Televizyon
24 Nis 2011 10:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:16

TURKUVAZ MEDYA GRUBU'NUN YENİ KANALI A HABER'DE KİM KİMDİR? İŞTE A HABER KADROSU!

Turkuvaz Medya Grubu'nun yarın yayın hayatına başlayacak haber kanalı A Haber demokrat, çoğulcu ve özgürlükçü bir yayın anlayışına sahip olacak

A Haber ile ilgili son detayları Erdoğan Aktaş Sabah gazetesine açıkladı...

Bu kanalda sadece haber olacak

Turkuvaz Medya Grubu’nun yarın yayın hayatına başlayacak haber kanalı A Haber demokrat, çoğulcu ve özgürlükçü bir yayın anlayışına sahip olacak

- A Haber ne aşamada?
- Sona gelindi. Ekibi tamamladık. Teknik donanım son aşamada. İçerik hazırlandı, prototip bitti.

- A Haber’in var olan diğer haber kanallarından farkı ne olacak?
- Türkiye’de haber kanalları var ama hâlâ bir ihtiyaçtan söz ediyor herkes. O ihtiyaç da, haber. A Haber’de çok daha yoğun haber olacak. Magazin programlarının çok fazla yer almadığı, gün içinde 24 saat boyunca canlı yayın yapan ve sadece haber, haber programları yayınlayan bir haber kanalıyla karşılaşacak izleyici.

- Yani Türkiye’de hâlâ bir haber alma ihtiyacı var diyorsunuz.
- Evet, çünkü yayın akışları, reklam algısı, prototip uygulamaları zaman zaman haber yayınını engelleyici unsurlar olabiliyor.

- Peki starlarınız olacak mı?
- Bana göre iyi haber yapan herkes stardır. Ben gazetecinin star olmasına inanmıyorum, star haberler yapan gazeteci bir süre sonra daha fazla tanınır. Ama ben yine de size A Haber ekibinden bahsedeyim. Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Er, Program Koordinatörü Hüseyin Özcan, Haber Koordinatörü Yüksel Altıntaş, Spor’da Fatih Kuşçu olacak. Spor sunucularımızdan biri Roksan Kunter olacak. Sabah yayınlarını Zafer Arapkirli yapacak. Çok önemli bir kuşağı Defne Samyeli sunacak. Gece 24.00’ten sonra çok güzel bir yayın akışı hazırladık, o saatlerde Hilal Ergenekon izleyicinin karşısına çıkacak. Akşam haber bülteni güzel ve uzun bir kuşak olacak ve Gülay Özdem sunacak. A Haber bütün kuşaklarında ve yayın dilimlerinde hareketlilik öngören bir yayın akışına sahip olacak.

EDİTORYAL ZEKAMIZLA ÖNE ÇIKACAĞIZ
- Sık sık canlı yayın mı göreceğiz A Haber’de?
- Tabii, sürekli olay yerinden ve stüdyodan canlı yayın yapacağız. Bütün programları da canlı çekeceğiz. Anlayacağınız kanalın hemen hemen 24 saati canlı yayınla donanmış olacak. Ankara Temsilciğimizi Faruk Demirel ve Ankara Haber Koordinatörlüğünü de Ali Obuz yürütecek. A Haber’de çok güçlü bir editoryal kadro var. Aynı zamanda atv Haber’le iç içe olacağımız için bu da bizi güçlendirecek. Bana göre atv Haber, Türkiye’nin en iyi editoryal kadrosuna sahip televizyon kanalı.

