamadıklarını, televizyon üzerinden başaracaklar’ gibi görünüyor. Bir zamanlar geniş bir Rum nüfusun yaşadığı İstanbul’un dizilerdeki görüntüleri de nostaljik bir hava yaratıyor. 65 yaşındaki diş hekimi Eleni Katsika da bu durumu “Bana farklı bir dönemi, 60’ların Yunanistan’ını hatırlatıyor. Herşeyin maddiyat için değil insan için olduğu dönemi. Onları izliyorum bu sayede depresyona girmiyorum” diye anlatıyor. Dizilerden etkilenen Yunanlılar için Büyükada’ya turlar düzenleniyor.”

Ezel çok popüler

“Aşk ve Ceza, Kısmet (Dudaktan Kalbe) ve Ezel en popüler diziler. DVD’leri büyük ilgi gören Muhteşem Yüzyıl da gelecek yıl Yunan televizyonlarıyla buluşacak. Bu dizilerin reytingleri yüzde 40’lara ulaşabiliyor. Bu sadece Şampiyonlar Ligi maçlarının yakalayabildiği bir oran. Ülkenin en büyük iki knalı Mega ve ANT1 her akşam 9’da Türk dizisi yayınlıyor. Ertesi gün gündüz kuşağında ise tekrarlarını veriyor. Facebook’ta “güzel”, “harika” gibi kelimelerin kullanıldığı hayran sayfaları açılıyor. Bazı dergiler Türkçe dersleri içeren CD’ler dağıtıyor. Muhteşem Yüzyıl hayranı olan postacı Yiannis Panagoulis de “Tek bir bölümü bile kaçırmadım. Yakında çok iyi bir Türkçem olacak. Bunlar kimi aklına gelirdi ki” diyor.”

Vatan