Gündem
12 Mayıs 2012 18:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:38

VİYANA'DA İDRİS NAİM ŞOV!

Viyana'ya giden İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin temaslarını sürdürdü. Şahin bu kez de Viyana'da ilginç bir diyaloğa imza attı, vatandaşları bakın nasıl güldürdü..

Viyana’nın 16.’ıncı bölgesindeki Brunnenmarkt pazar yerini dolaşan Şahin burada Türk pazarcılarla da sohbet etti. Pazar esnafının ikram ettiği Türkiye’den ithal edilen erik ve kirazları yedi.

"O ÇINAR AĞACI DEĞİL, IHLAMUR AĞACI"
İçişleri Bakanı Şahin esnaf ve sivil toplum kuruluşları üyeleri ile sohbet toplantısına katıldı. Bir Türk lokantasının bahçesinde yapılması planlanan sohbet toplantısına kimse gelmeyince protokol masasına oturmayan İdris Naim Şahin "Orası fazla güneşli, şöyle çınar ağacının dibine oturalım." dedi. Ancak yaşlı bir vatandaş "o çınar ağacı değil. Ihlamur ağacı" deyince gülüşmeler oldu.

BOŞ MASALARA KONUŞTU
Vatandaşa hitaben yapacağı konuşmayı yeterince kalabalık olmaması nedeniyle kısa kesen bakan Şahin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şahin Avusturya ziyareti ile ilgili sorulara şu yanıtı verdi:

"AVUSTURYA İLE GÜVENLİK İŞBİRLİĞİMİZİ TEYİD ETTİK"
"Güvenlik ve işbirliği anlaşmamızın yeni şeklini Avusturya İçişleri Bakanı Sayın Leitner’e sunduk. Cevabını bekliyoruz ve kısa zamanda imzalayacağız. Sanırım bu yıl içerisinde imzalamış oluruz. Yeni işbirlikleri açısından teknik heyetlerimiz görüşmelerde bulundular. Türk vatandaşlarına uygulanan vize konusunda özellikle Şengen uygulamasında Avusturya hükümetinin yardımını istedik.Yeryüzünde varolan insan hareketleri kapsamında, özellikle doğu ülkelerinden ve Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine gerçekleşen yasadışı göçün kontrol altına alınmasında ortak işbirliği alanlarını değerlendirdik.Türkiye artık nüfus hareketlerini yönetme konusunda Avrupa Birliği müktesebatına uygun, Birleşmiş Milletler İltica ve göç kriterlerine uygun bir yönetimi gerçekleştirme noktasında. Bunu AB ve BM üyesi ülkeler yakından biliyorlar.Bu hususu bir kez daha değerlendirdik ve teyit etmiş olduk. Suçluların karşılıklı iadesi konusunda var olan anlaşmamızın daha sıkı şekilde uygulanması konusunda mutabakata vardık."

Avusturya’ya aile birleşimi için gelecek olan Türklere getirilen Almanca zorunluluğu konusunda sıkıntıların yaşandığını ve Avrupa Adalet Divanı kararlarına rağmen uygulamalarda aksamalar olduğunun hatırlatılması üzerine Şahin, "Avusturya bu konuda çok daha objektif bakışa sahip. Hukuki gelişmelere uyum sağlamaları ve hukuka uygun davranmaları Avusturya’nın objektif bir iradesi sözkonusu. Yani duygusal davranmak yerine hukuki ve objektif davranmadan yana bir uygulamanın yanındalar" dedi.

Daha sonra Cuma namazını kılmaz üzere Avusturya Türk İslam Birliği (ATIB)’e bağlı Merkez camiine giden Bakan Şahin burada da vatandaşlarla sohbet etti. Bir dernekte düzenlenen sohbet toplantısına katılacak olan İçişleri Bakanı bu akşam Türkiye’ye dönecek.