Gündem
05 Mayıs 2024 09:55 Son Güncelleme: 05 Mayıs 2024 10:03

MedyaRadar’dan pazar bombası: Ankara’da herkesi onlar taşıyor!

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi için söylediği ‘İki telefonunda da ByLock çıkan bize milli değerleri konusunda yön veremez’ sözleri gündeme bomba gibi düştü. Başkan Koç'un bu açıklamasından sonra gözler FETÖ’yle iltisaklı olan ancak bir şekilde dokunulamayan şirketlerin kamu ihalelerine çevrildi.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk, belgeleriyle devletin en kritik kurumlarından ihale alan o şirketi deşifre ediyor…

Dershane  krizi patlamadan Şen-Dem Turizm ile çok sayıda kamu ihalesi alan Mehmet Kaya, 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra da ihalelere tam gaz devam etti.  2016 yılında Adalet Bakanlığı’ndan aldığı ihale iptal edilen şirketin, Kamu İhale Kurumu’na yaptığı başvuruda FETÖ/PDY bağlantısı ortaya çıktı. Bir süre ihale yasağı alan şirket, Mehmet Kaya’nın 2018 yılında AK Parti’den aday adaylık başvuru yapmasıyla birlikte kaldığı yerden devam etti. 2021 yılında isim değiştiren şirket,  Anayasa Mahkemesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, TEİAŞ, Karayolları Genel Müdürlüğü personelleri taşıma ihalelerini aldı.

 

İŞTE O KARAR!

Kamu İhale Kurumu, hakkında FETÖ/PDY soruşturması olan şirketle ilgili olarak 4 Ocak 2017 tarihli ve 2017/UH.III-64 karar numaralı yazısında  “Kaya Seyahat Turizm Şirketi’ne, Şen-Dem Turizm Oto. Nak. Taah. Tic. Ltd. Şti. tarafından 2013-2016 döneminde 19 milyon 9 bin 885 TL havale gönderildiği, 2014-2016 döneminde 9 işlemde 673 bin 689.50 TL EFT gönderildiği görülmüştür. İki şirket arasında kurucular arasındaki kişilerin baba-oğul-eş oldukları, para transferleri ile de hukuki fiili ve ekonomik bağlantılarının bulunduğu dosyaya gelen bilgi ve belgelere göre Şen-Dem Turizm Oto. Nak. Taah. Tic. Ltd. Şti’nin FETÖ/PDY örgütü ile irtibatlı ve iltisaklı olduğu hususunda yeterli delil bulunduğu anlaşılmıştır.” İfadelerine yer verilmiştir. Kararda ayrıca, hakkında  soruşturması olan bir şirketin Adalet Bakanlığı’ndan ihale alması etik bulunmadığı için şirketin ihalenin iptaline yaptığı  itiraz kabul edilmemiş.

 

BU İHALE DİZİ OLUR!

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu personelinin taşınması için 28 Temmuz 2023’te ihale duyurusu yaptı. Aynı kurum bu duyurudan iki gün sonra ihalenin iptal edildiğini açıkladı. Yeni ihale,  değiştirilen teknik şartnameyle ihaleye çıktı. 18 Aralık 2023 tarihinde yapılan ihalenin yaklaşık maliyeti 98 milyon 144 bin lira oldu. İhaleyi 84 milyon 991 bin liralık teklifiyle Kaya Ulaşım Hizmetleri firması kazandı. İşin başlama süre süresi ise 1 mart 2024 olarak belirlendi.  Bu ihaleden yedi gün sonra, 25 Aralık 2023 tarihinde aynı başlıkla bir ihale daha yapıldı. İhalenin süresi ise iki ay olarak belirlenirken usul olarak ise 21b yöntemi tercih edildi. Üç şirketin davet edildiği ihale 6 milyon 205 bin liralık teklifiyle Kaya Ulaşım Hizmetleri’ne verildi. Aynı ihalenin iki ayrı parçaya bölünmesi şaşkınlık yarattı.  Herkes ‘İlk ihalede teklifi düşük tutan şirkete telafi ihalesi olarak 6 milyon liralık ikinci bir ihalenin verildi’ şeklinde yorumladı.

