Gündem
30 Mar 2010 09:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:11

''UZAN EMRETTİ BEN YAPTIM!..'' LİBANANCO DAVASINDA AİLENİN KARA KUTUSU NELER ANLATTI?

20 milyar dolarlık Libananco davasında Uzanlar'ın Paris'te yapılan çapraz sorgulamasının detayları ortaya çıkmaya başladı.

Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Mahkemesi'nde (ICSID) üç gün süren duruşmalarda Enerji Bakanlığı avukatları ince strateji izledi. Ortaya çıkmaya başlayan sorgulama detaylarına göre Bakanlık, sorgulamada bütünlük sağlanmasına özen gösterdi. Tüm sorular, çapraz sorgu uzmanı ABD'li avukat Mark Howard tarafından yöneltildi. Bakanlık avukatları çapraz sorgulamada Uzan kardeşlerin yanı sıra 'ailenin kara kutusu' olarak bilinen, Libananco şirketinin sahibi olduğunu öne süren Ali Cenk Türkkan'da yoğunlaştı. Çapraz sorguda, Uzanların Libananco şirketinin, 2003 öncesinde ÇEAŞ ve Kepez Elektrik AŞ hisselerini devraldığı iddiası çürütüldü.

TELEKOM DESTEĞİ
Türkkan duruşmaya, telekonferansla Ürdün'den bağlandı. Güvenlik açısından telekonferans bağlantısı Türk Telekom tarafından sağlandı. Türkkan'ın, 17 saat süren sorgusunda ÇEAŞ ve Kepez'e hisse devri yapıldığında, konakladığını söylediği otelde, kayıtlarına rastlanmadı. Enerji Bakanlığı avukatları, otel kayıtlarını hakem heyetine verdi. Kayıtlarda Türkkan'ın adına rastlanmadı. Böylece Türkkan'ın doğru söylemediği ortaya kondu. Beyanlarında çelişkisi ortaya çıkan Türkkan büyük şaşkınlık yaşadığı öğrenildi. Türkkan, bir dizi soruyu, "Cem-Hakan Uzan emrettiği için her şeyi bu şekilde yaptım" diye yanıtlarken bir kısmına "bilmiyorum" yanıtı verdi. Türkkan, mahkemeye sunması gereken karşı belgeleri Ürdün'deki ofisinde disketlere aldığını ileri sürdü. Bazı belgelerin disketlerinde kaybolduğunu iddia etti.

Mürekkep incelemesinin sonucu: Belgeler sahte

LİBANANCO şirketine ait hisse devrine ilişkin Uzan tarafınca mahkemeye sunulan belgelerinin mürekkep incelemesi sonucunda sahte çıktığı tespit edildi. Bakanlık, Libananco şirketi kararlarının da sahte olduğunu iddia etti. Ali Türkkan bunun üzerine "Ben kararları disketime kaydettim. Sonra başka bir yerden çıkarıp kendim imzaladım" iddiasında bulundu. Enerji Bakanlığı avukatları, bir dönem Uzanlar'ın olan Telsim'le ilgili Motorola'nın açtığı tahkim sonuçlarını da delil olarak koydu. Cem Uzan'ın Cayman Adaları ve Amerika ifade tutanakları hakem heyetine sunuldu. Uzan'ın o dönemde tahkime sunduğu ifade ve mal beyanlarında Libananco hissenin olmadığı belgelendi. Motorola davasında Uzan hakkındaki 'dolandırıcı'

Türk heyeti 5 bavul evrak getirdi

TÜRK heyeti Paris'ten 5 valiz dolusu evrakla geldi. Belgeler, Bakanlık binasında gizli bir bölmede korumaya alındı. Duruşmada, 2-6 hafta içinde taraflar savunma dilekçelerini hakem heyetine sunacak. Savunma dilekçelerini değerlendirecek olan hakem heyeti 2-3 ay içinde ya davanın esastan ele alınması kararı verecek ya da "Libananco, ÇEAŞ ve Kepez'e el konulduğunda ortak değildi" deyip yetkisizlik kararı verecek. Mahkemenin esasa geçerse davanın 5-6 yıl uzayabileceği belirtiliyor.

 Sabah