Gündem
06 Mayıs 2014 09:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:08

TRT'de yayınlanan hangi dizi New York Times'a haber oldu?

Türkiye'de ekrana gelen hangi dizi gazete sayfalarına taşındı?

‘İstanbul’da hayat kurguyu taklit ediyor!

Yolsuzluk skandalları, MİT’teki değişim, filmler, diziler… We Oscar Wilde’ın meşhur ‘Sanat hayatı değil, daha çok hayat sanatı taklit ediyor’ sözünün uyarlaması. İstanbul, New York Times’a böyle haber oldu…

New York Times’ta Tim Arango imzasıyla yayınlanan yazıda, Türkiye’de siyasi atmosfer, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da dahil olduğu gelişmeler New York Times’ta hayatın kurguyu taklit etmesi olarak yorumlandı.

“Entrikaların kentsel bir tablosunu sunan İstanbul’un edebi ve kültürel arazisi Graham Green, Ian Fleming, ayrıca Joseph Kanon  ve Alex Berenson gibi daha çağdaş romancılar tarafından sık sık ziyaret edilmiştir” bilgisini veren gazete, son James Bond filminin de İstanbul’da çekildiğini hatırlaratak, Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı’na katılmaması nedeniyle İstanbul’un ajanlar açısından göreceli olarak daha güvenli bir yer olduğu bu nedenle birçok yabancı ajanın İstanbul’da konumlandığını yazdı.

“İstanbul’un elitlerinin son dönemde yaşadıkları düşünüldüğünde belki de Oscar Wilde yalnızca haklı değil aynı zamanda öngörüşlüydü de diyebiliriz demek ki” diyen gazete Wilde’ın Sanat hayatı değil, daha çok hayat sanatı taklit ediyor sözlerine gönderme yaptı.

Amerikan dizisi Homeland’ın 3. Sezonunun dizideki CIA ajanı Carrie’NİN hayallerinin Şehri olan İstanbul’a atanmasıyla son bulmasını, ‘İstanbul’un Homeland için bir set haline gelmesi tesadüf değil’ diye youmlayan televizyon eleştirmeni TOlga Şen’in sözlerine de yer veren New York Times, Şen’in, “İki yıldır Atlantik ötesindeki Gülen grubu ile Erdoğan arasında bir gerginlik var. Gizli servisler tarafından yakından takip edilen bu gerginlik Homeland senaryosunu yazanlara da ilham oldu yorumunu aktardı.

Devlet televizyonu TRT’de yine ajanlarla ilgili Kızılelma adlı dizinin Erdoğan’a yakın duruşuyla bilinen Osman Sınav tarafından çekildiğinin belirtildiği yazıda Sınav’ın Amewrikan dizisi 24’ten ilham aldığı Homeland’i de izlediği belirtildi.

Yazı şu yorumla sona eriyor:

“Bazen sanatla hayatın yollarının ayrılması tercih edilir. Görünen o ki Homeland’in yeni sezon serisinde Carrie, çiziklerini hayallerinin kenti olan İstanbul’da atamayacak. Son yayınlanan habere göre dizinin yeni bölümlerinde Orta Doğu’da bir yerlerde olacak.

Yüksek rütbeli bir Türk yetkilinin söylediğine göre, “Böylesi  daha iyi.” Carrie İstanbul’a gelseydi (dizide yani) Wilde’ın gözlemleri bir kez daha onaylanmış olacaktı: “Ziyaret ‘kamu diplomasisi felaketine’ dönebilirdi.