Gündem
23 Nis 2010 00:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:15

"YANDAŞ OLMA HAKKI VAR, MUHALİF OLMA HAKKI YOK!" ERTUĞRUL ÖZKÖK KONFERANSTA NELER SÖYLEDİ?

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Kampüs Gazetesi'nin 'Kariyer Günleri 2010' etkinliği kapsamında öğrencileriyle bir araya geldi.

Hürriyet Kampüs Gazetesi'nin 'Kariyer Günleri 2010' etkinliği kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencileriyle bir araya gelen Hürriyet Gazetesi Yazarı Ertuğrul Özkök, deneyimlerini aktardı, soruları yanıtladı. Konferansın sonunda yapılan çekilişte 10 öğrenci Hürriyet Gazetesi'nde staj imkanı kazandı.

Hürriyet Kampüs Gazetesi'nin 'Kariyer Günleri 2010' etkinliği kapsamında düzenlediği ve Hürriyet Gazetesi Yazarı Ertuğrul Özkök'ün konuşmacı olarak katıldığı konferans, Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mehmet Yazıcı Salonu'nda gerçekleştirildi. Hürriyet Gazetesi İnsan Kaynakları Koordinatörü Sancak Basa'nın panelin açılışında yaptığı kısa konuşmanın ardından, Ertuğrul Özkök'ün hayatından kesitlerin sunulduğu kısa film gösterildi.

Filmin ardından kürsüye gelen Hürriyet Gazetesi Yazarı Ertuğrul Özkök, hayatı boyunca içinden gelen sesi dinlediğini vurgulayarak, "Üniversite yıllarında babamı dinledim ve Basın Yayın Yüksekokulu'na gittim. İnsanların, çok önemli tercihlerinde karar verirken çok rasyonel ve akılcı tercihlerle hareket etmesi beklenir. Çünkü bize öğretilen hep böyledir. Ama ben hayatım boyunca içimden gelen sesi dinledim. İçinizden gelen ses, eğer o sese inanıyorsanız sizi iyi yerlere götürebilir" dedi.

HÜRRİYET KÜRESEL ŞİRKET

Özkök, 20 yıl önce Türkiye'de sadece gazete ve televizyonun bulunduğunu ama medyanın artık çok daha kapsamlı bir kavram halini aldığını vurguladı. Artık gazete ve televizyon faaliyetlerinin yanısıra medyada çok daha hareketli alanlar bulunduğuna dakkat çeken Özkök, "İnternet önemli bir unsur. Mesela spor medyanın önemli bir parçası. Bir yıllık maç yayını 300 milyon dolara ihale edilebiliyor. Her NBA maçının yarattığı ekonomi yaklaşık 70 milyon dolar civarında. Final serisinde 1.5 milyar dolara ulaşıyor. Medya dediğimiz zaman sadece gazetecileri anlamayın. Mesela Hürriyet Gazetesi'nde 900 kişi çalışıyorsa bunların 200 kadarı gazetecidir. Yani Hürriyet'e sadece gazeteci olarak girmeniz gerekmez. Bize iyi işletmeciler de lazım. Rekabet var. İcra Kurulu toplantılarında Hürriyet'in içeriği en az konuşulan konudur. Daha çok pazarlama, finans gibi konular konuşulur. Hürriyet, işletmecilikte Türkiye'nin en parlak müesseselerinden, Milliyet Gazetesi ile birlikte halka açık iki medya kuruluşundan biri. Dünyada ilan gelirleri, yönetim tarzı olarak örnek gösterilen bir gazete. Ama sadece gazete de değil. Aynı zamanda Rusya'nın en büyük seri ilan şirketinin sahibi. Hürriyet aynı zamanda küresel bir şirket" diye konuştu.

YÜKSELEN TREND TÜRK YÖNETİCİLER

Ertuğrul Özkök, gençlere küresel şirketlerde şanslarını denemelerini de öğütledi. "Sizin yerinizde olsam kendime küresel kariyer açacak şirketlere girmek isterdim" diyen Özkök, şöyle devam etti:

"Muhtar Kent mesela. Coca Cola'nın başında. Pepsi Cola, Procter & Gamble gibi küresel şirketlerin önemli pozisyonlarında Türkler var. Türk yöneticiler dünyada yükselen trend. Birçok şirket, bu yüzyılın Türk yöneticilerin yüzyılı olduğunu söylüyor. Ama ne yapın edin, mutlaka iyi İngilizce öğrenin. Ben nasıl İngilizce öğrendim biliyor musunuz; okula giderken Amerikan üssündeki askerlerin oturduğu Çiğli Mahallesi'nden geçerdim. Onların çöplerini karıştırır ve çöpe atılan çizgi romanları bulur, okurdum. Artık küresel kariyer yapmak hayal değil. Çok iyi insani ilişkiler kurmalısınız. Her birinizin adı - soyadı birer marka. Bunu
pazarlamaya bakın. Kendinize iyi rol modelleri bulun."

Eskiden mühendisliğin en gözde meslek olduğunu belirten Özkök, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi ise en büyük sektörler, medya - eğlence sağlık ve işletme - ekonomi. Bu meslekler dar alanlarda sıkışan meslekler değil. Hepsi birbirinin içine geçmiş durumda. Şimdi her işletmenin ekonomiste de ihtiyacı var. Kariyer yaparken sadece kendi mesleğinize de bağlı kalmayın. Bugün mühendis gidip işletme masterı yapıyor. Çok büyük markalara, 'Ben burada asla iş bulamam' duygusuyla bakmayın."

HEDEF KOYUN HAYAL EDİN

İnsanın kendisine hedef koymasının önemine de işaret eden Ertuğrul Özkök, "İyimser insanların daha başarılı olduğuna inanıyorum. İnsan kendine hedef koymalı ve hayal etmeli. Hayal kurmak bir nevi hedef koymaktır aslında. Hayalperest kelimesinden korkmam. Siz de korkmayın. Bu çağda insanların ilerleme yolları çok daha açık" dedi.

KADINLAR DAHA CESUR

Daha sonra öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Ertuğrul Özkök, medyanın kadınların daha etkili olduğu bir sektör haline geldiğine işaret ederek, "Belki 10 yıl sonra buraya bir kadın gelecek ve size Hürriyet Gazetesi'ni anlatacak. Bugünün kadın çalışanları çok ihtiraslılar, çok başarılılar ve erkeklerden çok daha fazla cesurlar" diye konuştu.

Türkiye'de şu anda medyada yaşanan sorunun yandaş olma sorunu olmadığını da dile getiren Özkök, "Dünyanın her yerinde yandaş olma ihtimali vardır ve yandaş medya kuruluşları da vardır. Ama Türkiye'de muhalif olmaya izin verilmiyor. Yandaş olma hakkı var ama muhalif olmaya da izin verilmeli. Demokratik ülkelerde çeşitlilik olması lazım. Bir gazeteye kızarsınız, öbürünü seversiniz. Önemli olan bir toplumun tüm ilgi alanlarına seslenen gazeteler olmasıdır" dedi.
Ertuğrul Özkök, medyanın kadın sektörü olduğunu da sözlerine ekleyerek, "20 yıl içinde gazetelerin genel yayın yönetmenlerinin büyük çoğunluğu kadın olacak. Zaten şu anda dergilerin hemen hepsinde kadınların egemenliği var. 21'inci yüzyılın kadın yüzyılı olacağına inanıyorum" dedi.

Ertuğrul Özkök'ün konferansın sonunda toplantıya katılan öğrenciler arasından kurayla belirlediği 10 kişi Hürriyet Gazetesi'nde staj yapma hakkı kazandı.

Hürriyet