Gündem
23 Tem 2012 12:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:56

TURKCELL HANGİ ÜLKELERE TEKNOLOJİ İHRAÇ EDİYOR?

Turkcell Teknoloji mühendisleri tarafından geliştirilen ürünler, 16 ülkeye ihraç ediliyor..

Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Turkcell Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı İlker Kuruöz, Turkcell’de ürün servis geliştirme de dahil 1150 kişilik bir ekibin yöneticisi. Turkcell Teknoloji’nin tamamen AR-GE’ye odaklanmış bir şirket olduğunu belirten Kuruöz, “Telekomünikasyon sektöründe ülke olarak biz pek çok alanda teknolojiyi ithal eden noktadayız. Bizim hedefimiz teknolojiyi ithal eden değil, ihtiyaç duyduğu teknolojiyi kendisi geliştiren şirket olmak ve geliştirdikleriniz de ihraç edebilmek. Bunun güzel örnekleri var. Turkcell Teknoloji’de geliştirdiğimiz ürünleri bugün coğrafyamızdaki pek çok ülkede satmaya başladık. Bu Türkiye için de bir kazanç, Turkcell için de bir kazanç.” dedi.

TÜKETEN DEĞİL ÜRETEN OLMAK

Turkcell Teknoloji’nin bugün 16 ülkeye satış yaptığını ifade eden Kuruöz, bu ülkeleri Libya, Ukrayna, Azerbaycan, Belarus, Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan, Kazakistan, KKTC, Moldova, Nepal, Suudi Arabistan, Tacikistan, Özbekistan, Irak, Ürdün, Kuveyt olarak sıraladı ve sözlerine şöyle devam etti: “Ürünlerimizi bizim Ukrayna’da, Belarus’ta, Kuzey Kıbrıs’taki şirketlerimize de ihraç ediyor, onların da kullanmasını sağlıyoruz. AR-GE pek çok açıdan önemli, bu aslında bir iş yapış şeklindeki değişiklik anlamına geliyor. Teknolojiyi tüketen değil, üreten olmakla ilgili bir taahhüt sergilemek gerekiyor. Türkiye’nin 2023 vizyonu var. Bu vizyona giderken Türkiye’nin farklılaşabilmesi için AR-GE’ye daha fazla yatırım yapıyor olması lazım. Biz şu anda gelişmiş ülkelerin ve bir kısım gelişmekte olan ülkelerin BRIC ülkeleri ve orada birlikte rekabet ettiğimiz ülkelere oranla AR-GE’de nisbeten gerideyiz. Gayrisafı hasılanın AR-GE’ye ayrılan payı hala yüzde 1′lere çıkabilmiş durumda değil. Ben bunun bir fırsat kaybı olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

MaxiPlus 5′ten sonra MaxiPro 5 geliyor

Turkcell Teknoloji’de geliştirilen T serisi ürünler hem Türkiye hem de şirketin ihracat yaptığı ülkelerde kullanılıyor. T10 ile başlayan T serisi ürünleri T20 ve T11 ile devam etmişti. Son olarak MaxiPlus 5 piyasaya çıktı. Şirketin T serisindeki yeni yol haritası hakkında Kuruöz, şunları söyledi: “MaxiPlus 5′ten sonra gelecek ürünümüz MaxiPro 5. O da MaxiPlus 5′in bir üst segmentinde bir cihaz olacak. Ve biz önümüzdeki dönemde Turkcell markalı terminallerin bu yol haritasında gitmesi için çalışmaya devam ediyor olacağız. Ama bu senenin iki tane ürünü bunlar olacaklar.”

Fatih’te önceliğimiz 3G seçeneği olması

Her öğrenciye bir tablet bilgisayar verilmesini öngören FATİH projesiyle Turkcell de ilgileniyor. Kuruözü’n verdiği bilgiye göre burada Turkcell’in önceliği tabletlerde 3G seçeneği olması. Turkcell Teknoloji’de tablet bilgisayar geliştirmek için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Kuruöz, sözlerine şöyle devam etti: “Tabletle ilgili çalışma yapmaya devam ediyoruz biz. Özellikle kurumsal segmentte müşterilerimizde bize gelen talepler var. Onları da karşılayacak, Turkcell’in gerek markasına yakışan gerekse Turkcell’den kalite beklentilerini karşılayacak bir cihaz üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bunu sadece FATİH projesiyle bağdaştırmıyoruz. Bunu müşterilerimizden gelen taleplerle yönlendiriyoruz. FATİH projesi konusunda da hükümetin belirlediği bir yol haritası var. O yol haritası içerisinde Turkcell yer almak için fırsat bulduğu noktalarda mutlaka olmak isteyecektir. Burada bizim hassas olduğumuz konu, tabletlerin 3G’ye sahip olması gerektiği konusu. 3G’li tabletler olduğu takdirde Turkcell de FATİH projesinde çok aktif bir oyuncu olmak isteyecektir.”

Birbiriyle konuşan makinalar çağı

Turkcell’in en çok önem verdiği konulardan birinin de Makineler Arası İletişim (M2M) olduğunu hatırlatan Kuruöz, “Turkcell Teknoloji’de pek çok ürün ve servise odaklanıyoruz, araştırma yapıyoruz. Önemli odak noktalarımızdan bir tanesi de makinelar arası iletişim. Dünyada mobil iletişim teknolojisi insanlarla sınırlı değil. Biz de bu alanda bir laboratuvar kurduk.” dedi. Makineler arası iletişimde her SIM kart için 37 TL Yeni Tesis Özel İletişim Vergisi alması uygulamasına son verilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Kuruöz, “Makinalar arası iletişimde verginin yüksek oluşu önemli bir bariyerdi. Bir cihaza maliyetinden ve bakım ücretinden daha yüksek bir vergi maliyeti koyduğunuz zaman, o kanalı açmanız mümkün değil.” şeklinde konuştu.

SağlıkMetre ile uzaktan kontrol

Kronik hastalıklarla mücadele eden ve düzenli olarak takip edilmesi gereken insanlar için Turkcell’in SağlıkMetre adlı bir ürün geliştirdiğini belirten Kuruöz, “Hem kullandığımız komünikasyon modülünü hem ürettiğimiz yazılımı bu uygulamada bir araya getirdik. Ölçüm yapılan cihazları bir iletişim modülüyle konuşur hale getirdik ve burada biriken bilgileri, hasta doktorun ayağına gitmeden doktorun görebileceği bir ortama taşıdık. Uzaktan doktorlar kronik problemleri olan hastalarını sağlıklarının gidişini takip edebilir hale geldiler. Sağlıklarının gidişinde her hangi bir kötü durum olduğu zaman önleyici tedbir alıp onları çağırabilecek, onlara sıkıntı yaşamadan erişebilecek hale geldiler.” dedi.

Melih Bayram DEDE