Gündem
16 Mayıs 2023 20:34 Son Güncelleme: 16 Mayıs 2023 20:41

YSK yurt dışı oyları için kararını değiştirdi! İkinci tur için düğmeye basıldı

Dışişleri Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanı seçimi 2. tur oylaması bilgilendirmesi yapıldı. Açıklanan bilgilere göre 2. tur seçimler için 20 Mayıs itibarıyla 73 ülkede 167 noktada sandık kurulacak. Muhalefet ve sosyal medyada ise bazı ülkelerde 5 gün olan oy verme süresinin 2 güne indirildiği iddia edildi. CHP'den YSK'ya itiraz geldi. YSK, itiraz sonrası tekrar süreyi uzatma kararı aldı.

Dışişleri Bakanlığı, 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı seçimi 2. tur oylaması kapsamında 73 ülkedeki Türkiye'nin 151 temsilciliğince 167 noktada sandık kurulacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığının resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, 2. tur seçimler için yurt dışında kurulacak sandıkların bilgileri paylaşıldı. Açıklamada, 20 Mayıs itibarıyla 73 ülkede, Türkiye'nin 151 temsilciliğince 167 noktada sandık kurulacağı, gümrük kapılarında ise oy kullanma işleminin 20-28 Mayıs'ta yapılacağı bildirildi.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar, oy kullanma işleminin tarih, saat ve adreslerini YSK'nin "ysk.gov.tr" internet sitesinden öğrenebilecek.

OY SÜRELERİ KISALTILDI MI?

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği, Türkiye’de ikinci tura kalan Cumhurbaşkanı seçimi için ABD’de bu hafta sonu 2 gün tekrar oy kullanılabileceğini duyurdu. Büyükelçiliğin yazılı açıklamasında, “Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu ABD’de sadece 20-21 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecektir” ifadesine yer verildi.

Reuters diplomasi muhabiri Hümeyra Pamuk da kararın ardından Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Özellikle ABD gibi mesafelerin uzak olduğu bir ülkede oy verme davranışını doğrudan etkileyebilecek, tuhaf bir karar. Birinci turda oy vermek için şehirden şehire saatlerce yol yapan insanlar var. İki güne nasıl sığdırılacak bu yolculuk? Mantıklı bir açıklama gören var mı?” diye sordu.

CHP İTİRAZ ETTİ YSK KARAR ALDI

CHP Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, YSK’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere’de oy vermek için ayrılan sürenin 2 güne düşürülmesine ilişkin kararına itiraz ettiklerini açıkladı.

Bunun üzerine YSK, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere'de oy verme işlemi süresinin uzatılmasına, bu ülkelerde 20-24 Mayıs'ta oy kullanılmasına karar verdi.

AHMET YENER'İN AÇIKLAMASI

Bu gelişmeler sonrası YSK Başkanı Ahmet Yener açıklama yaptı.

Yener'in açıklaması şu şekilde:

28 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tur oylaması için kurulumuz çalışmalarına devam etmektedir. Çeşitli basın kuruluşlarında kurulumuzun yurt dışı temsilciliklerinde oy verme gün ve saatleri ile ilgili değişik açıklamalar bulunduğunu görmekteyiz.

Kurulumuz Dışişleri Bakanlığı'nın ve kurulumuzda temsilcileri bulunan siyasi partilerimizden Adalet ve Kalkıma partisi ile CHP'nin verdiği ortak dilekçeyi, ayrıca Sidney'de AK Parti, CHP, MHP ve YSP'nin verdiği ortak dilekçeyi dikkate almış Dışişleri bakanlığı ve THY ile iletişimini kurmuş ve Amerika, Kanada, İngiletere Avusturya ve İrlanda'da oy verme saat ve günlerine ilişkin siyasi partilerin verdiği dilekçeler değerlendirilerek 20-24 mayıs olarak oy verme günleri belirlenmiştir.

İkinci tur 15 günlük süreç Türk siyasi tarihinde ilk kez uygulanan bir süreç. Ufak tefek düzeltmeler yapılmıştır. Mümkün olduğunca talepler karşılanmaya çalışılmıştır.

AK PARTİ YSK'YA BAŞVURDU

AK Parti, yurt dışındaki sandık sayılarının artırılması talebiyle Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvuru yaptı.