Gündem
18 Ara 2012 12:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:31

ÜNLÜ MÜZİSYENDEN FAZIL SAY'A TEPKİ; ''SÖZLERİ AKIL ALMAZ''

Dünyaca ünlü orkestra şefi Cem Mansur, piyanist Fazıl Say için ağır ifadeler kullandı..

Habertürk Tv’de Söz Sende’de Balçiçek İlter’in sorularını yanıtlayan Cem Mansur, arabesk müzik tartışması ve Fazıl Say’ın sözleri hakkında çok tartışılacak açıklamalar yaptı. "Ben Fazıl için yeterince kemalist değilim." diyen Mansur, Say’ın sözlerinin "akıl almaz derecede affedilmez olduğunu söyleyerek, onu gündeme gelmeye çalışmakla suçladı.
 
DAVA YANLIŞ, AMA O AÇIKLAMA DA YANLIŞ
"Fazıl Say’a dava açılması tabii ki olacak şey değil. Böyle bir açıklamadan dolayı kimsenin hapse girmesi gerekmiyor. Ama bunu bir kenara koyalım." diye söz başlayan Cem Mansur şöyle devam etti: klasik müzik için, "bunlar antipatik, elitist tipler, Cumhuriyet çocukları" vs gibi algısı yaratmak yanlış. "Beni dinleyen var nasılsa" diye düşünmek, toplumsal sorumluluktan kurtarmıyor müzisyenleri. Ben her sanatçının toplumun vicdanını temsil ettiğini ve imkanı varsa görüşlerini müzik yoluyla paylaşması gerektiğine inanıyorum.
 
"HER MÜZİĞİN İYİSİ KÖTÜSÜ VAR"
"İnsanları arabesten kurtaracağız" diyorlar. Yahu sen kimsin? Kimi nereden kurtarıyorsun? Her müziğin bir sosyokültürel olgunun ifadesi olduğunıu kabul etmek lazım. O müzik bir nedenden dolayı var. O müziği birileri bir ticari araçla gazlamadı ülkeye. Onu seven, o kimliğe ait milyonlarca insan varken çıkıp bunları söylemek saçma. Arabesk müziğin bile iyisi kötüsü olduğuna eminim. Mozart hayattayken Viyana’da ondan çok daha başarılı 200 tane besteci vardı en azından. Rap müziğinin bile iyisi-kötüsü var.
 
"FAZIL SAY’IN SÖZLERİ AKIL ALMAZ"
Fazıl Say’ın arabesk müzikle ilgili açıklamalarının, "akıl almaz derecede affedilmez günahlar" olduğunu söyleyen ünlü orkestra şefi, klasik müziği Türkiye’ye getirenler için de ağır konuştu. Mansur, klasik müziği kurumlarıyla Türkiye’ye getiren ideolojide "öteki"ne yer olmadığını söyleyerek, "İyi ki getirmişler, ama bu böyle. Bunlar iyi ki tepeden inmiş, ama ne olmuş? Ne paylaşmışız insanlarla? İyi müzik küçük bir elitin, ayrıcalık sahibi bir zümrenin hakkı değil sadece. İyi müzik en fakir gecekondu çocuğunun hakkı. O çocuğun hayatını iyileştirebilecek olan tek şey, çok sesli müzik eğitimi." dedi.
 
"FAZIL GÜNDEME GELMEK KONUSUNDA BAŞARILI"
Fazıl gündeme gelmek konusunda çok başarılı. Yurtdışına çıktığımızda bize soruyorlar, "Türkiye’de islamcı bir hükümet var, sanatçılara baskı yapıyor." Biz de anlatıyoruz bir takım şeyleri. Dava açılmasına, hapse girmesine taraftar değilim. Ama bu durum, onun milyonlarca insana saygısızlığını, küstahlığını açıklayan bir şey değil. O başka bir konu.
 
"FAZIL İÇİN YETERİNCE KEMALİST DEĞİLİM"
Ben Fazıl için yeterince kemalist değilim, dolayısıyla çok kötü bir orkestra şefiyim. O kamplaşma bizim içimizde de var... Birlikte var olmak bizim yazgımız. Bunu birbirimize bağırarak değil, gönlümüzü birbirimize açarak yapacağız...