Gündem
21 Haz 2010 15:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:24

YOL ARKADAŞLARI İLHAN SELÇUK'U ANLATTI!

Cumhuriyet aydınlanmasının simge ismi koca çınar İlhan Selçuk'un vefatı yurttaşları yasa boğdu.

Haberi duyanlar duyduklarına inanamadı. Yaşadığı işkenceleri bile anlatmaktan imtina eden Selçuk’un ardından ilk tepkiler.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız

İlhan Selçuk çok çok önemli bir gazeteci olmasının yanısıra çok da önemli bir yazar kimliği vardır. Hem gazetecilik hem de siyaset anlamında bu işlerin içinde olmuştur. Çok uzun işkenceler görmüş ancak demokrasiye olan inancını hiç kaybetmemiştir. Çok üzgünüz. O herkes için bir yol göstericiydi.

Hikmet Çetinkaya

Her şey 2009 Ergenekon soruşturmasında,  85 yaşındaki bir yazarın sabaha karşı evine baskınıyla başladı. Önce kalp krizi, ardından 5 damarın değişmesi ve bunu kendine yediremeyip yaşamını yitirdi. Olayın özü bir sabaha karşı evinin basılmasıyla başlamıştır.

İlhan Selçuk demokrasi ve özgürlük peşinde koşan bir insandı. Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusuydu. Güneydoğu sorunuyla ilgili görüşleri çok açıktı. Türklerin ve Kürtlerin yüzyıllardır barış içinde yaşadığı yazılar yazdı. Demokrasiden özgürlükten yana bir yurtsever yazardı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç

Onu, pek umutlu görmedim. Açıkçası ağlamamak için kendimi zor tuttum. Kendisiyle ilgili yaşanan süreci Silivri davaları öncesi ve sonrası diye ayırmak gerek. Selçuk, kendisine yapılan uygulamayı içine sindiremedi ve bu nedenle hayata küstüğü bir süreç yaşadı. Ama daha sonra moralinin yerine geldiği, yeniden yaşama sarıldı. Bu süreçte geçirdiği dolaşım sistemindeki rahatsızlık felç ile birleşince yaşamı çok zorlaştı. 1963 yılında Yeni Sabah gazetesinden Cumhuriyet gazetesine geçişinden bu yana Selçuk’u tanırım. Türk basını yerinin doldurulması zor bir gazeteciyi ve Türkçe ustasını kaybetti.

Ali Sirmen

İlhan Selçuk Türkiye’de aydınlanmanın öncülerinden, mücadele eden insanların önde gelen insanlarından biriydi. Bunun için bütün bir ömür verdi. Hapishanelerde büyük mücadeleler yaşadı. Son olarak kendisini Ergenekon’dan gözaltına almaya çalıştılar. Bu iddialara karşı da direndi.

Bizim tanışıklığımız 40 yıldan öncesine uzanır. Ben İlhan Selçuk’u tanırdım. İlhan Selçuk bizim idol yazarlarımızdan biriydi.

ÇGD: Örnek bir gazeteciydi

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay:  "İlhan Selçuk Türk basının yüz akı olarak, örnek bir gazeteci olarak ve düşün adamı olarak iz bıraktı. Türkiye’deki gazetecilerin idolü olan İlhan Selçuk’u unutmayacağız."

Ataol Behramoğlu (Yazar)

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ataol Behramoğlu, vefat eden Gazeteci Yazar İlhan Selçuk'un ''Türk aydınlanmasının 20. yüzyıldaki en önemli bir kaç önderinden birisi'' olduğunu bildirdi.

Behramoğlu, Selçuk'un vefat ettiği Amerikan Hastanesinde, Selçuk'un ailesine taziye ziyaretinin ardından basın mensuplarına duygularını dile getirdi.

Selçuk'un ölümünün beklenen bir olay olduğunu vurgulayan, Behramoğlu, şunları söyledi:

''Ama yine de içimizde bir umut vardı. Yeniden İlhan Ağabey ayağa kalkacak yeniden penceresini açacak diye düşünüyorduk, umut ediyorduk. Ama maalesef olamadı. Ben gelirken aklımdan kurduğum cümle şuydu: Türk aydınlanması önderini yitirdi. Çünkü gerçekten de Selçuk, Namık Kemallerden başlayarak Mustafa Kemal ve arkadaşlarıyla zirveye çıkan, bir milletin doğuşu demek olan Türk aydınlanmasının 20. yüzyıldaki hiç kuşkusuz en önemli bir kaç önderinden biriydi. Tabi çok üzgünüz ama yine onun yeri kalbimizdedir. İlhan Ağabeyin bayrağını bizler de bütün yaşamımız süresince yüksekte tutacağız.''