Gündem
01 Eyl 2023 11:48 Son Güncelleme: 01 Eyl 2023 12:06

Türkiye-BAE ilişkilerinde yeni dönem! Hedef 5 yılda 25 milyar dolar…

Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın körfez ziyaretinde imzalanan anlaşmalar bugün yürürlüğe giriyor. Birleşik Arap Emirlikleri ile hedef 5 yılda 25 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak.

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında kapsamlı ekonomik ortaklık anlaşması onay süreçleri tamamlandı, anlaşma yürürlüğe giriyor.

3 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Abu Dabi ziyaretinde imzalanan iki ülke arasında ‘Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın onay süreçleri tamamlandı. 1 Eylül itibariyle artık iki ülke arasında yeni dönem başlıyor.

CNN Türk’teki habere göre anlaşmayla iki ülke arasındaki ticaret hacmi ve yatırımların en yüksek seviyeye çıkartılması amaçlanıyor. İki ülke ticaret hacminin 5 yıl içerisinde 25 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.

İmzalanan anlaşmalar karşılıklı ticaretin yüzde 80'ini kapsıyor. İki ülkenin mal ticaretinin yanında aynı zamanda hizmetler ticareti, yatırımlar ve ticaretin kolaylaştırılması, fikri mülkiyet hakları, gümrükler ve helal sertifikasyonu alanlarında önemli hükümler içeriyor.

Anlaşmalarla Türkiye’nin küresel anlamda rekabetçi olduğu otomobil, ticari araçlar, beyaz eşya, petro-kimya ürünleri, tekstil ve halı, ayakkabılar, plastik ürünleri ile makineler ve çeşitli elektronik cihazlar başta olmak üzere pek çok sektörde önemli kazanımlar elde ediliyor.

Anlaşma, özellikle bölge ülkeleriyle yeni kurulacak iş birlikleriyle üçüncü ülkelere yönelik açılımlar elde edilmesi açısından ayrıca önem taşıyor.