 

YAKLAŞIK MALİYETİN ÜZERİNDE TEKLİF!

Bu aralar lüks harcamalarla tartışılan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın taşıma ihalesi de aynı şirkete verildi. Aynı Tarım ve Orman Bakanlığı ihalesinde olduğu gibi burada da çok tartışmalı bir mücadele yaşandı. 24 ekim 2023 tarihinde yapılan ihalenin yaklaşık maliyeti 53 milyon 784 bin lira olarak belirlendi. Normalde yaklaşık maliyetin altında teklif verilmesi gerekirken, ihale yaklaşık maliyetin 2 milyon üzerinde teklif veren Kaya Ulaşım Hizmetleri firmasına kaldı. Diyanet İşleri Başkanlığı ile şirket arasında imzalanan sözleşmenin bedeli ise 55 milyon 862 bin lira oldu. Şirketin kazandığı ihaleler bununla sınırlı değil.  Anayasa Mahkemesi Başkanlığı personelinin bir yıllık servis ihalesi de aynı şirkete verildi. Bu ihalenin bedeli ise 28 milyon 423 bin lira oldu. Hava Kuvvet Komutanlığı’nın 54 milyon liralık araç kiralama ihalesinde de kazanan şirket ismi aynıydı.

 

ÖNERGE VERİLDİ!

Dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, 18 Eylül 2021’de dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a; “FETÖ ile iltisaklı olduğu iddia edilen şirketlerin ihale alabilmeleri için bir yerden talimat mı verilmiştir? Bu konuda bir araştırma bulunmakta mıdır” diye sordu. Bu sorunun üzerinden neredeyse üç yıl geçti. Kaya Ulaşım Hizmetleri şirketinin kazandığı toplam ihale bedeli 550 milyon lirayı geçti. Şirket sahibi Mehmet Kaya 24 Haziran 2018 yılında ‘Ülkemize hizmet etmek istiyorum’ diyerek AK Parti’den milletvekili aday adaylık başvurusu yaptı.  Evet gerçekten de FETÖ’yle mücadelede destan yaratmışız….!

 

YENİ MAHKEMELERİN AÇILMASI UZUN SÜREBİLİR!

Adalet Bakanlığı, 2 bin 449 yeni mahkemenin kurulacağını açıkladı. Bu açıklama sosyal medyada çok tartışıldı. Avukat Mustafa Zafer, bakanlığın bu kararını MedyaRadar’a değerlendirdi. Zafer, ‘Geçtiğimiz iki yılda yüzde i25 ile sınırlandırılan konut kiralarındaki artış oranı mahkemelerin üzerine adeta çığ gibi düştü. Mahkemeleri biraz olsun rahatlatabilmek adına kira uyuşmazlıklarına getirilen zorunlu arabuluculuk dahi hiçbir şekilde yargının iş yükünü tam olarak azaltamadı. Bugün İstanbul’da kira uyuşmazlıklarından doğan bir dava da 2 yıldan önce karar alabilmek nerdeyse imkânsız. Tabi bir de buna eklenecek istinaf, Yargıtay süreleri derken bitmeyen bir adli yolculuk. 2 bin 449 mahkemenin açılacak olması çok önemli bir karar. Bu mahkemelerin hepsinin aynı anda açılması mümkün değil. Zaten mevcut adliyelerimizde bir yer sorunu yaşıyoruz. Bu mahkemelerin kurulmasına karar verilmesi başka bir deyişle  fiziki şartlar oluşup bir mahkeme kalemi ile hakiminin  atanabilmesi halinde belirtilen yargı çevrelerinde yeni mahkemeler kurulabilecek. Ancak bu da yine bir süre alacak. Bugünden yarına bu mahkemelerin kurularak yargı sistemi içerisinde çalışmaya başlamasını kimse beklemesin. Önce atamalar yapılacak, Sonra adliyeler içinde alanlar oluşturulacak ondan sonra vatandaşın ulaşabileceği mahkemeler fiilen kurulmuş olacak’ dedi.