Gündem
21 Oca 2012 12:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:15

VURAL AK İLK KEZ KONUŞTU! EL CEZİRE'DEN NEDEN AYRILDI?

El Cezire televizyonu ortaklığından ayrılan Vural AK ilk kez konuştu.

Ak, El Cezire’den neden ayrıldı?

El Cezire televizyonunun Türkiye macerası oldukça çalkantılı bir şekilde sürüyor. İki sene önce El Cezire Türk markasıyla Orta Asya, Balkanlar ve Anadolu coğrafyasında habercilik yapmak için yola çıkmıştı Katarlılar. Lakin aradan geçen zaman zarfında 60 milyon dolardan fazla para harcamalarına ve birçok başarılı gazeteciyi bünyesine katmasına rağmen El Cezire Türk bir türlü yayına başlayamadı. Sorunun Türk ve Arap ortaklar arasındaki uyumdan kaynaklandığını düşünenler ise haklı çıkmış görünüyor. Zira kanalın Türk ortağı Vural Ak, iki gün önce El Cezire Türk’teki yüzde 75’lik hissesini satma kararı alarak şirketten ayrılacağını açıkladı.

Inter City araç kiralama şirketiyle kısa zamanda önemli başarılara imza atan Ak, El Cezire’nin ortağı olarak medya sektörüne girmiş ve herkesi şaşırtmıştı. Dolayısıyla çıkış kararı da büyük şaşkınlığa neden oldu. Genç işadamını telefonla aradım ve kendisine ‘Neden ayrıldınız?’ diye sordum. Cevap oldukça netti: “Ortaklar arasında uyum sorunu başgöstermişti. Evet, El Cezire dünyanın en büyük yayın kuruluşlarından birisi ama aynı zamanda işin içinde devlet de olduğu için (Katar Emirliği’ni kastediyor) karar alma süreçleri oldukça yavaş işliyor. Ciddi anlamda bir bürokrasi var. Bu da benim heyecanımı tüketti. Bundan ötürü hisselerimi satma kararı aldım.”

RTÜK Kanunu gereği bir tv kanalında yabancı yatırımcılar maksimum yüzde 50 hisseye sahip olabiliyor. Dolayısıyla eğer El Cezire Türk’ün yayın yapabilmesi için yeni bir Türk ortağa ihtiyacı olacak. Vural Ak, bu konuda ezber bozacak bir açıklama yaptı: “El Cezire Grubu’nun avukatları yabancı payının yüzde 99 ’lara kadar çıkabileceği yönünde bir görüşe sahip. Bu nedenle elimdeki hisseleri satın almayı önerdiler. Zaten aramızda yaptığımız ilk anlaşmaya göre hisselerin satışı halinde alım önceliği El Cezire Grubu’na ait olacaktı. Ben de bahsettiğim nedenlerden ötürü hisseleri onlara satmaya karar verdim.”

Ufuk Şanlı/Vatan

ETİKETLER
#el cezire #vural ak