- Havuz gibi mi çalışılacak?
- İkisi ayrı, fakat arada paslaşmalar olacak. Hem A Haber’in hem de atv Haber’in editör masası olağanüstü güçlü. Çünkü benim ortaya koyduğum mantık şu: Hep birlikte yüksek sesle düşünmek ve bunu damıtıp doğru olanı bulmak. Zaten işimizin büyük kısmı mutfak. Ama ortada ciddi bir kadro olduğu için, fark edilecek bir editoryal zeka hemen öne çıkacak. Ben şuna inanıyorum: Gerçek editör kullandığı haberle değil, kullanmadığı haberle kalitesini ortaya koyar.
Toplu hücum, toplu defans yapacağız
- Haber programlar arasında fark yaratacağınızı düşündüğünüz ne tür projeleriniz var?
- Birkaç tane haber program olacak. Ama bu konu üzerinde hâlâ çalışıyoruz. Gece 24.00’ten sonra enteresan bir kuşağımız olacağını söyleyebilirim. Haftada bir gün ben program yapacağım, haftada bir gün Defne Samyeli program yapacak, aynı zamanda Banu El öğle kuşağında olacak bir programı da akşam modere edecek, aynı şekilde Zafer Arapkirli de görev alacak. A Haber’in atv Haber’le birlikte iş yapış tarzı: Toplu hücum, toplu defans. Yani kanalın her yerinde hep beraber toplu hareket edeceğiz.

- SABAH gazetesinden faydalanacak mısınız?
- Turkuvaz Medya, Türkiye’nin en güçlü medya grubu. SABAH gazetesiyle bir sinerji yaratıldığı taktirde kanalın da çok daha fark yaratacak bir yayını olacaktır. Çünkü SABAH gazetesi Türkiye’nin ve dünyanın pek çok noktasında örgütlü, elbette bu koordinasyonu sağlamayı düşünüyoruz.

- Başka nerelerde bürolarınız olacak?
- Bütün SABAH bürolarıyla içli dışlı olacağız.
Çok farklı bir seçim yayını
"Seçim arifesinde zorlanacağımızı düşünmüyorum. Bu benim yaşayacağım ilk seçim değil. İddia ediyorum ki, bizi izleyenler çok daha farklı bir seçim yayınıyla karşılaşacak. Özellikle TV haberciliği denilince birçok şeyi bir araya getirmek anlaşılıyor, bu yanlış. Televizyon haberciliği bir araya gelmiş birçok şeyi ayıklama işidir, ortada kalan yayındır. Bir haberi yansıttığınız zaman bu taraf olduğunuz ya da olmadığınız anlamına gelmez. Haber gerçeğin kendisiyse, şov yapmaya gerek yoktur. Farklı görüşleri ortaya koyarak, onlara seçim olanağı sağlıyoruz. Benim editoryal tavrım: Demokratlık, özgürlükçülük ve çoğulculuk. Hayata da böyle bakıyorum. Bütün bunları yan yana getirdiğiniz zaman, ortaya böyle bir yayıncılık anlayışı çıkacak. Birinin bana ’ocu, bucu, şucu’ demesi beni ilgilendirmiyor. Benim için sadece bir ’ci’ var, o da gazetecinin ’ci’si. Ben gazeteciyim, yayın yaparım. Ve bu yayından çıkacak sonuçları halk takdir eder."

Kadınlardan yana olacağız
- Pozitif ayırımcılık yapacak kesimler olacak mı?
- Kadınlara karşı her zaman pozitif ayrımcıyız. Ama bu şimdi olan bir şey değil, her zaman vardı. Size tuhaf gelebilir ama benim gazetecilik bakışıma göre bir kadın kocasını öldürdüyse, biz ’Kesinlikle haklı bir nedeni vardır,’ diye bakarız. Yoksa bile bulmaya çalışırız. Cinayetin haklılığı olabilir mi, şiddet savunulabilir mi, hayır. Kadından da, erkekten de gelse şiddet eleştirilmesi gereken bir şeydir. Hem bu ülke bu kadar vahşeti hak etmiyor hem de kadınlar.

- Kadınlara özel programlarınız olacak mı?
- Ben bu tür programların ’pozitif ayrımcılık’ değil, aksine ’ayrımcılık’ olduğunu düşünüyorum. Çünkü ortaya koymaya çalıştığımız total ürün; cinsiyet, dil, din, ırk ayrımı yapmadan herkesi ilgilendiren bir şey. ’Bu haberler de kadınlara,’ demek bana tuhaf geliyor. Ama her zaman bütün gün, bütün yayın boyunca bile kadınları, kadın meselelerini, şiddeti ve çözüm yollarını tartışabiliriz. Bunu kesinlikle kapalı değiliz.