Gündem
14 Ağu 2011 09:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:40

TWITTER'IN EN ÇOK TAKİP EDİLEN YAZARI KİM?

Onlar küçük mavi bir kuşun sırtında her geçen gün daha çok takipçiye ulaşan sanal ünlüler...

Andy Warhol "15 dakika" demişti ama o zaman Twitter yoktu ki. Nereden bilsin bir gün herkes bir gecede şöhret olup 140 karakterde dünyaya seslenecek. Dahası, bundan da epey para kazananlar var.

Bunu en iyi yapanlardan biri, 65 bin küsur takipçisi olan @CeriLevis, yani Ömür Özdemir. Attığı tweet’ler RT (Bir tweet’i yeniden tweet etme) rekorları kırıyor. Demet Akalın’a da popüler kültürün tüm diğer parçalarına da ince ince (ya da gayet kalınca) laf sokuyor. Sevmeyenleri de çok ama sevmeyenleri bile "bu adam ne yapıyor da bu kadar çok takip ediliyor" derdinde, yazdıklarının formülünün peşinde. Günde ortalama 1 tweet atıyor. Az ve öz yazıyor yani. Ama bir yandan da "Yazmak benim için bir bağımlılık" diyor "bazen dahiyane bir şey bile yazsanız insanlar beğenmeyebiliyor ya da tam tersi şeyleri beğeniyorlar." Yine de haber bültenlerinde, televizyon programlarında boy gösteriyor. Yani o sadece bir Twitter ünlüsü olmanın ötesine çoktan geçti.

HAYALLERİ TETİKLEYİN!
Bir diğer fenomense @Burusvilis yani Güray Gürsel. Günde ortalama 20 tweet attığını söylüyor ama tweet sayısının 50’yi bulduğu da oluyor. "20 değil 50" dediğimde "Yuh, çokmuş, ben olsam takip etmem" diyor. Gerçek adını hiç saklamasa da "Burusvilis" olarak daha çok tanınıyor. Bunun bir Superman-Clark Kent sendromu yaratmadığını söylüyor. Gerçek isimdense "Ne bu" diye sordurtacak bir ismin faydasını yine veciz bir cümleyle özetliyor: "İnsanların hakkınızda hayal kurmasını tetiklemezseniz kurmuyorlar."

Ona göre Twitter’daki takipçi sayısının sadece yüzde 10’u gerçekten takipçi. "Bu yüzden de takipçi sayısı nedeniyle havaya girmemek lazım" diyor. Bu arada Hilal Cebeci’nin şu aralar Twitter’ı en iyi kullanan kişi olduğunu söylüyor. Ve bu iddiayı şöyle destekliyor: "Mesela Twitter hesabı olan hiçbir peynir markası bize Ramazan hediyesi yollamıyor!" En kötü kullanıcı olarak da isim vermiyor ama tartışmalara yol açan, ünlü isimleri kullanarak laf sokan kişileri gösteriyor. Twitter’da ünlü olmanın formülünü 140 karakterle anlatmasını istediğimdeyse ağzımın payını aldım diyebilirim: "Zaten derdini kısa yolla anlatabilenler sivriliyor, keşke karakter sınırını 100’e indirseler."

TWITTER’DA KADIN OLMAK
Bu mavi kuşun en beğenilen kadın yazarlarından @Tambirleydi (yani Gülşan Gürsel), @Burusvilis’in biricik kız kardeşi. Senin takipçin mi daha fazla benimki mi, diye hiç tartışmadıklarını savunuyor. O aslında tam bir leydi; ayrıca iyi bir blog yazarı. Şu aralar Twitter âleminde bolca görülen, erkek ağzıyla, bol küfürlü, bol bel altı esprili konuşan kadınlardan değil. Sağa sola da saldırmıyor, tam bir küçük hanımefendi kıvamında yazıyor. Kadın olmak Twitter’da daha çok takipçi toplamak mıdır? "Avantaj olsaydı ağabeyimin 300, benim 300 bin takipçim olurdu" diyor.

Ağabeyinin @Burusvilis olduğunu duyan ve kendi de Twitter fenomenlerinden olan bir yazar, bir gün @Tambirleydi’ye "Ağabeyinin hastasıyım" diye yazmış. @Tambirleydi cevabı yapıştırmış: "Ben dururken ağabeyimin hastasıysan sende bir sorun var."

Twitter’ın en ünlü kadınlarından biri de @çizenbayan. Bayan lafından nefret eden bir mimar Elif Tanverdi. 26 binden fazla takipçisi var. "Gündemi twitter’dan takip etmek artık moda" diyor. Belli bir takipçisi sayısından sonra "bu kadar takip edildiğine göre bunda bir şeyler var demek ki" diyerek insanların biraz da meraktan takip etmeye başladığını söylüyor.

Herkesin en çok merak ettiği kişiyse @Allahcc. Kendine seçtiği isim gerçek anlamda cin bir fikir ürünü. Twitter’a giren herkes onu konuştu. Bir dönem @Allahcc’ye karşı nefret kampanyaları bile yürütüldü. Adını açıklamıyor, burnundan kıl aldırmıyor. Yakınları başına bir şey gelmesinden endişe ediyor, sevgilisi onu kıskanıyor ama o yazmaktan da vazgeçmiyor. Sadece "Hesabımı düşününce mutlu oluyorum" diyor.

’İYİ DÜŞÜNÜN’
Twitter’ı hem iş hem de keyif için kullanan ve çok takip edilen @EceMen yani Ece Çelebioğlu şöyle diyor:

"Twitter, zekice kullanıldığında, özellikle geri dönüş almak ve bir topluluk yaratmak açısından çok faydalı."

@EceMen, neredeyse uyumadığı her anını internette geçiriyor. Özellikle @Allahcc ile yazıştığı zaman takipçilerinden olumsuz tepki alıyor. @Burusvilis ve @Blognette en çok severek takip ettiği kişiler. Twitter’da hesap açmayı düşünenlere "İyi düşündün mü" diye soruyor.

Heja Bozyel/HT