Dünya
16 Şub 2024 09:05 Son Güncelleme: 16 Şub 2024 09:07

Ukrayna'daki Rus yıkımının faturası belli oldu

Dünya Bankası, Ukrayna'nın iki yıldan fazla süren savaşın ardından toparlanması ve yeniden inşa edilmesi için 486 milyar dolarlık finansman ihtiyacı olduğunu açıkladı. Geçen yıl mart ayında bu meblağ 411 milyar dolar olarak belirlenmişti.

Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Avrupa Komisyonu ve Kiev hükümeti tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, iki yıldır Rus işgali altında olan Ukrayna ekonomisinin yeniden inşası ve toparlanmasının 486 milyar dolara mal olması bekleniyor. 

euronews'teki habere göre Dünya Bankası tarafından bugün (15 Şubat) açıklanan tahmin, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlayan işgalinden 31 Aralık 2023'e kadar olan dönemi kapsıyor. 

Araştırmada, binalara ve diğer altyapılara verilen doğrudan fiziksel hasar, vatandaşların yaşamları ve geçim kaynakları üzerindeki etki ile "daha iyisini inşa etmenin" maliyet ölçümü yer alıyor. 

Söz konusu meblağ geçen yıl mart ayında 411 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. 

İLK SIRADA KONUT İHTİYACI BULUNUYOR
10 yıllık maliyet tahmini, konut ihtiyacı 80 milyar dolar ile (yüzde 17) listenin başında yer alıyor. 

Onu 74 milyar dolar ile (yüzde 15) ulaşım ve 67,5 milyar dolar ile (yüzde 14) ticaret ve sanayi ihtiyacı izliyor. 

Dünya Bankası Doğu Avrupa Bölge Direktörü Arup Banerji, "486 milyar dolar, akıl almaz derecede bir miktar ve elbette ki gerçek ihtiyaçları yansıtıyor." dedi. 

Ancak Banerji, savaşın ilk aylarında görülen yüksek hasar oranlarının hızla azaldığını da anımsattı.

Raporda savaştan kaynaklanan doğrudan zararın yaklaşık 152 milyar dolara ulaştığı ve kayıpların Donetsk, Harkiv, Luhansk, Zaporijya, Herson ve Kiev gibi bölgelerde yoğunlaştığı belirtiliyor. 

Keza ekonomik üretim ve ticaretteki aksaklıkların yanı sıra enkaz kaldırma gibi savaşla ilgili diğer maliyetlerin ise 499 milyar dolar daha ekleyeceği yer alıyor.